Η σημερινή Τούζλα, στα χρόνια της ακμής της Αμφίπολης, ήταν το επίνειό της με το όνομα Ηιών. Χτισμένη κοντά στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα, διά μέσου του οποίου γινόταν η μεταφορά κορμών δέντρων από το Παγγαίο, τα οποία κατόπιν γίνονταν καράβια στα καρνάγια του αθηναϊκού κράτους, ήκμασε για πολλά χρόνια.


Η Τούζλα παρόλο που η παραλία της εκτείνεται σε πολλά-πολλά χιλιόμετρα περιφρονήθηκε αρκετά χρόνια τόσο από τους Σερραίους όσο και από τους Καβαλιώτες. Οι κάτοικοι της Καβάλας προτίμησαν πιο κοντινές παραλίες για να χτίσουν τα εξοχικά τους, όπως το Παληό, η Ηρακλείτσα και η Ν.Πέραμος και οι παλαιοί Σερραίοι κινήθηκαν δεξιότερα προς Ασπροβάλτα και στο Σταυρό.

Όταν, όμως, η «μόδα» κατήργησε το βουνό ως τοποθεσία παραθέρισης οι Σερραίοι, οι Δραμινοί κι αρκετοί Θεσσαλονικείς άρχισαν να χτίζουν παραθεριστικές κατοικίες στην Τούζλα(Παραλία Οφρυνίου).

Άναρχα δομημένη η Τούζλα, χωρίς ύδρευση και φωτισμό για πολλά χρόνια έστηνε υποτυπώδεις υποδομές χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία της υπομονής αλλά και της προσωπικής εργασίας. Τα βούρλα της παραλιακής ζώνης ξεριζώθηκαν, δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν, κατασκευάστηκε δίκτυο ύδρευσης και φωτισμού και πολλά χωράφια κατοίκων του άλλοτε Δήμου Ορφανού πουλήθηκαν ως οικόπεδα σε ανθρώπους των πόλεων που αναζητούσαν διέξοδο προς τη θάλασσα.

Σήμερα, η Τούζλα είναι ένας παραθεριστικός προορισμός για πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Επιχειρήσεις στήθηκαν, δομές οργανώθηκαν, ξενοδοχεία χτίστηκαν, η παραλιακή ζώνη διαμορφώθηκε και για πολλούς Σερραίους έγινε αγαπημένος προορισμός. Θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και ο Δήμος Παγγαίου, στον οποίο ανήκει πλέον η Τούζλα αύξησε τα έσοδά του.

Τα τελευταία χρόνια και ύστερα από την ένταξη της γειτονικής Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτοικοι κυρίως της Νότιας Βουλγαρίας και λόγω απόστασης, αναζήτησαν τόπο παραθερισμού στην Τούζλα. Οι τιμές των οικοπέδων υπερτιμήθηκαν λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης και μία οικοδομική έκρηξη σημειώθηκε παντού.

Το όνειρο μιας σύντομης απόδρασης το προσφέρει η Τούζλα, επειδή η χιλιομετρική απόσταση συγκριτικά με άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς είναι συντομότερη. Επίσης, η παραλιακή ζώνη είναι τόσο μεγάλη, που ικανοποιεί όλα τα γούστα., Σε οργανωμένα Beach bar ή κατά μόνας με ομπρέλα και ψάθα μπορείς κάλλιστα να απολαύσεις στιγμές δροσιάς και ξεγνοιασιάς.

Ψαροταβέρνες και ταβέρνες, καφέ και ζαχαροπλαστεία, γρήγορο φαγητό με πίτα και σουβλάκι, πίτσα και παγωτό, όλα είναι πρόθυμα να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Και το βράδυ μουσική και χορό για τους πιο νέους (κι όχι μόνο) κλείνουν τον κύκλο των απαιτήσεων των παραθεριστών και επισκεπτών.

Σήμερα, η Τούζλα έγινε μόνιμη κατοικία για αρκετούς Σερραίους, αφού και το χειμώνα λειτουργούν σε αυτήν μαγαζιά και λοιπέ δομές.
Ο χρόνος μεταμόρφωσε την ακατέργαστη περιοχή της Τούζλας σε τόπο αναψυχής και παραθέρισης.

ΚΕΙΜΕΝΟ : ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 607 επισκέπτες