serreslife

Ευθύνες στην Περιφέρεια και τους Δήμους για καθυστέρηση στον σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων, επέρριψε ο Σωκράτης Φάμελλος. Παρών στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με θέμα τον προγραμματισμό των έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την Κεντρική Μακεδονία και τη μεταβατική διαχείριση βιοαποβλήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως το έργο του ΣΔΙΤ Σερρών προχωράει καλά, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία νέων μονάδων σε επίπεδο περιφέρειας.

Καθυστέρηση στη διαχείριση απορριμμάτων της Κ. Μακεδονίας διαπιστώνει η Κυβέρνηση

Με θέμα τον προγραμματισμό των έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την Κεντρική Μακεδονία και τη μεταβατική διαχείριση βιοαποβλήτων και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, συνεδρίασε το ΔΣ του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι η διατύπωση ενός απολύτως συγκεκριμένου προγράμματος έργων του Φορέα που θα υλοποιήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό με βάση την τελευταία έγκριση για μελέτες της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πότε και πού θα υλοποιηθούν τα έργα, τι θα περιλαμβάνουν και τι χρειάζεται να κάνουν οι δήμοι άμεσα, εντός του 2018, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές», δήλωσε ο κ. Φάμελλος
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλου του αυτοδιοικητικού δυναμικού, προκειμένου να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι, ενώ πρόσθεσε ότι η αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καθυστερήσει να προσαρμοστούν στον περιφερειακό της σχεδιασμό, παρ’ ότι ο τελευταίος έχει ψηφιστεί από την ΕΕ του ΦΟΔΣΑ ήδη από τον Μάρτιο του 2016. «Πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, δεν έχει νόημα να υποδείξουμε τις καθυστερήσεις. Προέχουν η κοινωνία και η οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Διότι, εάν δεν γίνουν τα έργα, η περιοχή θα χάσει επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ, θα υποβαθμιστούν το περιβάλλον και η αναπτυξιακή προοπτική», τόνισε.

«Να κλείνουν εκκρεμότητες»

Επίσης, ζήτησε από τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να ολοκληρώσει εκκρεμή ζητήματα, όπως το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, ώστε να μπορέσουν και οι δήμοι με τη σειρά τους να αναμορφώσουν τους σχεδιασμούς τους και να διεκδικήσουν πόρους μέσω των οποίων θα αλλάξουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πρόσθεσε, δε, ότι το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία θα υποστηρίξουν την Κεντρική Μακεδονία ως προς τη διεκδίκηση πόρων και χρηματοδοτήσεων, προκειμένου η περιοχή να περάσει από τον μονόδρομο της ταφής των απορριμμάτων στην κυκλική οικονομία.
«Όλοι οι ΟΤΑ οφείλουν εντός του 2018 να εφαρμόσουν τη διαλογή στην πηγή για όλο το οργανικό τμήμα των απορριμμάτων, τρόφιμα και πράσινα απόβλητα κήπων», υπενθύμισε ο Σωκράτης Φάμελλος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αναφέροντας και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική του 2008, η οποία ορίζει σαφώς ότι η διαχείριση του 50% των απορριμμάτων θα γίνεται σε επίπεδο Δήμων με διαλογή στην πηγή.

Οι ρόλοι ΦΟΔΣΑ - Δήμων

Επίσης, με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό νόμο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή ορίζονται οι ρόλοι των ΦοΔΣΑ και των δήμων. Ο ρόλος των ΦοΔΣΑ δεν θα περιορίζεται στα μεγάλα έργα, αλλά θα λειτουργούν και ως φορείς τεχνογνωσίας που θα υποστηρίζουν επιστημονικά όλες τις αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν οι δήμοι, δηλαδή τη χωριστή διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, τη λειτουργία πράσινων σημείων κ.λπ.
«Σήμερα τα αποτελέσματα στην Κεντρική Μακεδονία όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή δίνουν μέσο όρο ανακύκλωσης των Δήμων στο 7% και πρέπει να φτάσουμε στο 50% διαλογή στην πηγή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό», επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Αν και η κουβέντα γίνεται για τα εργοστάσια, τις μονάδες επεξεργασίας, δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι αλλαγές σε επίπεδο δήμων και αυτό μπορούν να το επιτύχουν τα δημοτικά συμβούλια και οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις κάθε περιοχής», πρόσθεσε.

Για Σέρρες και νέες μονάδες

Ειδικότερα, ως προς τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το έργο του ΣΔΙΤ Σερρών προχωράει καλά, ενώ δρομολογούνται περίπου δέκα μονάδες, εκ των οποίων δύο θα είναι μονάδες επεξεργασίας και οκτώ θα είναι για οργανικό κλάσμα (βιοαποικοδομήσιμα και ζυμώσιμα υλικά, τρόφιμα επαγγελματικά, κλαδέματα κ.λπ.). Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ ετοιμάζει έναν νέο κανονισμό καθαριότητας κοινής αποδοχής, που θα προβλέπει όλα τα παραπάνω και οι δήμοι θα πρέπει να τον εφαρμόσουν. Ο νέος αυτός κανονισμός προβλέπει την επιβολή αντικινήτρων σε όσους δεν επιλέγουν τη διαλογή στην πηγή.
Οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν ήδη με 3,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε τρεις άξονες: μονάδα ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, που θα εξυπηρετεί και τη Χαλκιδική, μονάδα δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, που θα εξυπηρετεί Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και οκτώ μονάδες επεξεργασίας βιοαποικοδομήσιμων, των οποίων οι μελέτες και οι περιβαλλοντικές άδειες θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2019. Από την πλευρά του, ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύτηκε για την παραλαβή οργανικών αποβλήτων σε μεταβατικές μονάδες εντός του 2019, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι προκηρύξεις του ΠΕΠ ΚΜ για πράσινα σημεία και το ρεύμα του καφέ κάδου.
«Τα βήματα από εδώ και πέρα είναι η παρακολούθηση των μελετών, οι προκηρύξεις του ΠΕΠ για τη λειτουργία των δήμων και τέλος η προκήρυξη των μέτρων για τα μεγάλα έργα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. «Από την πλευρά μας υπάρχει ήδη οδικός χάρτης παρακολούθησης και υλοποίησης των έργων και είναι απόλυτα συγκεκριμένος, διότι όλοι θέλουμε ένα σαφές σχέδιο έργων και αλλαγών στους δήμους που θα ξεκινήσει μέσα στο 2018».

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 298 επισκέπτες