serreslife

O αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σερρών Παντελής Χράπας στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρετε στον προγραμματισμό του Δήμου για το πλύσιμο των κάδων και των δρόμων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Καλεί τους δημότες να επικοινωνούν με την υπηρεσία καταθέτοντας τις προτάσεις τους και υποδεικνύοντας τις επισημάνσεις τους για το θέμα του πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων.

 ΕΡ: Κατά καιρούς ασυνείδητοι πετούν όπου βρούν ψόφια ζώα( γάτες, σκυλιά κ.τ.λ.). Οι κάτοχοι- ιδιοκτήτες των ζώων αυτών βάση του νόμου τι πρέπει να κάνουν όταν το ζώο καταλήγει;

Βάση των νόμων και των διεθνών κανονισμών αν τα ζώα είναι μολυσματικά πρέπει να οδηγηθούν για καύση σε κάποιο καμίνι – καυστήρα. Αυτή την στιγμή καμίνι καυστήρας υπάρχει ένας στο νομό Σερρών και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΚΡΕΣΕΡ. Η άλλη λύση είναι τα ζώα να ταφούν με βάση τις υγειονομικές διατάξεις που προβλέπονται. Δηλαδή να ταφούν με ασβέστη και σε ένα συγκεκριμένο βάθος στο χώμα ώστε να μην επεκταθεί η μόλυνση στο περιβάλλον.

ΕΡ: Οι δημότες των Σερρών ακολουθούν την τακτική που μας περιγράψατε;

Γενικά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι δημότες μας δεν είναι ενημερωμένοι. Χρειάζεται μία εκτενής ενημέρωση. Όταν κάποιος έχει κάποιο ζώο στο σπίτι του πρέπει να ξέρει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται σε ανάλογες περιπτώσεις. Αρκετοί είναι αυτοί που γνωρίζουν και τα ενταφιάζουν στις αυλές τους, τους κήπους τους. Κάποιοι όμως που δεν γνωρίζουν τα πετούν στα σκουπίδια, στους δρόμους και σε δημόσια οικόπεδα. Οι δημότες αυτοί πρέπει να ενημερωθούν για να μην υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον.

ΕΡ: Διανύουμε περίοδο καλοκαιριού. Τι προγραμματισμός υπάρχει για το πλύσιμο των κάδων και των δρόμων;

Ήδη έχουμε ξεκινήσει και με το πλυντήριο κάδων. Μέχρι τον προηγούμενο μήνα το πλυντήριο κάδων έβγαινε τρείς φορές την εβδομάδα και συμπλήρωνε το ωράριο με την αποκομιδή της ανακύκλωσης. Από τις 1ης Ιουνίου και μετά έχουμε καθημερινά πλυντήριο κάδων το οποίο λειτουργεί ως εξής. Τη Δευτέρα πλένει και απολυμαίνει τους κάδους του κέντρου της πόλης επειδή στο κέντρο υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί το πλύσιμο των κάδων όλου του Δήμου Σερρών, των χωριών. Πιστεύω ότι ο προγραμματισμός είναι ο ενδεδειγμένος και δεν θα έχουμε προβλήματα. Παρόλα αυτά αν οι δημότες μας έχουν εντοπίσει προβλήματα με κάδους οι οποίοι χρειάζονται έξτρα πλύσιμο μπορούν να επικοινωνούν με το αριθμό τηλεφώνου 2321-0-36170 για να μας ενημερώνουν. Το διάστημα του καλοκαιριού που έχουμε πολλές γιορτές πλένονται οι δρόμοι, και οι εκκλησίες. Το τελευταίο διάστημα μας ταλάνισε πολύ το θέμα του Αγίου Ιωάννη όπου τα ρέματα χύνονται μέσα στο δρόμο και έχουμε μεγάλη συσσώρευση χώματος στο δρόμο του Αγίου Ιωάννη. Παρόλα αυτά ανταποκρινόμαστε και αποκαθιστούμε τα σημεία με τα προβλήματα.

ΕΡ: Στις συνοικίες υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων που γεμίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια για μέρες είναι γεμάτοι. Συνέπεια να υπάρχει μία αντιαισθητική εικόνα. Για παράδειγμα σας αναφέρω την οδό Αμύντα και Δ. Σπυρίδη. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού;

Όντως με την έλλειψη προσωπικού έχουν μειωθεί το προσωπικό των οδοκαθαριστών που σκουπίζουν τους δρόμους και αλλάζουν τα καλάθια τους δρόμους. Για την οδό Αμύντα στην οποία αναφέρεστε η οδοκαθαρίστρια βγήκε στη σύνταξη. Σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχει συνεργείο να βγαίνει κάθε μέρα. Περνούν όμως οι υπάλληλοι στις τρείς ημέρες μία φορά. Σε κάποια σημεία πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι το καλαθάκι είναι για τον διερχόμενο που θα πετάξει το χαρτάκι και το περιτύλιγμα. Τα καλαθάκια δεν είναι κάδοι απορριμμάτων για να πετάμε τα σκουπίδια. Θα πρέπει και οι κάτοικοι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρέπει με μία σακούλα σκουπίδια να γεμίζει το καλαθάκι. Με την ευκαιρία θέλω να πω ότι εν όψει του καλοκαιριού για να μην έχουμε προβλήματα με οσμές θα πρέπει όλοι οι δημότες να συμβάλλουν. Τα απορρίμματα τους να τα τοποθετούν σε σακκούλες απορριμάτων που θα δένονται και στη συνέχεια θα οδηγούνται μέσα στον κάδο. Να μην υπάρχει η εικόνα της συσσώρευσης σακουλών εκτός κάδων. Αν συμμορφωθούμε και εφαρμόσουμε όλα αυτά θα ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα κατά πολύ μεγάλο βαθμό.

Δ.Ν.

Διαβάστε επίσης: