serreslife

Οι εκδόσεις Πατάκη και τα Public σας προσκαλούν την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 19:00 στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μπουραντά “Αν μ’άφηνες τη λέξη να σου μάθω”.

“Είναι ίσως η μόνη αλήθεια ότι η ζωή μας είναι μία και μικρής διάρκειας. Είναι τόσο μικρής που όταν φθάνουμε στο τέλος της διαδρομής κατανοούμε το πόσο γρήγορα πέρασαν τα χρόνια της. Κατανούμε ότι κάθε στιγμή, κάθε μέρα, κάθε χρόνος που περνά δεν ξανάρχεται. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε πολλά χρόνια στη ζωή μας. Μπορούμε όμως να δώσουμε πολλή ζωή στα χρόνια μας και σε αυτούς που αγαπάμε. Μπορούμε, αν ζήσουμε πλούσια, να ζήσουμε περισσότερο ίσως και δύο ζωές. Αν κάνουμε αυτό το ταξίδι με αυθεντικότητα, νόημα και έρωτα για τη ζωή. Μπορούμε αν κάνουμε πράξη το carpe diem (άδραξε τη μέρα) και ζήσουμε τις περισσότερες στιγμές με αγάπη, με ψυχική ηρεμία και γαλήνη, με αίσθηση δημιουργίας, με χαρά, με γνήσια φιλία και συντροφιά, με αυτοσεβασμό, αυτοεκτίμηση, αξιοπρέπεια, με ελπίδα, αυτοπεποίθηση και με ελευθερία. Αντίθετα, χωρίς αυτά θα ζήσουμε μισή ζωή ίσως και καμία, θα ζήσουμε μια μίζερη και αβίωτη ζωή αν αφεθούμε στη φυλακή της ματαιδοξίας, των αρνητικών συναισθημάτων και του συνεχούς άγχους για απόκτηση και κατανάλωση υλικών αγαθών.
Αναμφισβήτητα, στο ταξίδι της ζωής μας δεν μπορούμε να αποφύγουμε δύσβατα μονοπάτια, καταιγίδες και τρικυμίες. Είναι βέβαιο ότι βιώνουμε θανάτους αγαπημένων μας ανθρώπων, απορρίψεις, απογοητεύσεις, ατυχίες, λάθη, αποτυχίες, προδοσίες, αχαριστία, χαιρεκακία, μίσος, επιθετικότητα, έρωτες που τελειώνουν, φόβους, άγχη και ένα σωρό άλλες κακουχίες.
Πράγματι, όλα αυτά πληγώνουν, πονάνε και μας κλέβουν χρόνια από τη ζωή μας. Όμως το πώς αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς τους κλέφτες της ζωής είναι επίσης λίγο ή πολύ ζήτημα δικών μας επιλογών. Εμείς καθορίζουμε αν μας κάνουν να μένουμε για πολύ στον πάτο χωρίς οξυγόνο ή αν αναδυόμαστε στα γαλήνια και ηλιόλουστα νερά της θάλασσας το ταχύτερο δυνατόν.

Όπως και στο μυθιστόρημα μου «Όλα σου τα’ μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» έτσι και σε τούτη τη συνέχεια του, το νόημα για μένα είναι να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας. Όχι τόσο με την έννοια της απολαυστικής ανάγνωσης του, όσο μέσω της συμβολής του στη μάθηση, στις σωστότερες επιλογές και στην πιο αποτελεσματική υλοποίηση αυτών. Νόημα για μένα είναι να αποτελέσει έναν καθρέφτη για να δούμε, πιο ξεκάθαρα τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τους θεμελειώδεις κοινωνικούς μας ρόλους ως σύντροφοι, γονείς, εργαζόμενοι και πολίτες. Να μας δώσει ιδέες, έστω και μία, για να κάνουμε σωστές επιλογές, δηλαδή, τα σωστά πράγματα σωστά και να ζήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και πιο πλούσια τη μία και μικρής διάρκειας ζωής μας σε μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας σε μια πατρίδα που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας. Για να δώσουμε δηλαδή χρόνια στη ζωή μας. Εύχομαι ολόψυχα να συμβεί σε σας και σ’ αυτούς που αγαπάτε.”

Δ. Μπουραντάς

serreslife

Διαβάστε επίσης: