Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Βασσιλίνα Μέγκλα αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για μία καριέρα στο εξωτερικό.

Το κορίτσι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες και μας κάνει όλους περήφανους με τα επιτεύγματά της, έχει βάλει ήδη τη σφραγίδα της στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας χάρη στο εξαιρετικό και πετυχημένο περσινό άλμπουμ της, με τον τίτλο «Fragments». Σήμερα ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες, αυτή τη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Η Vassilina, όπως είναι γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο, αποκάλυψε μέσα από το λογαριασμό της στο Instagram ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη Γαλλία, όπου συνεργάζεται με το συγκρότημα Kadebostany. Πρόκειται για μία γαλλική μπάντα, για την οποία η Vassilina άνοιξε τις συναυλίες τους στο Gazzarte πέρυσι. Το συγκρότημα και η καλλιτέχνιδα συζήτησαν το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας, η οποία για ένα διάστημα έμεινε σε φιλολογικό επίπεδο, όμως με κινήσεις της Σερραίας τραγουδίστριας η ευκαιρία που παρουσιάστηκε δεν πήγε χαμένη.

Η Vassilina συναντήθηκε με τα μέλη των Kadebostany και βρέθηκε μαζί τους σε ένα «μυστικό μουσικό εργαστήριο» της Sony Music, εκεί όπου έγραψαν μαζί μουσική για ένα μελλοντικό project. Το ακόμη πιο σημαντικό από αυτή την ιστορία ήταν το γεγονός ότι σε αυτό το «εργαστήρι» κεντρικό ρόλο έπαιξε η Τεχνητή Νοημοσύνη, που βοήθησε τους μουσικούς. Για άλλη μία φορά βλέπουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανίζεται παντού: από την υγεία και τη φαρμακοβιομηχανία, όπου βοηθάει τον κόσμο αποφασίζοντας για τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους καταπολεμούνται οι αρρώστιες έως τη διασκέδαση που προσφέρουν τα online casino και ο πολιτισμός, με στόχο να προσφέρει ακόμη περισσότερη χαρά στο κοινό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ανησυχούν μήπως μία ημέρα η ΤΝ αρχίσει να παίρνει αποφάσεις για εμάς, χωρίς τη συγκατάθεση και τη συνδρομή μας. Τι σημαίνει αυτό; Τρεις εικόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη του μέλλοντος έχουν κυριαρχήσει στην κοινωνία. Η μία προειδοποιεί για ένα μέλλον όπου οι υπολογιστές είναι εξυπνότεροι από την ανθρωπότητα, σε έναν κόσμο που μοιάζει με το Skynet του Matrix και τα ρομπότ έχουν κυρίαρχο ρόλο. Η δεύτερη περιγράφει υπολογιστές χωρίς συναισθήματα που παίρνουν κακές αποφάσεις με βάση τους αλγόριθμους, χωρίς να υπολογίζουν στη λογική σκέψη. Στην τελευταία, η «ανθρωποκεντρική ΤΝ» αναλογίζεται το καλό της κοινωνίας και σε αυτή την περίπτωση οι φόβοι εξανεμίζονται.

serreslife

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση της μουσικής, η Τεχνητή Νοημοσύνη αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη. Τι θα συνέβαινε όμως αν είχε την ικανότητα να κρίνει πότε και ποια μουσική είναι «καλή» για τους ανθρώπους; «Μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση θα βοηθούσε την τεχνολογία, διότι εμείς ξέρουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε» αναφέρει ο Ben Shneiderman, καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και συγγραφέας του «Human-Centered AI», του βιβλίου που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ μπορεί να εξελιχθεί σε εργαλείο και όχι κίνδυνο.

«Παράλληλα, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση θα ηρεμήσει τους φόβους του κοινού και θα ανοίξει νέους ορίζοντες» αναφέρει ο Shneiderman, ο οποίος πιστεύει ότι το κατάλληλο πλαίσιο πρέπει να μπει από τις Αρχές που ασχολούνται με την επιστήμη των υπολογιστών και της ρομποτικής: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα αυτοματισμού και ανθρώπινου ελέγχου. Απαιτείται όμως άριστος σχεδιασμός, που μόνο οι ειδικοί μπορούν να ορίσουν. Στα κινητά τηλέφωνα, οι κάμερες και η ένδειξη τοποθεσίας βοηθάει στη δημιουργία εφαρμογών, τις οποίες όμως κατασκευάζουν οι ειδικοί και όχι οι τεχνοκράτες».

Ο Shneiderman εξηγεί ότι ώριμες τεχνολογίες όπως οι ανελκυστήρες, οι κάμερες, οι οικιακές συσκευές ή οι ιατρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται χρόνια, οφείλουν την επιτυχία τους στη σωστή ισορροπία μεταξύ αυτοματισμού και ανθρώπινου ελέγχου. Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να μαθαίνει υπό την ανθρώπινη καθοδήγηση, χάρη στη μηχανική εκμάθηση και τη βαθιά εκμάθηση των αναγκών. Υπάρχουν φυσικά μελέτες που αποδεικνύουν ότι και οι δύο τρόποι εκμάθησης μπορεί να αποτύχουν στις επιλογές τους, με αποτέλεσμα το κοινό να μην εμπιστεύεται σε μερικές περιπτώσεις τις μηχανές. Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως τρέχουν και είναι φανερό ότι ο ανθρώπινος έλεγχος είναι αναγκαίος και, ταυτόχρονα, βοηθητικός.

Κάπως έτσι η Vassilina και όποιος άλλος χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορεί να δημιουργήσει με το ανθρώπινο μυαλό και να εκτελέσει με τη μηχανική παρέμβαση. Άνθρωπος και υπολογιστής μπορούν και είναι απαραίτητο να πηγαίνουν χέρι-χέρι μαζί.

Διαβάστε επίσης: