Ρυθμούς ανεβάζει σταδιακά η συγκομιδή βαμβακιού στην Π.Ε. Σερρών. Σε μια περιοχή που θεωρείται από τις σημαντικές στην βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, έχοντας το 1/10 της καλλιέργειας όλης της χώρας με 300 χιλιάδες στρέμματα σε όλο το Νομό Σερρών.

Η συγκομιδή του προϊόντος βρίσκεται στο φόρτε αυτή την περίοδο και σύμφωνα με τον προϊστάμενο Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Π.Ε. Σερρών Νίκο Ρόιδο έχει μαζευτεί το 60 με 70% της αναμενόμενης παραγωγής. Ο Νίκος Ρόιδος είπε ότι τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς είναι το ότι οι αποδόσεις είναι κάπως μειωμένες σε σχέση με τα τρία τελευταία χρόνια που ήταν όμως και τα καλύτερα μιας πολύ μεγάλης περιόδου.

«Η χρονιά είναι ικανοποιητική, θα δούμε στο τέλος που θα καθίσει ο μέσος όρος των αποδόσεων είπε ο κ. Ρόιδος ενώ για την τιμή υπογράμμισε: «Εκεί που τα πράγματα έχουν ένα χαρακτήρα έντονης απογοήτευσης είναι σχετικά με τις τιμές. Το βαμβάκι για δέκα χρόνια περίπου, από το 2010 μέχρι το 2022, τις μισές χρονιές πουλήθηκε με 50 λεπτά το κιλό και τις άλλες μισές πουλήθηκε με 40 λεπτά το κιλό. Πέρυσι λόγω των διεθνών γεγονότων και της αναστάτωσης γενικώς στα εμπορεύματα, είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση.Πουλήθηκε το βαμβάκι κοντά στα 70 με 75 λεπτά. Ακολούθως όλες οι διεθνείς τιμές μέχρι και πριν από ένα μήνα κινούνταν στο επίπεδο του ενός ευρώ και είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι φέτος πάμε για 1 ευρώ το κιλό. Μάλιστα εδώ και τρία χρόνια υπάρχει ο θεσμός των προπωλήσεων, δηλαδή μπορεί ο παραγωγός να πάει να κάνει προπώληση του προϊόντος του παίρνοντας κι αυτός ένα ρίσκο της αγοράς. Δηλαδή αν ανέβει θα έχει χάσει, αν πέσει θα είναι ωφελημένος. Τους μήνες της Άνοιξης και το καλοκαίρι γινόταν προπωλήσεις για ένα μέρος της παραγωγής του παραγωγού στα 95 λεπτά και στο ένα ευρώ. Αρκετοί παραγωγοί μας έκαναν προπωλήσεις στο ένα ευρώ. Όλοι αυτοί είναι ωφελημένοι. Φυσικά δεν λέμε ότι η τελεσίδικη τιμή είναι τα 75 λεπτά, που είναι τώρα αυτήν την εποχή, γιατί το βαμβάκι παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια με ανοιχτές τιμές. Ελπίζουμε να κάνει ένα γύρισμα η αγορά, να έχει πάλι ανοδική τάση και θα δούμε στο τέλος σε τι τιμή θα εκκαθαριστεί».

Διαβάστε επίσης: