Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Μάρκος Μπόλαρης επισημαίνει τις σκοπιμότητες  πίσω από άλλες δύο διατάξεις του Σ/Ν για τα ΤΕΙ
bolaris«Σχεδόν κάθε διάταξη του Σχεδίου Νόμου της Κυβέρνησης για τα ΤΕΙ αποκαλύπτει την προχειρότητα και την επικοινωνιακή διάθεση με την οποία η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το ύψιστο αγαθό της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».
Με την φράση αυτή εισάγει ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Ν. Σερρών του ΠΑΣΟΚ, την ενδελεχή κριτική του στο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». Ο εισηγητής από πλευράς του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει σήμερα τρεις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αποδεικνύουν την προχειρότητα, την αδιαφορία για την νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα και τις επικοινωνιακές στοχεύσεις της Κυβέρνησης:

Α. Η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση ως ένας κατάλογος ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Δεν αιτιολογείται με ποια κριτήρια περιλήφθηκαν ή δεν περιλήφθηκαν ασθένειες στον κατάλογο. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο και θεμελιώδες κριτήριο. Δεν παρουσιάσθηκαν επιδημιολογικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι οι μαθητές που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και θα πρέπει να εισαχθούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς εξετάσεις έχουν αυξηθεί και ως εκ τούτου θα πρέπει το σχετικό ποσοστό να αυξηθεί από το 3% στο 5% του συνόλου των εισαγομένων! Δηλαδή περίπου 4.000 μαθητές και οι οικογένειές τους δεν θα υποβάλλονται στην πολύπλευρη δοκιμασία των εξετάσεων, χωρίς αυτή η εξαίρεση να τεκμηριώνεται επαρκώς, χωρίς εγγυήσεις στην εφαρμογή της! Είναι σαφές ότι ενδεχομένως η ρύθμιση ανοίγει μία ακόμα πηγή διαφθοράς!
Ο κ. Μπόλαρης επισημαίνει ότι η ορθή πρακτική θα ήταν α) να τεθεί ως μόνο κριτήριο ότι των πανελλαδικών εξετάσεων εξαιρούνται  μόνο οι μαθητές που η κατάσταση της υγείας τους δεν επιτρέπει την επί ίσοις όροις συμμετοχή τους σε αυτές, β) να ανατεθεί στις ιατρικές σχολές να εκπονήσουν τον σχετικό κατάλογο προβλημάτων υγείας, γ) να εκπονηθεί επιδημιολογική μελέτη που να δίνει, έστω κατά προσέγγιση, τον αριθμό των μαθητών που αφορά η εξαίρεση, ώστε να προσδιοριστεί το ποσοστό των εξαιρουμένων, δ) να ορισθεί ανεξάρτητο κεντρικό εξειδικευμένο όργανο που θα κρίνει ποιοι εμπίπτουν κάθε φορά στην εξαίρεση.

Β. Προκλητική, αμφίβολης συνταγματικότητας και πάντως χωρίς βάση στην διεθνή επιστημονική πρακτική κρίνεται η διάταξη σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα δίνει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, χωρίς να έχει προπτυχιακή λειτουργία. Ο Σερραίος βουλευτής, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, δήλωσε πως η φιλοδοξία μας θα έπρεπε να είναι να γίνουν διεθνή, με όρους ποιότητας, κύρους και προσέλκυσης φοιτητών, όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια και όχι να πρωτοτυπούμε αρνητικά, ανατρέποντας την διεθνή πρακτική και επιχειρώντας να στήσουμε οικοδομές χωρίς θεμέλια, μόνο για να κάνει δημόσιες σχέσεις ο Πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι θα δημιουργήσει ένα ακόμα πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη.

Γ. Η διάταξη που προτείνει την παράκαμψη της Συγκλήτου από το Πρυτανικό Συμβούλιο είναι σαφές ότι επιδιώκει την απομείωση των αρμοδιοτήτων των πλέον
αντιπροσωπευτικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων. Το επιχείρημα ότι με την διάταξη δίνεται λύση στις περιπτώσεις που η Σύγκλητος δεν μπορεί να συνεδριάσει είναι αβάσιμο, διότι αφ’ ενός το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε μερικά μόνο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και περιοδικά, ενώ αφ’ ετέρου και το πρυτανικό συμβούλιο δεν είναι ολιγομελές και συνεπώς και η δική του λειτουργία θα μπορούσε να παρεμποδιστεί. Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ώθηση για υποβάθμιση των ιδρυμάτων, για συναλλαγές και αδιαφάνεια, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις εν τέλει θα λαμβάνονται από ένα στενότερο και ευχερέστερα ελέγξιμο σώμα.

«Αυτές είναι τρεις μόνο από τις διατάξεις του διάτρητου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για την Τεχνολογική και Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στις οποίες είναι ξεκάθαρη η ανεύθυνη, πρόχειρη και υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε κεφαλαιώδη και πολύπλοκα ζητήματα, τεράστιας σημασίας για την νέα γενιά, για τις οικογένειες των νέων, για το ίδιο το μέλλον της χώρας» κατέληξε ο κ. Μπόλαρης.

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 278 επισκέπτες