trapezes_kosmosΤονωτική «ένεση» και για τον Εμπορικό κόσμο του Ν. Σερρών.

Στα βιβλιάριά τους μπορούν από αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου να βρουν τα λεφτά της ενιαίας ενίσχυσης οι Σερραίοι αγρότες, γεγονός που αποτελεί μια «βαθιά ανάσα» για τον αγροτικό κόσμο, ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Ένας πραγματικός χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» καθώς η καταβολή των επιδοτήσεων σημαίνει αυτόματα και την οικονομική «ανάσα» ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Μετά την ευόδωση των προσπαθειών της ΑΤΕbank εξασφαλίστηκε το ποσό του 1,04 δις ευρώ για την εξόφληση των δικαιωμάτων του 2011.
Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ATM ‘ς αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις και από τα γκισέ.
Στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε για το θέμα αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕΚ και ο κατάλογος με τα ονόματα των δικαιούχων έχει αποσταλεί στην ΑΤΕbank, την Πέμπτη θα μπουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και την Παρασκευή θα μπορούν οι δικαιούχοι να τα εισπράξουν. Η πληρωμή αφορά 700.098 δικαιούχους και το καταβαλλόμενο ποσό ανέρχεται σε 1.004.772.619.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

1.Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό η διαδικασία ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ήδη το επεξεργασμένο αρχείο (δισκέτα) με τα ονόματα των δικαιούχων έχει αποσταλεί στην ΑΤΕ.
2.Το όλο εγχείρημα ήταν τεχνικά και οικονομικά δύσκολο. Μετά την πληρωμή της προκαταβολής τον Νοέμβριο με συντονισμένες προσπάθειες έγινα οι διορθώσεις του μεγαλύτερου αριθμού προβλημάτων από τις οργανώσεις των παραγωγών και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη των αγροτών για έγκαιρη πληρωμή πριν τις γιορτές.
Το θέμα της εξεύρεσης των πόρων 1 δις € αποτέλεσε, αμέσως μετά την πληρωμή της προκαταβολής (10/11/2011), πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ γνωρίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών από τα οποία δεν εξαιρείται και η ΑΤΕ. Σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών τον Υπουργό Ε. Βενιζέλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη και σε συνεργασία με την Διοίκηση της ΑΤΕ έγινε κατορθωτή χθες το απόγευμα η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας του 1 δις €.
3.Η πληρωμή αυτή στην παρούσα οικονομική κρίση θα συμβάλει σημαντικά ενόψει και των εορτών στην οικονομική δραστηριότητα της υπαίθρου και τον προγραμματισμό της παραγωγής από πλευράς αγροτών.
4.Η πληρωμή αφορά 700.098 δικαιούχους και το καταβαλλόμενο ποσό ανέρχεται σε 1.004.772.619 €
Η διαδικασία της πίστωσης των λογαριασμών θα αρχίσει από την ΑΤΕ την Πέμπτη 22.12.2011 το βράδυ και οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη από την Παρασκευή 23.12.2011
5.Από την Πέμπτη το απόγευμα μετά τις 18.00 οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για το ποσό της πληρωμής ή για τα προβλήματα της πληρωμής είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) είτε μέσω του αριθμού τηλεφώνου 1540.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ:
Την Παρασκευή στα βιβλιάρια των αγροτών οι επιδοτήσεις.

Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και επικοινωνίες, τόσο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη, όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, εκτιμάται ότι την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, το υπόλοιπο 50% της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα βρίσκεται κατατεθειμένο στους λογαριασμούς των αγροτών.
Όλες αυτές τις τελευταίες μέρες ο βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης παρακολούθησε από πολύ κοντά την αγωνιώδη προσπάθεια να διασφαλισθεί το ποσό των 1,1 δις ευρώ, για να δοθεί έγκαιρα στους δικαιούχους αγρότες.
Επειδή η ΑΤΕ δεν μπορούσε, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών, να βρεί τα χρήματα αυτά απ’ τη διατραπεζική αγορά, έγινε μια προσπάθεια να διατεθούν  απ’ τα 8 δις ευρώ της 6ης δόσης. Μετά από συνεργασία του Ευ. Βενιζέλου και του Κ. Σκανδαλίδη και μετά από σύμφωνη γνώμη και του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, αποφασίστηκε να διατεθεί το 1,1 δις. Ο Υφυπουργός κ. Σαχινίδης, ανέλαβε να διεκπεραιώσει ταχύτατα ένα διαγωνισμό μεταξύ των  Τραπεζών –όπως προβλέπουν οι διαδικασίες- για το ποια τράπεζα θα αναλάβει να διαθέσει το ποσό αυτό στους δικαιούχους.
Τελικά ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην ΑΤΕ, και οι διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα για να φθάσουν έγκαιρα τα χρήματα στους αγρότες. Είναι αλήθεια ότι όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, είχε με επιμονή διαμηνύσει στους αρμόδιους Υπουργούς, ότι θα είναι τραγωδία να μη φθάσουν τα χρήματα αυτά στους αγρότες έγκαιρα και πριν τις γιορτές – τραγωδία όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για την τοπική αγορά και την τοπική οικονομία της κάθε περιοχής.
Και τα υπόλοιπα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Όπως έγκαιρα είχε ενημερώσει τους φίλους αγρότες που έχουν να λάβουν απ’ τον ΕΛΓΑ χρήματα για τις αποζημιώσεις λόγω βροχοπτώσεων του 2010, οι υπόλοιπες αποζημίωσες κατατίθενται στους λογαριασμούς τους  την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.
Ο βουλευτής προσδοκεί και πιστεύει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά και δε θα διαψευσθούν οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αίσιο τέλος στην αναμονή των αγροτών

Το αίσιο τέλος στην αναμονή των αγροτών για την καταβολή του υπόλοιπου των επιδοτήσεων ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης με τηλεφωνική παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΕΠΙΛΟΓΕΣ στη δημοσιογράφο Ζωή Χειμωνίδου. Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε πως ύστερα από επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες οι οποίοι έχουν λάβει ήδη το πρώτο μέρος και το περιμένουν με αγωνία.

Διαβάστε επίσης: