Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Άνω Βροντούς Σερρών, που βλέπουν τα προϊόντα τους να σαπίζουν στις αποθήκες.

Ο κ. Δημήτρης Μιχτσόγλου, πατατοπαραγωγός -μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Βασίλη Αναστασιάδη- καταγγέλλει, ότι έγιναν ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα μόνο στις Σέρρες αυτή τη στιγμή, 3.000 τόνοι πατάτας να παραμένουν απούλητοι. “Σε δέκα ημέρες εάν δεν πουλήσουμε το προϊόν μας θα το πετάξουμε… Ούτε Πάσχα θα κάνουμε, ούτε να ξανασπείρουμε… Πρέπει να επιβαρυνθούμε με 10 – 15 λεπτά το κιλό ο καθένας για να τις πετάξουμε… Και για να ξανασπείρουμε να πληρώσουμε 50.000 ευρώ”, εξηγεί ο κ Μιχτσόγλου.

Με υπόμνημά τους προς τους βουλευτές του Νομού Σερρών, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών, οι παραγωγοί παρουσιάζουν το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η ακριτική περιοχή.

Συγκεκριμένα στο υπόμνημα οι παραγωγοί αναφέρουν:

“Ευρισκόμενοι ως μονοκαλλιεργητές σε οικονομικό αδιέξοδο με πολλαπλές προεκτάσεις στον κοινωνικό ιστό της κοινότητας Άνω Βροντούς, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  1. Μεγάλη ποσότητα αδιάθετης πατάτας, που σχεδόν φτάνει στο ύψος της συνολικής μας ετήσιας παραγωγής παραμένει στις αποθήκες μας, με κίνδυνο λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών (άνοδος της θερμοκρασίας) να υποβαθμιστεί και όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι να αλλοιωθεί και τέλος να οδηγηθεί στις χωματερές με επιπρόσθετη δαπάνη.
  2. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, καθώς οι έμποροι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον αγοράς της παραγωγής μας και η ελάχιστη ζήτηση που υπάρχει είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα της καλλιέργειάς της. Η μείωση της ζήτησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αγγίζει το 80%.
  3. Η πτώση της ζήτησης παρατηρείται εξ’ αιτίας της ανεξέλεγκτης εισαγωγής πατάτας από άλλα κράτη (Τουρκία, Αίγυπτος κλπ), την ποιότητα της οποίας δεν γνωρίζει ο καταναλωτής. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η απουσία συστηματικής διαφήμισης της ποιοτικής Ελληνικής πατάτας από κρατικούς φορείς, όπως συμβαίνει με άλλους τομείς οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας.
  4. Τέλος η πώληση ή απορρόφηση της παραγωγής μας, εκτός από διέξοδο απέναντι στο φάσμα της απόλυτης φτωχοποίησής μας, θα καλύψει και τα έξοδα της επικείμενης καλλιεργητικής περιόδου του 2023.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω και επιπροσθέτως ότι ανάλογη είναι η κατάσταση στην κοινότητα Ορεινής, αλλά και στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου Δράμας,

Παρακαλούμε για την ενεργή στήριξη και συμπαράστασή σας δια της μεσολαβήσεως στα αρμόδια Υπουργία και φορείς του Δημοσίου (Νοσοκομεία, Στρατός, Ιδρύματα, Συσσίτια κ.ά) ώστε να βρεθεί σύντομα κάποια λύση στο πρόβλημά μας”.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 189 επισκέπτες