Έχουν περάσει λίγες ώρες μετά το τριήμερο της Αποκριάς στον Νομό Σερρών και με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό, οι Σέρρες πλημμύρισαν από επισκέπτες που ήρθαν να δουν, να γνωρίσουν από κοντά και να συμμετάσχουν βιωματικά στα Αποκριάτικα Λαογραφικά Δρώμενα της περιοχής μας. 

Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, από την Αθήνα κυρίως, περισσότερα από 400 άτομα, άλλα από την Παρασκευή και άλλα από το Σάββατο κατέλυσαν σε ξενοδοχεία της πόλης των Σερρών και της περιοχής του Σιδηροκάστρου για τη «Σερραϊκή Αποκριά». Μαζί τους πλήθος ακόμα επισκεπτών από τους γειτονικούς Νομούς που ιδιωτικά με τις παρέες ή και μόνοι τους συμπλήρωσαν μέχρι την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας ένα αριθμό ατόμων που ξεπέρασε τους 650.
Αφετηρία και τερματισμός η πόλη των Σερρών, τόπος συνάντησης η Λαογραφική μας περιφέρεια, τα χωριά μας. Προορισμός τους τα «Μπαμπουιερά» στο Φλάμπουρο και το Βαμβακόφυτο, τα «Κετσέκια» στην Ηράκλεια, το «Κούσασι» στον Εμμανουήλ Παπά, οι «Θημωνιές» και ο σατυρικός Νταρνάκικος γάμος στο Άγιο Πνεύμα, τα υπαίθρια γλέντια και οι χοροί με ζουρνάδες και νταούλια στο Μελενεγκίτσι και τα άλλα χωριά. Παράλληλα συμμετείχαν σε γλέντια συλλόγων το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής ενώ δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν άλλοι την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών, άλλοι τη λίμνη της Κερκίνης, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά «Ρούπελ», τα λαογραφικά μουσεία της πόλης μας και τη Σερραϊκή Ακρόπολη. 
Ήρθαν, χόρεψαν, γλέντησαν, διασκέδασαν, ψυχαγωγήθηκαν, ξεκουράστηκαν ψυχικά, συμμετείχαν στην Αποκριά μας και φύγανε γεμάτοι εικόνες, χρώματα, ήχους, ακούσματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αυτοί που ασχολούνται με το χώρο, το χορό και τα Αποκριάτικά Δρώμενα στις Σέρρες το γνωρίζουν πολύ καλά, ίσως όμως ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη σε αριθμό επίσκεψη ατόμων. 
Οι επισκέπτες μας έδειξαν το δρόμο, τα χωριά μας δώσανε το χώρο, άνοιξαν τις πλατείες, στρώσανε το τραπέζι, οι ντόπιοι κάτοικοι πρόσχαροι, ευγενικοί, φιλόξενοι. Αυτός είναι ο θησαυρός μας, τις ημέρες της Αποκριάς ο τόπος μας αλλάζει, γίνεται πρωταγωνιστής, ο κόσμος στα χωριά αποκτά κίνητρο, η τέλεση του εθίμου, του δρώμενου, οι επισκέπτες που θα έρθουν. Ας το εκμεταλλευτούμε, συνολικά και συλλογικά, όλοι οι φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, πολιτιστικοί, εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς ας συνεργαστούμε για την πραγματική δημιουργία ενός νέου προϊόντος, της Τουριστικής αξιοποίησης της «Λαογραφικής Αποκριάς στις Σέρρες». 

Με μία βασική προϋπόθεση το σεβασμό απέναντι στο αυθεντικό, τη διατήρηση της γνησιότητας, της τοπικής κουλτούρας, της ξεχωριστής πολιτισμικής ταυτότητας. Για να υπάρξει διάρκεια, διαχρονικότητα, για να μην επέλθει, ευτελισμός και ξεπεσμός, για να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στις Σέρρες την Αποκριά και όχι το Καρναβάλι.

Γράφει ο Βασίλης Τερζής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Δάσκαλος Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 553 επισκέπτες