evz_ktirioΚάτω από 30 χιλιάδες στρέμματα τεύτλων στο Νομό Σερρών;
Έντονα προβληματισμένοι Σερραίοι αγροτοσυνδικαλιστές.
Το θέμα της τιμής των τεύτλων εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τους Σερραίους συνδικαλιστές, στους οποίους κοινοποιήθηκε η συμπληρωματική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΖ, τα μέλη του οποίου αποφάσισαν τα εξής:
-Την επέκταση της επαύξησης για Pol 12,00 ήτοι 4,35 €/τόνο και σε τεύτλα με Pol μέχρι 8,00 με την προϋπόθεση ότι για τη διαμόρφωση της ποιότητας συντρέχουν εξωγενείς παράγοντες που θα διαπιστώνονται από τις Γεωπονικές Υπηρεσίες της ΕΒΖ.
-Η χορήγηση της επαύξησης ως ανωτέρω θα ισχύει μόνο εφόσον οι τευτλοκαλλιεργητές δεν θα εντάσσονται στο πρόγραμμα αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ ή ΠΣΕΑ.
Οι Σερραίοι συνδικαλιστές εκφράζουν όχι μόνο τις έντονες επιφυλάξεις τους, αλλά και την εν μέρει αντίθεσή τους, στην απόφαση αυτή. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση των Σερραίων αγροτοσυνδικαλιστών, εκπροσώπων των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στο Δραβήσκο.

Με δηλώσεις του στο Ε.Β. ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Γιώργος Κασάπογλου, τόνισε ότι δεν έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς ναι μεν δίνεται η προσαύξηση, αλλά υπάρχουν κάποιες δικλείδες που αναμένεται να παίξουν και τον καθοριστικό ρόλο.
«Περίμενα από την ΕΒΖ μια πιο ξεκάθαρη απάντηση, πιο ξεκάθαρη πρόταση για να ξέρουν οι τευτλοπαραγωγοί τι θα ισχύσει.
Είναι δίκοπο μαχαίρι η απόφαση αυτή. Δεν θα αφήσουμε το θέμα και θα συναντηθούμε ξανά με τη διοίκηση για να συζητήσουμε τα επιμέρους ζητήματα,» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Κασάπογλου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Νέας Ζίχνης Παναγιώτης Αλεξανδράκης, υπογράμμισε:
«Εμείς μέσω του συλλόγου κάνουμε προσπάθεια να σπείρει ο κόσμος τεύτλα, αλλά με αυτά που ανακοινώθηκαν είμαστε λίγο επιφυλακτικοί».
Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για καλλιέργεια περίπου τριάντα χιλιάδων στρεμμάτων, που μετά βίας θα μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο των Σερρών, ενώ υπάρχουν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις που μιλούν για 28 χιλιάδες στρέμματα κι αυτό σημαίνει ότι το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να μην ανάψουν τα καμίνια του εργοστασίου των Σερρών.
«Η απόφαση βγήκε πολύ αργά. Έπρεπε να βγει πιο νωρίς. Ένα 10% θα είχαμε παραπάνω στρέμματα και ήδη ο κόσμος στράφηκε σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα ενεργειακά φυτά.
Το τεύτλο ήταν πέρυσι η πιο δυναμική καλλιέργεια. Ο κόσμος πήρε αρκετά χρήματα, γιατί τα υπόλοιπα προϊόντα δεν πήγαν καθόλου καλά, αλλά φέτος τα έκαναν… θάλασσα οι υπεύθυνοι.
Εγώ πιστεύω ότι θα είμαστε γύρω στις 28 χιλιάδες στρέμματα μετά βίας, με τη λίγη εμπειρία που έχω. Με τα στρέμματα αυτά είναι δύσκολο να ανάψει το καμίνι του εργοστασίου. Και δεν ξέρουμε σε ποιες καλλιέργειες να στραφούμε πλέον,» υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Νέας Ζίχνης Γιάννης Λασκαρίδης, ενώ λίγο πιο αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο κ. Γιώργος Κασάπογλου:
«Θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τις 30 χιλιάδες στρέμματα, για να μπορέσει να σταθεί η βιομηχανία. Ειδάλλως πάμε για κλείσιμο και θα είναι ό,τι πιο λυπηρό».
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: