agrotes_karximakisΜετά και τη συνάντηση με τον Υφυπουργό ΑΑ&Τα Μ. Καρχιμάκη.
Μετά από ένα μήνα δυναμικών κινητοποιήσεων και μια τρίωρη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μιχάλη Καρχιμάκη, με παρέμβαση του Υφυπουργού Οικονομίας Μάρκου Μπόλαρη, οι «σκληροπυρηνικοί» αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Για μία ακόμη φορά, οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή και αδιαπραγμάτευτη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου και ουσιαστικά, στη συνάντηση της Τρίτης, δεν ειπώθηκε κάτι το καινούριο.

Ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Γιώργος Κασάπογλου, ως εκπρόσωπος των αγροτών, βγαίνοντας από την αίθουσα συσκέψεων του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, που «φιλοξένησε» τη συνάντηση, ανακοίνωσε μεν την αναστολή των κινητοποιήσεων, ωστόσο «οριοθέτησε» την πίστωση χρόνου προς την κυβέρνηση, μέχρι το Νοέμβριο του 2010:
«Είχαμε μία διεξοδική και χρήσιμη συζήτηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία και του Υφυπουργού Οικονομίας. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που βασανίζουν τους Σερραίους αγρότες. Θα αναστείλουμε την κινητοποίηση. Έχουμε ένα μήνα στο δρόμο και θεωρούμε ότι φτάσαμε στο τέλος. Στην όλη συζήτηση που είχαμε, σε πολλά θέματα που αγγίξαμε βρήκαμε κοινή γραμμή, σε πολλά άλλα όχι. Δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό το ξέρει πλέον ο κάθε Έλληνας. Εμείς δίνουμε το χρονικό περιθώριο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στην κυβέρνηση, μέχρι το Νοέμβριο του 2010 και όλο αυτό τον καιρό θα παρακολουθούμε στενά το τι θα γίνεται για την επίλυση των θεμάτων που βασανίζουν τους αγρότες. Μέχρι τότε θα είμαστε παρόντες, θα πηγαίνουμε όπως μας το υποσχέθηκαν στο Υπουργείο για την επίλυση των θεμάτων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα θέματα θα βρουν λύση. Θα έχουμε συνέχεια το Νοέμβριο αν δεν επιλυθούν».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης, τόνισε πως οι αγρότες αντιλαμβανόμενοι και τη συγκυρία και τις δυσκολίες που υπάρχουν, στάθηκαν στο ύψος της κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, ενώ επανέλαβε πως ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι ανοιχτοί στο διάλογο.

«Κατανοούμε ότι η διεθνής κρίση δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα και στρεβλώσεις. Είμαστε όμως εδώ από κοινού, με διάλογο, με προσπάθεια, να οδηγηθούμε και στην έξοδο από την κρίση και να δημιουργήσουμε μια νέα στρατηγική για την αγροτική οικονομία, να ανοίξουμε ένα νέο οδικό χάρτη με κανόνες, έτσι ώστε πραγματικά να γνωρίζουν οι αγρότες τι δικαιούνται χωρίς να αισθάνονται ούτε πελάτες, ούτε επαίτες, ούτε όμηροι, ούτε αιχμάλωτοι. Θέλουμε τους αγρότες να είναι αξιοπρεπείς και περήφανοι και θα το κάνουμε πράξη με ένα διαρκή διάλογο, καθημερινό, σε όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ελληνική, αγροτική οικονομία,» δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πρόσθεσε πως η ηγεσία του Υπουργείου εκφράζει μια διαφορετική αντίληψη και πεποίθηση, δεν είναι στο διάλογο κάτω από πίεση, αλλά από πεποίθηση κι από αντίληψη ότι πρέπει τα προβλήματα σε δύσκολες στιγμές να επιλύονται με συνεννόηση, διάλογο και με μια κοινή πορεία. «Αν υπάρξουν προβλήματα ή συγκρούσεις ουσιαστικά αδικείται όλο το σύστημα. Σαν μια ήρεμη δύναμη, είμαστε αποφασισμένοι με διάλογο και με συνεννόηση να οδηγήσουμε και τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, αλλά να πορευτούμε και μαζί με τους αγρότες από κοινού, για να βρούμε τις λύσεις εκείνες που αρμόζουν για να ανεβάσουμε και το επίπεδο της ζωής τους και να διασφαλίσουμε και το εισόδημά τους,» επεσήμανε ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, Υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, τόνισε από την πλευρά του πως με τη συνάντηση αυτή αποδείχθηκε ότι το καλύτερο μπλόκο απέναντι στα προβλήματα της αγροτικής υπανάπτυξης είναι ο διάλογος και ιδιαίτερα όταν τα θέματα της αγροτικής υστέρησης και υπανάπτυξης αναφέρονται στο νομό Σερρών, που έχει χάσει προ πολλού το «τρένο» της βιομηχανικής και βιοτεχνικής επανάστασης και ανάπτυξης και πως είναι στην κατάλληλη στιγμή όπου πρέπει να αξιοποιήσει το «τρένο» της πράσινης ανάπτυξης, έχοντας τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους νομούς.
«Σήμερα συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής, μιας εποχής που τέλειωσε, αλλά να είμαστε μπροστάρηδες σε μια εποχή που ξεκινά, εποχή πρόκληση για την ανάπτυξη του τόπου, για το ποιοτικό προϊόν, για το προϊόν της αγροδιατροφής, που είναι καινοτόμο, είναι εξαγώγιμο,» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομίας.
Το… τέλος του φακέλου ΠΣΕΑ
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σερραίοι αγρότες έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων του φακέλου ΠΣΕΑ, για τις ζημίες του 2008 από το πράσινο σκουλήκι.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Γιώργο Κασάπογλου:
«Όπως είπε ο Υφυπουργός, θα κάνει μια προσπάθεια να τον ξαναδούν. Δώσαμε όλα τα στοιχεία, είπαμε φωναχτά ότι δεν φταίνε οι Σερραίοι αγρότες. Υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά των υπηρεσιών της Νομαρχίας και του ΕΛΓΑ και η υπόσχεση είναι ότι θα το ξαναδούν».
Ξεκάθαρος, όμως, ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης για το θέμα αυτό, δηλώνοντας τα εξής:
«Υπάρχει μια εκκρεμότητα που είναι ψευδεπίγραφη. Η προηγούμενη κυβέρνηση όταν χορήγησε το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ, είχε συμπεριλάβει και τις όποιες αποζημιώσεις. Στη συνέχεια το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα μόνο για λόγους σκοπιμοτήτων. Η ουσία είναι ότι είχε κλείσει με τη χορήγηση του πακέτου Χατζηγάκη, με ζημία των Σερραίων αγροτών. Συμψηφίστηκαν τα χρήματα που έπρεπε να πάρουν στο πακέτο Χατζηγάκη, έτσι ώστε κάποιοι που δεν δικαιούνταν να πάρουν αποζημιώσεις από αυτό. Η όλη διακίνηση από εκεί και πέρα μέχρι και σήμερα γινόταν για λόγους μόνο σκοπιμοτήτων».
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 440 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200