serreslife

Η περιγραφή ήταν ενθουσιώδης: « Η πιο καθαρή θάλασσα, το πιο γαλανό χρώμα. Ησυχία και ηρεμία. Ένας καλά κρυμμένος παράδεισος, λίγο έξω από το Σταυρό.» Τα λόγια αυτά, του φίλου μου, ήταν το ερέθισμα. Δύο-τρεις απόπειρες, όμως να τον εντοπίσω δεν καρποφόρησαν και ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Ένα αθέατο από το δρόμο χωμάτινο, κατηφορικό σοκάκι με οδήγησε τελικά σε μια ακτή από αυτές, που, όταν τις αντικρίζεις, λες: «τόση ομορφιά φύλαξε η φύση τόσο καλά κρυμμένη!»

Το οινοπνευματώδες χρώμα της θάλασσας μαζί με το λευκόχρυσο χρώμα της άμμου, συνταιριασμένο με την οργιώδη βλάστηση των γύρω υψωμάτων αποζημίωσε την ταλαιπωρία μας από το κακοτράχαλο του δρόμου. Γρήγορα η φύση μάς αγκάλιασε και μάς δρόσισε. Γρήγορα οι τοξίνες της καθημερινότητάς μας άδειασαν το δηλητήριό τους. Και γρήγορα η εικόνα του παράδεισου καρφώθηκε στα μάτια μας και την καρδιά μας, έγινε αναφορά των λόγων μας αργότερα και μας κοίμισε κάποια έντονα βράδια του χειμώνα. Τέτοιες κρυμμένες ακτές, που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε, βρίσκονται ανάμεσα στην απόσταση Κερδύλλια- Ολυμπιάδα και Κερδύλλια- Νέα Πέραμος. Κολπίσκοι ήρεμοι, όπου η θάλασσα τρυφερά αγκαλιάζει την ακτή δημιουργώντας το δαντελωτό της ακτογραμμής, γαλάζιες μικρές ποδιές που άπλωσε το υγρό στοιχείο πάνω στο χωμάτινο όγκο κι έφτιαξε τους επίγειους παράδεισους των καλοκαιριών μας.

Η φύση, αρχιτέκτων και μηχανικός, ζωγράφος και ενορχηστρωτής, χωρίς σπουδές και πτυχία, χωρίς τίτλους και περγαμηνές, ζωγραφίζει, σχεδιάζει, χτίζει, δημιουργεί και προσφέρει δωρεάν στο ανθρώπινο είδος τα έργα της.

Η φύση έχει χίλιους τρόπους για να μας ξεκουράσει, να μας αγκαλιάσει, να μας κάνει ευτυχισμένους αρκεί να γυρίσουμε το βλέμμα σε αυτήν και να την προσέξουμε. Η φύση στέλνει άπειρα καλέσματα σε κάθε γωνιά της και περιμένει υπομονετικά αιώνες και αιώνες το ενδιαφέρον και την αγάπη μας.

Δυστυχώς, ο πολιτισμός και η ανθρώπινη αναλγησία μετέτρεψε τους επίγειους αυτούς παράδεισους σε «ομπρελομάγαζα», με μουσική, καφέ και ξαπλώστρες, στερώντας από τους τελευταίους εραστές της φύσης την αγνότητα και τη γνησιότητα μιας θαλασσινής αγκαλιάς. Δυστυχώς, και η φύση έπεσε στην εκμετάλλευση επιτήδειων, οι οποίοι εμπορευματοποίησαν και το απλούστερο δικαίωμα του τελευταίου Έλληνα πολίτη. Την ανάγκη μιας βουτιάς σε καθαρά νερά μακριά από θορύβους και πολιτισμό.

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Σε διαρκή πόλεμο Φύση και Άνθρωπος ! Κάθε φορά που τελειώνουν οι διακοπές, δυνατές εικόνες εντυπώνονται στη μνήμη μου, που μαζί με τις άλλες των προηγούμενων διακοπών, συνθέτουν το παζλ της ομορφιά...
  • Τελικά, ο εθελοντισμός θα μας σώσει ! Την τελευταία στιγμή είδα το σκοτωμένο ζώο στην άκρη του δρόμου και σταμάτησα κάπως άτσαλα λίγο μακρύτερα. Πήρα τη μικρή φωτογραφική μου μηχανή στο χέρι και κατ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 635 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200