«Πολύ στεναχωριέμαι, που από την επόμενη Βουλή θα λείπουν το ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝΕΛ και (μάλλον) η Ένωση Κεντρώων. Δεν στεναχωριέμαι για εμένα. Στεναχωριέμαι για εσένα και για όλους όσοι είναι σαν εσένα! Εγκλωβισμένοι χρόνια σε ένα από τα μεγάλα κόμματα. Είχατε, όμως, μία διέξοδο την ώρα της «ασφυξίας» μέσα στο κόμμα σας. Είχατε μία ελπίδα διαφυγής, μια λύση ανάγκης…», είπε ο φίλος μας, κοιτάζοντάς μας έναν-έναν μέσα στα μάτια.


Όταν έμεινα μόνος έφερα και ξαναέφερα αυτά τα λόγια του φίλου μου στη μνήμη μου και σκέφτηκα πόσο δίκιο είχε. Όλοι μας, πράγματι, εγκλωβιστήκαμε σε έναν πολιτικό χώρο και παρόλο που τα λάθη των αρχηγών μας μάς πλήγωναν, παραμέναμε εκεί, για χρόνια. Μόνο αυτός είχε τη δύναμη να ψηφίσει μικρά και διαφορετικά κάθε φορά κόμματα, ελεύθερος από τα δεσμά ενός κομματικού σχηματισμού.

Πράγματι, η Βουλή θα είναι «κολοβή» χωρίς αυτά, τα μικρά κόμματα. Πράγματι, η ενίσχυση των μεγάλων κομμάτων είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία. Πράγματι, η έλλειψη της πολυφωνίας στη Βουλή θα διευκολύνει τα μεγάλα κόμματα «να περνούν» προς ψήφιση με μεγάλη ευκολία καθετί επικίνδυνο για το λαό. Η άλλη ματιά του Θεοδωράκη, ο εκρηκτικός λόγος του Καμμένου, οι ατάκες του Λεβέντη ήταν εκεί, στη Βουλή, για να καυτηριάζουν λάθη, για να υποδεικνύουν ένα «διαφορετικό δρόμο», για να δείχνουν την υποστήριξή τους στο λαό, τον αδικημένο.

Φτωχότερη η Βουλή χωρίς αυτούς, φτωχότερος ο πολιτικός λόγος, φτωχότερη η επιχειρηματολογία.
Κι όλοι εμείς, μέσα από το κέλυφος ενός κομματικού σχηματισμού, δεν τολμάμε να το σπάσουμε και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά μιας πολιτική γραμμής, που μας πληγώνει μεν αλλά την υπομένουμε.

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • «Οι Άθλιοι» στη θέση Κλειδί Παρακολούθησα με ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το κανάλι ΤΗΛΕ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ, όπου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος με κραυγή απόγνωσης καλούσε το λαό να...
  • Η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι της απελπισίας ! Ανάμεσα στις χιλιάδες των ειδήσεων, που ακούστηκαν όλες αυτές τις ημέρες, πέρασε και η είδηση αυτή: Γιατροί στη γειτονική Ιταλία επιλέγουν με κριτήριο την ηλικί...