serreslife

Οριστικά παραμένει επίτιμος δημότης Σερρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Δεν ανακαλείται ο τίτλος  τιμής που του αποδόθηκε ,ούτε θα του ζητηθεί να επιστρέψει το «Χρυσό Κλειδί»  της πόλης, που με πανηγυρικές τιμές τον Μάρτιο του 2017 του πρόσφερε ο Δήμος Σερρών.

Μόνο με 10 ψήφους υπέρ και μία «παρών» , κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών καταψήφισε την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου το αίτημα για την ανάκληση της προ διετίας απόφασης του σώματος, σύμφωνα με την οποία αποδόθηκαν συγκεκριμένες τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν μέσω εντάσεων, διαφωνιών και χειροκροτημάτων, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων απέρριψε την πρόταση των 8 συναδέρφων τους προτάσσοντας ως επιχειρήματα την λογική, την προάσπιση των θεσμών και του κύρους του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών. Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «περίσσεψαν» οι δημόσιες τοποθετήσεις περί πατριωτισμού και πίστης στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, ακόμη και από δημοτικούς συμβούλους που καταψήφισαν το αίτημα της ανάκλησης, ενώ έγινε λόγος ακόμη και για … «πατριωτόμετρο»!

Υπέρ της ανάκλησης τάχθηκαν οι:Αναστασιάδης Αντώνης, Αναστασιάδης Ηλίας, Γαλάνης Στέργιος, Γρηγοριάδης Παναγιώτης Ηλιοπούλου Σταλαχτή, Ιλανίδου Δέσποινα, Καλαϊτζίδης Αλέξανδρος, Μοσχολιός Ζωγράφος, Μυστακίδης Παύλος και Στεργίου Νίκος. «Παρών» δήλωσε η Χρυσούλα Δρίγκα, ενώ σημειώθηκαν και δέκα απουσίες δημοτικών συμβούλων.

«Μας ταπείνωσε!»

Εισηγητής του θέματος ήταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Αναστασιάδης, οποίος επικαλέστηκε εθνικούς και πατριωτικούς λόγους που επιβάλουν ,ύστερα από την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών , την  ανάκληση της όποιας τιμής από την πλευρά των Σερραίων πολιτών προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.«Ακρωτηριάζεται η Μακεδονία μας και το Ελληνικό Έθνος, παραχωρώντας το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς. Πρόκειται για μια δολοφονική πολιτική εις βάρος του Ελληνικού Γένους. Είχε το δικαίωμα να διενεργήσει δημοψήφισμα ο κ.Παυλόπουλος και δεν το έκανε.Μας αγανάκτησε και μας ταπείνωσε! » δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως οι έπαινοι και οι τιμές θα πρέπει δίνονται σε άντρες που  κάνουν κάτι παραπάνω από το καθήκον τους.Μάλιστα ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Εμμ.Παππά  και τον  Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και ονόματα μεγάλων ευεργετών   του ελληνικού έθνους όπως των:Γεωρ.Αβέρωφ , Ευαγ.Ζάππα κ.α.

Υπέρ της ανάκλησης

  • «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικά επαίσχυντη. Παραδίνουμε όνομα, εθνότητα και γλώσσα. Μας ενοχλεί που την ώρα που όλη η Ελλάδα είναι ανάστατη και γίνονται του κόσμου τα συλλαλητήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πήρε θέση. Αυτό ζητούμε. Ν΄ αφουγκραστεί την αγωνία των Ελλήνων και να κάνει μια δήλωση» δήλωσε -μεταξύ άλλων- η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Ιλανίδου.
  • «Εμείς δεν είπαμε να παραιτηθεί ο Προέδρος της Δημοκρατίας. Υποστηρίζουμε, όμως, ότι θα μπορούσε να κάνει κάποιες ενέργειες. Αν δεν μπορεί ο πρώτος πολίτης της Ελλάδας να κάνει κάτι για ν’ ακουστούν όλοι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους, ποιος μπορεί; Όλοι ξέρουν ότι ο λαός θέλει δημοψήφισμα» υποστήριξε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μυστακίδης.
  • Μέρος της αρθρογραφίας και των δηλώσεων των Γ.Μπαμπινιώτη ,Σαρ.Καργάκου και Χρ. Γιανναρά, όπως και της ανακοίνωσης της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους παρουσίασε για να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» επιχειρημάτων υπέρ της ανάκλησης της απόφασης του Δ.Σ. Σερρών ο κ.Παν. Γρηγοριάδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος παρουσίασε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας -πριν και μετά την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών- και ο κ. Στέργιος Γαλάνης. Μάλιστα και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι εισέπραξαν και το χειροκρότημα των πολιτών που παρακολουθούσε την συνεδρίαση.
  • Με τη χρήση πολλών ιστορικών αναφορών εξέφρασε την αντίθεσή του με την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών και υπεραμύνθηκε της επιστολής που υπέγραψαν οι «8» (και ο ίδιος) ο δημοτικός σύμβουλοςΗλίας Αναστασιάδης, ενώ για … «κραυγή αγωνίας» μακριά από πολιτικά κίνητρα έκανε λόγο η δημοτική σύμβουλος Σταλαχτή Ηλιοπούλου.

«Αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και διχαστική η πρόταση»

  • Αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και διχαστική χαρακτήρισε την πρόταση των «8» ο δημοτικός σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» Δημήτρης Γιαννακίδης, στηλιτεύοντας όσους χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τα εθνικά θέματα για να κάνουν αντιπολίτευση. «Δεν διευκρινίζεται στην επιστολή τι περιμένατε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας .Στην πραγματικότητα το αίτημά σας είναι η παραίτηση του Προέδρου ώστε πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακίδης .Επιπλέον χαρακτήρισε την πρόταση για ανάκληση ως «βαθιά διχαστική».«Ακόμη και αν δεν το λέτε μας διαχωρίζετε σε «Μακεδονομάχους», « πατριώτες» και «εχθρούς του έθνους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους δημοτικούς συμβούλους που έφεραν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο  για … επιλεκτική ευαισθησία στα εθνικά θέματα .
  • «Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκείνη την ημέρα το παράσημοτου Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα του εν Σέρραις αθλήσαντος. Με την λογική σας θα πρέπει να το πάρει πίσω» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Έργων Ηλίας Γκότσηςσημειώνοντας πως 63 δήμοι ανά την Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι Εμμανουήλ Παπά και Αμφίπολης) έχουν απονείμει τιμές στον κ.Προκόπη Παυλόπουλο και δεν διανοήθηκαν να τις πάρουν πίσω.
  • «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, να παίζουμε με τους θεσμούς.Λέτε ότι πατριωτικοί και εθνικοί λόγοι σας  ώθησαν να υπογράψετε την επιστολή, αλλά τέτοιοι χαρακτηρισμοί δημιουργούν διαχωρισμό και οι διαχωρισμοί έσπειραν το διχασμό στη χώρα» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Χασαπίδης, ο οποίος μάλιστα και  υπεραμύνθηκε την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών.
  • Αν και αντίθετος με την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών, αντίθετος και με το αίτημα της ανάκλησης των τιμών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θεοδ.Μηλίδης.« Η απόφαση της ανάκλησης είναι μια πράξη τιμωρητική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Δήμος μας δεν θα το έκανε ποτέ γιατί έχει εντιμότητα, ήθος, ευγένεια» είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αντί της ανάκλησης των τιμών, την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας.
  • Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης και στις δύο τοποθετήσεις του επιχειρώντας να διασώσει το κύρος του Δημοτικού συμβουλίου αναφέρθηκε στις περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις δράσεις που υλοποίησε ή συμμετείχε ο Δήμος Σερρών υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Οι απόντες

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι: Γεωργούλα Τάνια,Γρηγοριάδης Χρήστος,Καλώτα Παναγιώτα, Καρπουχτσής Κωνσταντίνος, Μπιτζίδου Σοφία, Ραμπότας Ευθύμης, Φωτιάδης  Στέφανος, Χαρίτος  Χρήστος και Χρυσανθίδης Βασίλης. Την συνεδρίαση παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ο οποίος μάλιστα ζήτησε και πήρε τον λόγο, ενώ ερωτηματικά προκάλεσε η έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης εντός και εκτός του Διοικητηρίου.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Θάλεια Καμπουρίδου

Διαβάστε επίσης: