serreslife

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της χώρας μετά τις διακοπές του καλοκαιριού . Το πρώτο κτύπημα του κουδουνιού ακούστηκε χθες για την νέα σχολική χρονιά 2018-2019, σε όλες τις σχολικές μονάδες της επικράτειας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι χαρούμενες φωνές των μαθητών πλημμύρισαν τις αυλές των σχολείων σε όλη την χώρα με τα αισθήματα ανάμικτα στους μαθητές, έκδηλα η χαρά και η συγκίνηση επειδή συνάντησαν τους φίλους –συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους αλλά και κατήφεια γιατί αφήνουν την ανεμελιά και ξενοιασιά του καλοκαιριού.

Με την καθιερωμένη τελετή αγιασμού ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά και τις ευχές και ευλογίες της Εκκλησίας, του Υπουργείου Παιδείας, των εκπαιδευτικών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών
Σε όλες της σχολικές μονάδες του νομού Σερρών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πραγματοποιήθηκε χθες η τέλεση του αγιασμού παρουσία εκπαιδευτικών , μαθητών και γονέων –κηδεμόνων. Τις ευχές του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου για την καινούρια χρονιά μετέφεραν οι ιερείς στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς. Ενώ οι διευθυντές μετέφεραν στα παιδιά τα μηνύματα για καλή σχολική χρονιά του Υπουργού Παιδείας Kωνσταντίνου Γαβρόγλου, ο οποίος στο μήνυμά του εστίασε στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού , του Διευθυντή Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, και των διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών , Ξενοφώντα Παπασταμόπουλου (στα Δημοτικά Σχολεία –Νηπιαγωγεία) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Κωνσταντίνου Τενεκετζή(Γυμνάσια -Λύκεια –ΕΠΑΛ) .

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα σχολεία ,οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και τα βιβλία διανεμήθηκαν χθες στους μαθητές και σήμερα ( Τετάρτη ) ξεκινούν τα μαθήματα.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφώντας Παπασταμόπουλος, δίνοντας τις ευχές γι ατην νέα σχολική χρονιά ,τόνισε «Να ευχηθώ στους μαθητές, στους συναδέλφους μου και στους γονείς μια καλή, γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά .Ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις . Η πληρότητα σε εκπαιδευτικούς είναι σχεδόν απόλυτη ,οι ελλείψεις ελάχιστες και ελπίζω ότι μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να καλυφθούν και τα ελάχιστα κενά στις ειδικότητες που έχουμε . Η προετοιμασία των σχολείων από τους Εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές συντελέστηκαν μέσα στα χρονικά πλαίσια που είχαμε θέσει, τα σχολεία έχουν συντηρηθεί, έχουν καλλωπιστεί στον βαθμό που απαιτούνταν και ελπίζω η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι μια από τις καλύτερες».

«Τα μαθήματα ξεκινούν κανονικά από την Τετάρτη, όπως έχει καθοριστεί από την σχετική εγκύκλιο εκτός από κάποιες περιπτώσεις σχολείων που λόγω του αγιασμού που γίνεται κάπως αργά . θα πάρουν τα βιβλία αύριο το πρωί . Στα υπόλοιπα σχολεία οι μαθητές παίρνουν τα βιβλία σήμερα και από αύριο λειτουργούν κανονικά σε όλη την έκταση του ωρολογίου προγράμματος και το πρωινό σχολείο και το ολοήμερο σχολείο», σημείωσε .

Αναφορικά με την μείωση του αριθμού των μαθητών, δήλωσε « Είναι γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μια σταθερή μείωση του μαθηματικού δυναμικού, στην πόλη των Σερρών δεν είναι τόσο έντονη .Είναι κάτι που είναι πανελλαδικό αι όχι τοπικό. Λόγω της μείωσης των μαθητών δεν έκλεισαν σχολεία αλλά έγιναν λειτουργικοί υποβιβασμοί σχολείων ,έχασαν δηλαδή κάποιον δάσκαλο επειδή ο αριθμός που γράφηκε στην πρώτη Δημοτικού ήταν πάρα πολύ περιορισμένος . Έχουμε όμως την δυνατότητα να συντηρούμε τα σχολεία παραπάνω από το κανονικό γιατί έχουμε συναδέλφους που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτές τις σχολικές μονάδες»

Ο Στρίκας Κωνσταντίνος ,διευθυντής 21ου δημοτικού σχολείου, αφού έδωσε τις ευχές για την νέα σχολική χρονιά αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία. « Έχουμε κενά νηπιαγωγών, πληροφορικής και κάποιων άλλων ειδικοτήτων . Εφόσον μιλάμε για κανονικότητα νομίζω ότι αυτή η κανονικότητα να είναι υπερπλήρης πρόσληψη 19 χιλιάδων αναπληρωτών σε πρώτης φάση αναδεικνύει το πολύ μεγάλο πρόβλημα μόνιμων διορισμών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζει και με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού να εμπαίζει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ξεκινήσαμε από τις 20.000,πήγαμε στις 10000, στις 7.500, πήγαμε σε βάθος τριετία τώρα ο πρωθυπουργός είπε 4.500 στην ειδική αγωγή σε βάθος διετίας ,όταν θα είναι ή όχι κυβέρνηση. Ο εμπαιγμός αυτός θα πρέπει να σταματήσει . Αυτοί οι συνάδελφοι οι νεώτεροι προσφέρουν στις εσχατιές της χώρας , δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και αυτός ο εμπαιγμός σε αυτούς που δίνουν την ζωή τους ,που κάνουν κατάθεση ψυχής για να μπορούν τα παιδιά μας σε όλη την Ελλάδα να έχουν αυτό που τους αξίζει, τους εμπαίζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και ο εκάστοτε υπουργός» .

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης: