Απογοητευμένοι και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αδιαλλαξία και  εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, οι αγρότες  αποχώρησαν το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου από τα μπλόκα που είχαν στήσει σε όλη την χώρα από τις 28 Ιανουαρίου 2019.

Οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντηση στην Αθήνα, αποφάσισαν να γυρίζουν στα χωριά τους με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα τους, ο οποίος όπως υποστηρίζουν θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές.

Η συνάντηση που είχε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο συναρμοδίων υπουργών, ήταν άκαρπη καθώς όπως υποστηρίζουν οι αγρότες η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών που βρίσκονταν  για 20 μέρες στα μπλόκα. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως εκφράστηκε και με τον αυταρχισμό των πρωτοφανών δικαστικών διώξεων και με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προκλήσεων σε “διάλογο” και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αγροτικά αιτήματα.

«Αυτή η ολοκληρωτική άρνηση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να λυθούν προβλήματα της αγροτιάς, που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της και οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, δημιουργούν και οξύνουν. Δείχνει, ταυτόχρονα, ότι οι προκλήσεις για «διάλογο» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν προσχηματικές, ενώ παραπλανητικές είναι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση πως θα δρομολογηθούν λύσεις στο επόμενο διάστημα. Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε η κυβέρνηση, μόλις λίγη ώρα πριν τη δική μας, με κάποιους αγρότες που κανείς δεν ξέρει τι και ποιόν εκπροσωπούν, αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς της, με την χρησιμοποίηση διαφόρων “προθύμων”, να υπονομεύσει και να διασπάσει τον αγώνα μας. Μια προσπάθεια που δεν της βγήκε, καθώς έγινε γρήγορα αντιληπτός ο βρώμικος ρόλος που ανέλαβαν να παίξουν οι εν λόγω “πρόθυμοι”»                                                        

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται, κυνικά και προκλητικά, να ικανοποιήσει αιτήματα άμεσα και ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αν δεν ικανοποιηθούν δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Και το κάνει γιατί στόχος της πολιτικής της, όπως και της ΚΑΠ της ΕΕ, είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, με συνέπεια το δικό μας ξεκλήρισμα. Κι ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν σε όλους στους τόνους και με κάθε ευκαιρία πως “βγήκαμε από τα μνημόνια” και “μπαίνουμε στην ανάκαμψη”, συνεχίζουν τα “μνημονιακά” μέτρα σε βάρος μας, όπως η μείωση του αφορολόγητου που κατακτήσαμε με τα μπλόκα του 2016 κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020, η εφαρμογή του Τέλους Επιτηδεύματος κ.ά.»

«Μετά τις συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφαση των μπλόκων και της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι για συνέχιση του αγώνα. Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι σίγουρο πως θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποχώρησαν από το μπλόκο του Λευκώνα οι Σερραίοι αγρότες

Την απόφαση να αποχωρήσουν από το μπλόκο του Λευκών πήραν οι Σερραίοι αγρότες την Παρασκευή το μεσημέρι στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Ως εκπρόσωποι των Σερραίων αγροτών συμμετείχαν  στην σύσκεψη με το κλιμάκιο συναρμοδίων υπουργών ο Γιάννης Τουρτούρας, πρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Σερρών , ο Στέργιος Λίτος πρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας   και οι αγρότες Βασίλης Σταλιόπουλος, Γιώργος Τσιντσέρης και Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ήταν παρατηρητές. Το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου 2019, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα αποτελέσματα της σύσκεψης.  Μετά την ενημέρωση αποφασίστηκε να αποχωρήσουν από το μπλόκο το μεσημέρι του Σαββάτου αλλά να συνεχίσουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές.

«Τα αποτελέσματα της σύσκεψης δεν μας ικανοποίησαν καθώς δεν υπήρχαν αποτελέσματα ,ήταν μια συζήτηση παρωδία, είπαν ελάτε να συζητήσουμε και  όχι να επιλύσουμε προβλήματα. Αυτό ήταν το θέμα. Δεν μας έδωσαν καμιά ουσιαστική απάντηση και λύση κάπου, ήταν αόριστοι. Κάναμε διάφορες προτάσεις αλλά δεν δέχθηκαν καμιά» δήλωσε στη «Σ» , ο Βασίλης Σταλιόπουλος.

« Δεν ήταν απλά  ότι δεν μας έδωσαν κάτι μας περνούσαν και για τρομερά αφελείς  με αυτά που λέγανε .Σαν να μιλούσαν με ανθρώπους που ήταν ανίδεοι, δεν ήθελαν να δώσουν κάτι. Πιστεύω ότι αν ήθελαν να δώσουν κάτι θα το έδιναν για να μας αποστομώσουν κατά ένα μέρος. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει κάποια θετική απάντηση από εδώ και πέρα .Εγώ αν ήμουν υπουργός, αν είχα κάτι θετικό θα το έδινα χθες για να βγω και ωραίος μέσα από την συζήτηση και να ικανοποιήσω τους αγρότες γιατί έρχονται και εκλογές. Η συνάντηση έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους», σημείωσε ο κ. Σταλιόπουλος.

«Έχω πάει πολλές φορές σε συσκέψεις στο υπουργείο και τέτοια αντιμετώπιση δεν έχω δει. Φύγαμε πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη. Είδαμε πως μας κορόιδευαν και μετά από τρεις ώρες φύγαμε από την σύσκεψη, μαζί μας έφυγαν και μερικοί άλλοι» δήλωσε ο Γιάννης Τουρτούρας.

Ανακοίνωση Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Ν. Σερρών

Μετά την σύσκεψη με το κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων σε ανακοίνωση τους οι Αδέσμευτοι  Αγροτικοί Σύλλογοι Ν. Σερρών, αναφέρουν :

«Με την αμετροέπεια, το θράσος και τον κυνισμό που διακρίνει γενικότερα το σύνολο της Κυβέρνησης, βρεθήκαμε σήμερα αντιμέτωποι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης- παρωδίας με τους Υπουργούς. Ήμασταν βέβαιοι πως οι προθέσεις των Υπουργών για τη συνάντηση δεν ήταν οι… αγνότερες και πως απλά αναζητούσαν ένα «άλλοθι», ωστόσο θεωρήσαμε πως έπρεπε να παραβρεθούμε. Τους μονολόγους και τις «δεσμεύσεις» και τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς Υπουργών, ομολογουμένως θα τους… ζήλευε ακόμη και ο Μολιέρος για τις κωμωδίες του. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε εκείνη την αίθουσα όπου διαδραματίζονταν η μεγαλύτερη κωμωδία και είχαμε χρέος να αποχωρήσουμε.
Ένα είναι σίγουρο. Η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βυσσοδομεί εις βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Πηγή: Δήμητρα Mετόκη - Εφημερίδα Σημερινή των Σερρών

Διαβάστε επίσης: