Με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου και επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Τάσου Χατζηβασιλείου, το Σάββατο 19 Μαρτίου το πρωί στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών ημερίδα με θέμα «Η νέα εποχή στην προστιθέμενη αξία των σερραϊκών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων».

Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών.

Με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα αξιολόγησης των σερραϊκών και άλλων προϊόντων, για να καταδειχθεί η προστιθέμενη αξία και η υψηλή ποιότητά τους.

Την επιστημονική έρευνα έχει αναλάβει η ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, ύστερα από πρόταση του κ. Χατζηβασιλείου, ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο σήμα πιστοποίησης τροφίμων AFQ και αναλύθηκαν οι νέες δυνατότητες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που σήμερα είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα στην Π.Ε. Σερρών» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου που ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Σερρών  και τον πρόεδρο Αθανάσιο Μαλλιαρά για τη φιλοξενία, αλλά και τους ομιλητές της ημερίδας.  «Το συμπέρασμα είναι ένα. Είδαμε με τεκμήρια, ότι τα προϊόντα που παράγει ο τόπος των Σερρών είναι ποιοτικά, όχι μόνο σε Εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά και στοιχεία τα οποία προστατεύουν και τον ανθρώπινο οργανισμό πολύ καλύτερα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να καταλάβουμε, ότι δεν αξίζει σήμερα απλώς να πουλάμε αυτά τα προϊόντα, φασόλια, πατάτες, κρέας, γάλα, ρύζι. Πρέπει να πουλάμε όλα αυτά τα προϊόντα, έχοντας αναδείξει τα ποιοτικά στοιχεία που τα κάνουν ξεχωριστά. Είμαστε υπερήφανοι. που ο τόπος μας και οι παραγωγοί μας, εδώ στις Σέρρες παράγουν τα πιο ποιοτικά προϊόντα και είναι η ώρα να τα βγάλουμε προς τα έξω. Σήμερα κάναμε την αρχή» υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών για την ημερίδα είπε: «ήταν για μένα μια έκπληξη να δω τόσο κόσμο. Περίμενα να δω δέκα άτομα και είδα εκατό πενήντα. Σήμερα ξεκίνησε μια συζήτηση. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε από έναν Νομό η αξιολόγηση σαράντα προϊόντων σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος. Υπάρχουν στοιχεία το πως θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί η περιοχή των Σερρών ποιοτικά τα προϊόντα της. Δεν είχε γίνει ξανά στις Σέρρες τέτοια συζήτηση. Επίσης δεν έχει γίνει τέτοια μελέτη σε κανέναν Νομό της Ελλάδος. Στις Σέρρες υπάρχουν κάποια εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα όπως είναι τα φασόλια, το ρύζι, η φακή, το κρέας, τα φιστίκια, το μέλι. Είναι προϊόντα που αξίζει κανείς να τα προωθήσει σε αγορές».

Εκτός από τον κ. Κουρέτα ομιλητές στην ημερίδα ήταν και  ο κ. Φώτιος Τέκος, Υπ. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Ζωή-Βασιλική Σκαπέρδα, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Στέλιος Δρυς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Foodstandard.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Αθ. Μασλαρινός, Εμμ.Παππά Δ. Νόττας και Ν. Ζίχνης Π. Μπόζης, ο Αντιδήμαρχοι Σπ. ΜισιρλήςΔ. Σιαμάγκας και Σ. Πάνου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών Χ. Τσιλιακούδης, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ο Πρόεδρος της Βιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ Π. Τσινάβος κ.α.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 287 επισκέπτες