serreslife

Τον Μάρτιο αναμένεται να είναι έτοιμος ο καταυλισμός των προσφύγων στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ Σερρών. Η μεταφορά των μεταλλικών οικίσκων έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένουν οι εργασίες οριστικής τοποθέτησης και διαμόρφωσης του χώρου. Την ικανοποίησή του από την πορεία των εργασιών εγκατάστασης των μεταλλικών οικίσκων στην Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών εξέφρασε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Εκεί θα φιλοξενηθούν περίπου 90 οικογένειες προσφύγων Γεζίντι στην καταγωγή, που διέμεναν μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου σε σκηνές και τώρα φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες στα Βρασνά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ο καταυλισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να επιστρέψουν στις Σέρρες οι πρόσφυγες, ένας αριθμός που ανέρχεται περίπου στα 450 άτομα.

«Καταφέραμε τον στόχο του ξεχειμωνιάσματος! Σήμερα δεν έχουμε ούτε έναν πρόσφυγα ή μετανάστη εκτεθειμένο στο κρύο ή τη βροχή, χωρίς ζεστό νερό ή φαγητό, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας εκφράζοντας την αισιοδοξία πως θα επιτευχθεί και ο επόμενος στόχος που αφορά στο πρόγραμμα δημιουργίας των νέων δομών που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αξιοπρέπεια.
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στον διπλωματικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στον αριθμό που έχει συμφωνηθεί, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και απαιτεί και οι εταίροι της να πράξουν το ίδιο.
Χαρακτήρισε … λαϊκίστικα τα σχόλια που έχουν γίνει σχετικά με την αλλαγή που θα εφαρμοστεί στο τρόπο σίτισης προσφύγων και μεταναστών μέσω προπληρωμένων καρτών ( voucher) , σημειώνοντας πως οι όποιες παροχές θα δοθούν θα να είναι σε … «ισορροπία» με τις παροχές που δίνονται στους Έλληνες που διαβιούν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Επίσης προανήγγειλε  την προκήρυξη 8000 θέσεων πανελλαδικά για τη διαμονή προσφύγων –μεταναστών σε διαμερίσματα, από τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα νομοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα διαμονής να τα λαμβάνουν οι δήμοι.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μοντέλο διαμονής, ώστε να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας και οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταστεγαστούν εντός των πολεοδομικών ιστών, στις πόλεις.

«Είναι πολύπλευρη η διαδικασία, αλλά οι δήμοι έχουν τέτοια εργαλεία, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με επιτυχία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μουζάλας. Όπως υποστήριξε, ήδη υπάρχει ένα τέτοιο μοντέλο στη Λιβαδειά και ετοιμάζεται άλλο ένα στην Κρήτη .
Όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στους μεταλλικούς οικίσκους του καταυλισμού των Σερρών, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεσμεύτηκε ότι θα διατηρεί ο αριθμός των 90 οικογενειών ως μέγιστο όριο φιλοξενίας, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου διεθνών σχέσεων.
Κατά την επίσκεψή του στην πόλη των Σερρών τον κ.Μουζάλα συνόδευε ο σύμβουλός του Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, ενώ κατά τη διάρκεια ενημέρωσής του σχετικά με την πορεία των εργασιών στο Κέντρο Προσφύγων παρόντες ήταν η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο Διοικητής-Συνταγματάρχης του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών Ιωάννης Γκουτζουρέλας.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Θάλεια Καμπουρίδου

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Θάλεια Καμπουρίδου

Διαβάστε επίσης: