serreslife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 η σύσκεψη που διοργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η σύσκεψη έλαβε χώρα στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καραμανλής του Διοικητηρίου, και αφορούσε στην οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης αγροτών και συναφών δραστηριοτήτων με σκοπό την από κοινού διαμόρφωση από τους ενδιαφερόμενους των προγραμμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών, εργαζομένων κλπ.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Π.Κ.Μ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος ,ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας για την κατάρτιση προγραμμάτων που να αναποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Ο διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Π.Κ.Μ. Γιώργος Αραπάκης συνέχισε με την παρουσίαση του σχεδίου στους παρευρισκόμενους. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ,προσφέροντας τη γνώση και την εμπειρία τους στη διαμόρφωση του σχεδίου και των προγραμμάτων κατάρτισης. Συγκεκριμένα:
• Το Επιμελητήριο Σερρών εκπροσώπησε ο Αθανάσιος Μαλλιαράς ο οποίος πρότεινε την εκπαίδευση των αγροτών σε ηλεκτρονικές εφαρμογές- δεδομένου ότι όλες οι πληρωμές επιδοτήσεων και ενισχύσεων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά- την εκπαίδευση σχετικά με την αύξηση της παραγωγής και την εκμετάλλευσή της καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών και κτηνοτρόφων σε ασφαλιστικά-φορολογικά θέματα του κλάδου τους. Τέλος, ανέφερε ότι η δυνατότητα υλοποίησης των προγραμμάτων μέσω e-learning θα διευκόλυνε τη συμμετοχή των αγροτών. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Νίκος Αθανασίου, επιστημονικός συνεργάτης και εκπρόσωπος της ΕΠΑΝΕΣΕΡ.
• Τα προγράμματα του σχεδίου που αφορούν τους κτηνοτρόφους παρουσίασε και επεξήγησε ο Κώστας Κοταλακίδης, κτηνίατρος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.)Τα προγράμματα των κτηνοτρόφων αφορούν γενικά θέματα επιμόρφωσης όπως η σχετική νομοθεσία αλλά και εξειδικευμένα ανά κατηγορία: Βοοειδή, Αιγοπρόβατα, Χοίροι, Όρνιθες, Τυροκόμηση κ.ά.
• Ο Αθανάσιος Μπαντής εκπροσώπησε στη σύσκεψη τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ‘Ένωση Αγροτών Σερρών’ προτείνοντας την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θεματικές ενότητες όπως η νέα ΚΑΠ και η μελλοντική εξέλιξή της, η ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής, οι απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, συστήματα άρδευσης, οδηγός υγιεινής ανά κλάδο, απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή. Επίσης , σήμανση – επισήμανση τροφίμων, βασικές αρχές HACCP, απαιτήσεις συμμόρφωσης με το Σχέδιο Δράσης για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης, ορθές βιομηχανικές πρακτικές στη μεταποίηση και κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ).
• Το Σωματείο κρεοπωλών Νομού Σερρών εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Θεοφάνης Καμπούρης ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του Δ.Σ. Μεταξύ αυτών είναι η ανάγκη συμβουλευτικής των κρεοπωλών από τεχνολόγους τροφίμων, κτηνιάτρους και ζωοτέχνες σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων κρέατος, η σήμανση των παρασκευασμάτων για αλλεργιογόνα, η έγκαιρη ενημέρωση των κρεοπωλών για τις αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και για την απόδοση των ζώων παραγωγής για οικονομικούς σκοπούς. Επιπλέον, το Σωματείο προτείνει την εκπαίδευση των κρεοπωλών από chef και εξειδικευμένους μάγειρες σε τεχνικές μαγειρικής, συνδυασμό γεύσεων, ορθή χρήση πρώτων υλών στα παρασκευάσματα κρεάτων αλλά και εκπαίδευση στις απαιτήσεις της νέας βιτρίνας που αποτελεί νέα τάση στο χώρο. Τέλος, οι προτάσεις του Σωματείου Κρεοπωλών περιλαμβάνουν εκπαίδευση στη διαμόρφωση σχέσης εμπιστοσύνης με τον πελάτη και την αποτελεσματική επικοινωνία με αυτόν, στο μάρκετινγκ και στις τεχνικές πωλήσεων.
• Ο Ιωάννης Αρόγλου ο οποίος εκπροσώπησε τον Σύλλογο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών γνωρίζοντας τις ανάγκες των μελών, πρότεινε την εκπαίδευση των παραγωγών στις πωλήσεις, στο μάρκετινγκ και στην προώθηση προϊόντων, την εκπαίδευση στην φυτοπροστασία και την αντιμετώπιση ασθενειών του εδάφους, την εκπαίδευση στην ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και μηχανημάτων καθώς και την ενημέρωση για τεχνικές καλλιέργειας και προγράμματα εξαγωγών των προϊόντων. Τέλος, ο κύριος Αρόγλου αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας μιας δεύτερης λαϊκής αγοράς παραγωγών στις Σέρρες.
• Ο Βασίλειος Αγιάνογλου, εκπρόσωπος των στεγασμένων οπωροπωλών, εστίασε στην ανάγκη εκπαίδευσης των οπωροπωλών στο μάρκετινγκ και στη διαμόρφωση της βιτρίνας των καταστημάτων, στην αποτελεσματική επικοινωνία και αντιμετώπιση των πελατών, στην ανάγκη ενημέρωσης για κάθε είδος οπωροκηπευτικών καθώς και στην ορθή διαχείριση και διατήρηση αυτών.
• Τον Συνεταιρισμό Μελισσοκόμων Ν. Σερρών εκπροσώπησε ο Γεώργιος Χαϊδάρης, ο οποίος γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες του κλάδου εστίασε στην εκπαίδευση γύρω από το μάρκετινγκ και στη βοήθεια που χρειάζονται ως προς τη διάθεση του προϊόντος πέρα από τη συνήθη πρακτική της πώλησης από το σπίτι και της διάθεσης στον έμπορο αλλά και στην εκπαίδευση του καταναλωτή μέσα από ημερίδες και δράσεις ενημέρωσης.
• Τον κλάδο των μελισσοκόμων εκπροσώπησε και ο Ιωάννης Χαρίσης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Σερρών, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής σχεδίων βελτίωσης για μελισσοκόμους αλλά και στην ανάγκη εκπαίδευσης στην βιολογική μελισσοκομία.
• Την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Σερρών εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο πρόεδρος Γιάννης Παπαδόπουλος εστιάζοντας στα προβλήματα του κλάδου και συγκεκριμένα στο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις, τις λιμνοδεξαμενές, στην ανάγκη επέκτασης του Κ5 και στην έλλειψη επικοινωνίας με το Υπουργείο. Επίσης ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην έλλειψη τεχνογνωσίας και γνώσης σκευασμάτων καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής σχεδίων βελτίωσης.
• Ο Κώστας Αντωνίου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.2. Π.Κ.Μ. και υπάλληλος του Τ.Ο.Ε.Β. Ηράκλειας εστίασε στην ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών σε φορολογικά θέματα αλλά και γύρω από τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.)
• Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Δημήτρης Τσιτσιλίδης, εκπροσωπώντας τα μέλη του συλλόγου αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου, που έχει να κάνει με τις ασθένειες στις μονάδες. Μάλιστα επισήμανε την επιτακτική ανάγκη συνδρομής των δήμων προς την κατεύθυνση προστασίας των μονάδων.
• Ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας Νομού Σερρών, πρότεινε ως κίνητρο τη μοριοδότηση των αγροτών που θα λαμβάνουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης των προγραμμάτων κατάρτισης στα διάφορα προγράμματα ενισχύσεων των αγροτών καθώς και εκπαίδευση σχετικά με τη δημιουργία brand name.
• Ο γεωπόνος Πρόδρομος Σαράτσης, υπάλληλος της Δ.Α.Ο.Κ., αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών σε θέματα τυποποίησης, συσκευασίας και διάθεσης, σε προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ, στην ορθολογική χρήση αρδευτικού νερού αλλά και σε τεχνικές βιολογικής γεωργίας, τρόπους εφοδιασμούς με θρεπτικά στοιχεία και τρόπου αντιμετώπισης ασθενειών με φυσικούς τρόπους. Επίσης από την Δ.Α.Ο.Κ. ο Κοσμάς Τζουβάρας αναφέρθηκε στις καινοτόμες καλλιέργειες και στην πολύπλευρη ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών γύρω από το θέμα ενώ ο Νίκος Μανωλίδης τόνισε την ανάγκη μετάδοσης ευρωπαϊκών καλών πρακτικών και πολιτικών στους αγρότες αλλά και στην επιτακτική ανάγκη έργων υποδομής.
• Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων ο Μάρκος Σδραβικλής αναφέρθηκε σε προγράμματα κατάρτισης αγροτών σε θεματικές όπως η ορθή διαχείριση H2O, η λίπανση, η φυτοπροστασία, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα αλλά και η νέα ΚΑΠ και η μελλοντική της εξέλιξη.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα εξεταστούν έτσι ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την διαμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης.

Διαβάστε επίσης: