Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελείωσαν, οι πανηγυρισμοί και τα γλέντια κόπασαν, οι συσκέψεις των «χαμένων» καλά κρατούν ακόμη. Όλοι μιλούν για μια «μεγάλη και άνετη» νίκη σε επίπεδο Δήμου Σερρών και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ελάχιστοι αναφέρονται στα μεγάλα ποσοστά της αποχής, ούτε κάποιος δείχνει να τα λαμβάνει υπόψιν στις λογής-λογής μετρήσεις του ως μέγεθος αλλοίωσης του αποτελέσματος.


Η νίκη του 58% επί των ψηφισάντων με μία αποχή να αγγίζει περίπου το 60% των εγγεγραμμένων, αλήθεια πόσοι άνθρωποι είναι; Εδώ, ο νομοθέτης έκανε ένα μεγάλο λάθος! Αγνόησε τελείως τη δύναμη των ανθρώπων που απείχαν από τη διαδικασία της εκλογής, ως μη υπαρχόντων. Δηλαδή, «τιμωρεί» κατά βάση όλους όσοι έστρεψαν την πλάτη στις εκλογές.

Από μία άποψη καλώς γίνεται! Αυτός, όμως, ο αδιάφορος, ο θυμωμένος, ο αναποφάσιστος, ο ωχαδερφιστής, ο πολίτης, που αφήνει τους «άλλους» να αποφασίσουν γι’ αυτόν, σε λίγους μήνες από σήμερα θα ζητά από το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη καλύτερους δρόμους, περισσότερες παροχές, κάθε είδους εξυπηρετήσεις, ίσως θα βρίζει, θα διαμαρτύρεται, θα λέει ότι είναι αδικημένος, θα κάνει κριτική. Πόσο δίκαιο και αληθινό φαντάζει όλο αυτό, σε μία χώρα, που κάποιοι χαίρονται, επειδή ο χάρτης έγινε μπλε ή πράσινος ή κόκκινος;

Η αποχή σκοτώνει τη Δημοκρατία, αγκυλώνει τη Δικαιοσύνη, παραμορφώνει ποσοστά, δίνει ψεύτικες νίκες και κάνει «ηγέτες» όχι τους ικανούς αλλά αυτούς, που είχαν μεγαλύτερη πειθώ στους ψηφοφόρους του. Αυτούς , δηλαδή, που έπεισαν περισσότερους ανθρώπους να πάνε στην κάλπη και να εκφράσουν την άποψή τους.

Επειδή, όμως, το ποσοστό της αποχής δεν έχει χρώμα, «φορτώνεται» ως λάθος, συνήθως στους ηττημένους. Κι επειδή οι νικητές μετρούν μόνο το ποσοστό τους επί των ψηφισάντων, ας χαμηλώσουν λίγο τους πανηγυρισμούς, γιατί εκεί έξω, οι περισσότεροι είναι αυτοί που δεν τους θέλουν.

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: