Το Άγκιστρο είναι η βορειότερη κοινότητα του Nομού Σερρών. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Προμαχώνα και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν χαρακτηρισμένο ως στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη.Η ιστορία του χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππου του Β’. Στην περιοχή λειτουργούσαν μεταλλεία χρυσού και σιδήρου, που χρηματοδοτούσαν τις πολεμικές εκστρατείες, όπως και θερμές πηγές, που σήμερα αποτελούν τον οικονομικό πνεύμονα των κατοίκων της κοινότητας, καθώς μετά από πολλές «περιπέτειες» η περιοχή, χάρη στην επιμονή των ανθρώπων της, άρχισε να ορθοποδεί και να εκμεταλλεύεται αυτά που της χάρισε η φύση, αλλά και η μακραίωνη ιστορία της.

Εγκαταστάσεις

Η ύπαρξη των θερμών πηγών και ενός πέτρινου βυζαντινού λουτρού στάθηκε η αιτία για τη δημιουργία μιας σειράς υπηρεσιών και δραστηριοτήτων γύρω από αυτά. Οι ιαματικές πηγές αξιοποιήθηκαν και το πέτρινο χαμάμ, που χρονολογείται περίπου στο 950 μ.Χ., αναδείχθηκε και αναβαθμίστηκε από την πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης «Αναπτυξιακή Αγκίστρου ΑΕ» και τους 260 κατοίκους της κοινότητας που συμμετέχουν σε αυτήν.

Όμως, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ, Άνθιμο Γεωργιάδη, με τον νόμο για τους δήμους και τις κοινότητες, το χαμάμ πέρασε στα χέρια του δήμου και η εταιρεία σήμερα νοικιάζει τις εγκαταστάσεις από αυτόν. «Έχουμε τη διαχείριση και προσφέρουμε δουλειά σε νέους ανθρώπους της περιοχής μας και αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς, να τους κρατούμε στον τόπο μας» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Έτσι, στο ξενοδοχείο και στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το χαμάμ λειτουργούν επιπλέον επτά πισίνες, ενώ στο χωριό των μόλις 350 κατοίκων έχουν δημιουργηθεί 15 ξενώνες και καταλύματα, οκτώ καταστήματα εστίασης, ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας, γραφείο εναλλακτικού τουρισμού και εργαστήριο παραδοσιακών τοπικών προϊόντων που προμηθεύει τους επισκέπτες τοπικό μέλι και χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά.



Το βυζαντινό λουτρό του Αγκίστρου, όπως και του σχετικά κοντινού Σιδηροκάστρου θεωρούνται από τα παλαιότερα πέτρινα χαμάμ στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι παραδόσεις αναφέρουν πως, επί τουρκοκρατίας, στο Άγκιστρο, ο μπέης της περιοχής απολάμβανε με το χαρέμι του τα ζεστά νερά και τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών.

Όμως, δεν ήταν μόνο οι θρύλοι που προσέλκυσαν τουρίστες και λουόμενους, αλλά και τα οφέλη από την υδροθεραπεία, που στην προκειμένη περίπτωση ενδείκνυνται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, δερματοπάθειες κ.ά., αλλά και για ποσιθεραπεία. Το κόστος του λουτρού ανέρχεται στα 7 ευρώ για το βυζαντινό χαμάμ και 6 ευρώ για τις σύγχρονες πισίνες.

Οι λουόμενοι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, είναι κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από την οικονομική κρίση έρχονταν από όλη τη χώρα και ειδικότερα από την Αθήνα.

Πηγή: ypaithros.gr

Διαβάστε επίσης: