Πόση ήταν η μείωση το μόνιμου πληθυσμού σύμφωνα με την απογραφή στο Δήμο Σερρών -3,7%. Στην Π.Ε. Σερρών άγγιξε το -14,2%
Ήταν αναμενόμενο;


Φυσικά υπήρχαν  αξιόπιστα στοιχεία   που είχαν προβλέψει το ποσοστό της μείωσης, όπως και υπάρχουν αντίστοιχα μελέτες και προβολές στο χρόνο που θα αποδείξουν το θνησιγενές του τόπου μας.
Με τα επίπεδα θνησιμότητας και τη μειούμενη διαρκώς γονιμότητα και όταν θα ανακοινωθεί επίσημα και η μέση ηλικία του μόνιμου πληθυσμού τότε ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.

Γιατί να παραμείνει κάποιος εδώ, νέος ή λίγο μεγαλύτερος, οικονομικά ενεργός, όταν μπορεί να ζήσει κάπου αλλού καλύτερα, να δημιουργήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά του αξιοπρεπώς.  Είναι απολύτως λογικό όλοι να θέλουν να ζήσουν σε ένα ελκυστικό περιβάλλον που  υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που το δημιουργούν. Και αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα ζωής.
Το ποσοστό μείωσης του πληθυσμού του Δήμου Σερρών είναι συγκριτικά μικρό σε σχέση με το ποσοστό της Π.Ε. Σερρών και αυτό διότι  υπήρξε μια εσωτερική μετανάστευση. Συγκοινωνούντα δοχεία. Περιθωριοποιήθηκαν οι Κοινότητες, αφαίμαξη πληθυσμού,  οι νέοι των οποίων, όσοι δεν μετανάστευσαν εγκαταστάθηκαν στην πόλη των Σερρών.

Να συμφωνήσουμε στο ότι ο τόπος μας παρουσιάζει  περιορισμένη δυναμική στο να πρωταγωνιστήσει, έχοντας το ντεσαβαντάζ της γειτνίασης με τη Θεσσαλονίκη και της φυγής των νέων.
Να συμφωνήσουμε ότι απουσιάζει από την πολιτεία η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, τόσο χωρικά όσο και τομεακά προσαρμοσμένης  για την Ελληνική Περιφέρεια που έχουν ομοιογενή χαρακτηριστικά.

Να συμφωνήσουμε ότι παρά τις αναπτυξιακές προοπτικές, τα μέτρα και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές.
Ειπώθηκε και είναι απολύτως κατανοητό: «Η δημογραφική ευρωστία συνδέεται με την ευρύτερη ανάπτυξη μιας περιοχής, η οποία θα θέσει σε λειτουργία ένα κυκλικό μηχανισμό συγκράτησης και προσέλκυσης πληθυσμού, η αύξηση του οποίου θα δημιουργήσει ανάγκη για νέες δραστηριότητες , νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση των εισοδημάτων, εξελίξεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελκτικότητα της περιοχής ως τόπου διαμονής ή προορισμού και ούτω καθ’ εξής».
Αυτό προφανώς θα έπρεπε να γίνει συντονισμένα χθες και αυτός που πραγματικά θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ο Μητροπολιτικός Δήμος Σερρών.

Εκεί στο όχι μακρινό 2020, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη  και τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκο Μαντζούφα,  όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τα αναπτυξιακά πλάνα του Δήμου Σερρών.  Συγκεκριμένα 3 εμβληματικά projects  του Δήμου Σερρών, για τα οποία ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνονται οι αρχικές προμελέτες ούτως ώστε να υπάρξει μόχλευση από ιδιωτικούς και δημόσιος πόρους.

Ας αναφερθούν:
1.    Η υπογειοποίηση με δημιουργία πάρκινγκ της Πλατείας Εμπορίου
2.    Το Περιβαλλοντικό Πάρκο (Edem Project)
3.    Το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σερρών, τότε επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι οι πιθανές Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες για το Δήμο.

2019. ‘’Αναδεικνύουμε το Αυτοκινητοδρόμιο ως κυρίαρχο αναπτυξιακό εργαλείο, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με επιχειρηματίες και ομίλους.
Και εκεί που μαγεύεσαι από τις λέξεις, σου υπενθυμίζουν ότι ο Δήμαρχος Σερρών όρισε Διευθύνοντα Σύμβουλο στο κυρίαρχο αναπτυξιακό εργαλείο, το Αυτοκινητοδρόμιο και παραμένει μέχρι σήμερα, κάποιον τον οποίο ο νόμος δεν του επέτρεψε αρχικά να τον προσλάβει ειδικό συνεργάτη λόγω προσόντων στο Δήμο. Τον οποίο στη συνέχεια τον έκανε άμισθο συνεργάτη του, επιχείρησε ανεπιτυχώς ξανά να τον προσλάβει εκ νέου ως ειδικό συνεργάτη, στη συνέχεια τον διόρισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ και στη συνέχεια μάλιστα το Δ.Σ. με εισήγηση του Προέδρου της κ. Α. Χαλκιόπουλο τον έκανε και έμμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Μπορούμε να πειστούμε ότι ζούμε σε ένα τόπο όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία.

Να σχολιάσουμε  ότι  ολοκληρώνονται οι αρχικές προμελέτες  για την υπογειοποίηση με δημιουργία πάρκινγκ της  Πλατείας Εμπορίου ή για το Περιβαλλοντικό Πάρκο (Edem Project). Θα είχε περισσότερο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε την προέλευση της έκφρασης «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι» ή «θα κλάψουμε με μαύρο δάκρυ».

Να σχολιάσουμε το προεκλογικό πρόγραμμα της Συμμαχίας Σερραίων, εκεί που ουσιαστικά παρουσιάστηκε το αφήγημα της για το Δήμο Σερρών του αύριο. Λίγο από Τρίκαλα, έξυπνη πόλη και άναρχα τοποθετημένες εξαγγελίες, τάξε και για μας μπάρμπα, που θα τους συνοδεύουν μέχρι το τέλος της θητείας τους.

Είναι μικρής σημασίας αλλά αξίζει να αναφέρεις ότι στο προεκλογικό φυλλάδιο της Συμμαχίας Σερραίων στην ενότητα Παιδεία, αναφέρει ότι: « Ασφαλίζουμε τους μαθητές του Δημοτικού που φοιτούν σε όλα τα σχολεία του Δήμου, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από το σχολείο».  Δεν το συνδέουμε με το τραγικό γεγονός του Δεκεμβρίου, αλλά οι σοβαροί δήμοι, καθιέρωσαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση για όλους τους μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων για ατυχήματα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, των εκδρομών και της μετάβασης από και προς το σχολείο.

Το ζήτημα είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι καθυστερήσεις που αφορούν την υλοποίηση σοβαρών έργων που έτυχαν χρηματοδότησης, επιταχύνει την αυτονόητη οργή των πολιτών αλλά και την  απαξίωση της Δημοτικής Αρχής. Ανακοινώνουν χρονοδιαγράμματα, καλλιεργούν προσδοκίες, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να τηρηθούν.

Κανείς δεν θα ήθελε να υποπέσει σε «λαϊκισμούς» και «υπεραπλουστεύσεις» αλλά ορισμένα απλά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις.

1.    Θα είναι έτοιμο το Δημοτικό Γήπεδο που φιλοξενεί τον Πανσερραϊκό  με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος να υποδεχτεί ομάδες  της Super League;
2.    Πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη του Νέου Κολυμβητηρίου;
3.    Πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες των κυκλικών κόμβων για την πόλη των Σερρών;

Δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις υπάρχουν σε κάθε έργο, μικρότερο ή μεγαλύτερο. Πολλές από αυτές αντικειμενικά στέκουν. Πολλές συνιστούν προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα. Με τόσες καθυστερήσεις παντού, σχεδόν στο σύνολο των έργων, κανένας συμπολίτης μας  δεν εξετάζει πια τις αιτίες. Δεν τον ενδιαφέρουν και ορθώς.

Ο μόνος που θα έπρεπε πρώτος να δυσανασχετήσει για τις καθυστερήσεις είναι εκείνος που πολιτικά επέλεξε να χρηματοδοτήσει τα έργα και θα έπρεπε να αγωνιά περισσότερο από όλους για την ολοκλήρωσή τους.
Οι καθυστερήσεις δεν είναι «μπίζνα», συνιστά παθογένεια, η οποία όσο δεν αντιμετωπίζεται οδηγεί σε βαρύτατες απώλειες, που δεν είναι δυστυχώς αποκλειστικά οικονομικές. Έχουν να κάνουν και με το αύριο του τόπου μας.

Ας ακούσουν την κοινωνία, η οποία το μόνο που απαιτεί είναι  σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Ακόμη και που αυτούς που κύρια απασχόλησή τους είναι η εικόνα τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ψέμα είναι όπως τα σκουπίδια στο σπίτι. Όσο καλά και να τα έχεις κρυμμένα, αρχίζουν να μυρίζουν.  Τα ψέματα τους μυρίζουν. Οι καθυστερήσεις κοστίζουν.

Νίκος Κουφοτόλης



Διαβάστε επίσης: