Μεγάλος καβγάς ξέσπασε μεταξύ των καπνιστών και των αντικαπνιστών. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Κικίλιας αποφάσισαν να κάνουν τη ψώρα σαν …την Ελβετία. Βαριά πρόστιμα σε αφεντικά, που κάνουν τα «στραβά μάτια» αλλά και σε εξαρτημένους από τη νικοτίνη.

Όλοι γνωρίζουμε τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος και όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε από τον καπνό, που είτε τον παράγουμε εμείς, ως καπνιστές, είτε τον ανεχόμαστε από άλλους. «Το 25% που είναι καπνίζοντες στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει τον εθισμό του στη νικοτίνη στους υπόλοιπους!», λένε οι μη καπνίζοντες.
«Γιατί να βγω έξω για καφέ ή για φαγητό, όταν θα αναγκάζομαι να μπαινοβγαίνω στο μαγαζί;», λένε οι καπνίζοντες. Εδώ, μπαίνουν  στον …πόλεμο και οι μαγαζάτορες, που βλέπουν την πελατεία τους να λιγοστεύει.
Στην Ελλάδα, καφές και τσιγάρο πάνε μαζί. Στα παλιότερα χρόνια δε, ο ανδρισμός κάποιου στηριζόταν και σε ένα τσιγάρο στο στόμα, στο χέρι ή στο αυτί. Το «ντέρτι», η αγάπη, η στεναχώρια, η λύπη, ο πόνος θέλουν καπνό για να γιατρευτούν. Λαθεμένες εικόνες, που πέρασαν στο υποσυνείδητο του Έλληνα και τον έκαναν υποχείριό του. Ένα τσιμπούκι κρεμασμένο στο στόμα, ένα τσιγάρο αναμμένο στο χέρι, η μυρωδιά της νικοτίνης στο σακάκι, τα μισόκλειστα μάτια στην απόλαυση του καπνίσματος είναι εικόνες, που όλοι λίγο έως πολύ κουβαλάμε όλοι στη μνήμη μας.
Συντροφιά, λοιπόν, το τσιγάρο στις ώρες μοναξιάς, στην ώρα της αγωνίας, στον πόνο του χωρισμού. Ξεκούραση από τον κάματο της δουλειάς, η πόρτα που σε βάζει στη λήθη, το σαθρό στήριγμα, που σε ξεγελά, ο εθισμός που σε κατατρώγει κρυφά σαν το σαράκι και σε οδηγεί στην καταστροφή.
Δίκοπο μαχαίρι το κάπνισμα! Για όσους έχουν εθιστεί, όνειρο η απεξάρτησή τους. Για όσους συνυπάρχουν με καπνιστές , προσπάθεια συνεχής και καβγάδες ενίοτε. Η υγεία, όμως, επιβάλλει τη ζωή χωρίς τη νικοτίνη. Επίλεξε, λοιπόν, εσύ, ο Έλληνας !

Άποψη: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Εσείς, πόσο ελληνικά μιλάτε ; Η μαζική και αβασάνιστη εισροή ξένων λέξεων σε μία γλώσσα είναι επικίνδυνη, γιατί αλλοιώνει και νοθεύει το χαρακτήρα και τη δομή της γλώσσας. Τα Μέσα Μαζικής Επ...
  • Η ανθρωπιά στη ζωή μας ! «Πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος», συμβουλεύει ο πατέρας το γιο, ο παππούς τον εγγονό, η μάνα την κόρη, ο δάσκαλος τους μαθητές του. Και τι σημαίνει τάχα «να είσ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 245 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200