serreslife

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας και με τον καθιερωμένο αγιασμό δόθηκε και τυπικά η … εκκίνηση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών.  

Παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η τελετή θεμελίωσης του πρώτου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα υπερσύχρονο περιβαλλοντικό έργο, συνολικού κόστους 32.200.000 ευρώ, που αποτελεί και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει  πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.

«Είναι ντροπή η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

«Ο Ν.Σερρών  πρωτοπορεί. Το ίδιο και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.Είναι ντροπή η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι ντροπή να πετάμε σκουπίδια στις χωματερές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Πιτσιόρλας. Κατά την άποψή του μάλιστα η  θεμελίωση της μονάδας προσλαμβάνει και  συμβολικό χαρακτήρα, λόγω της χρονικής συγκυρίας, καθώς -όπως υποστήριξε- πρόκειται για  το πρώτο έργο που ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μετά την «επιστροφή» της Ελλάδας σε μία περίοδο σταθερότητας. « Είναι πρωτοποριακό που ένας Δήμαρχος ξεκίνησε την κατασκευή του έργου μέσω ΣΔΙΤ όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μάθει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Ακόμη και τώρα δήμαρχοι θέλουν 100% χρηματοδότηση, Είναι βέβαιο όμως πως μόνο με τα λεφτά του κράτους, που όλο και λιγοστεύουν, μπορούμε να κάνουμε λίγα πράγματα. Αν δεν τα συνδυάσουμε με τα λεφτά του ιδιωτικού τομέα και αν δεν ξεφύγουμε από την λογική των δημοσίων έργων, που ξεκινάνε και δεν τελειώνουν ποτέ και αν δεν περάσουμε σε καινούργιες αντιλήψεις για όλα αυτά, δεν θα πάμε μπροστά» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεραμυνόμενος την κατασκευή έργων μέσω ΣΔΙΤ.

«Νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων»

«Σήμερα θεμελιώνουμε το έργο που οραματιστήκαμε και εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων» υποστήριξε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

«Πετύχαμε ένα μεγάλο στόχο  του ΦΟΔΣΑ να φτιάξουμε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας, ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα και τα καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ιδιαίτερα η αυτοδιοίκηση. Ένας άλλος  στόχος που επετεύχθη είναι πως ο ΦΟΔΣΑ μπορεί να γίνει ο εγγυητής του ΠΕΣΔΑ ο οποίος σχεδιάστηκε για μια βιώσιμη περιφέρεια και να αποτελεί μια σταθερά για τους πολίτες που θέλουμε και πρέπει να είναι συνυπεύθυνοι» .

Δικαιωμένος για την απόφαση που πήρε ο ίδιος και τα μέλη της διοίκησης της τότε ΕΣΑΝΣ εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, οποίος και αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του έργου.«Μια προσπάθεια 6 ετών ολοκληρώνεται με την έναρξη κατασκευής του πολύ σημαντικού έργου. Πολλές ευχαριστίες θέλω να εκφράσω προς στα μέλη του Δ.Σ. της τότε ΕΣΑΝΣ, που το 2011 εντάξαμε το έργο στο ΣΔΙΤ,  όταν το ΣΔΙΤ ήταν … βρισιά, με φοβερές αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επιπλέον είναι ένα αναπτυξιακό έργο  γιατί δημιουργεί θέσεις εργασίες» υποστήριξε ,μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

«Το συγκεκριμένο έργο, μετά το ΣΜΑ Ευκαρπίας συμπληρώνει το «πάζλ» του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Κεντρική Μακεδονία, μέσω του ΦΟΣΔΑ. Πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ενεργειακή  αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή στην κομποστοποίηση όσων κομποστοποιούνται, στην επανάκτηση όσων μπορούν να επανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν και στην ανακύκλωση. Και ό,τι δεν μπορεί να εμπίπτει σ’ αυτές τις κατηγορίες καίγεται. Αξιοποιείται ενεργειακά και παράγεται και ρεύμα και ζεστό νερό» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Η ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του έργου προβλέπεται σε 22 μήνες, από την έναρξη κατασκευής του, ενώ η σύμβαση που υπεγράφη  ανάμεσα στον ΦΟΣΔΑ, το αρμόδιο υπουργείο και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας  προβλέπει την 25ετή λειτουργία και συντήρηση του. Η συνολική  επένδυση  ανέρχεται στα  36. 200.000  ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  από το νέο ΕΣΠΑ ( πρόγραμμα ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020)  15 εκ ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τον ανάδοχο και την τράπεζα του.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί δίπλα στον σημερινό ΧΥΤΑ και θα δέχεται απορρίμματα από τους 7 δήμους των Σερρών και τον Δήμο Κιλκίς.Η μέγιστη δυναμικότητά του είναι 63.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 45.000 τόνους ετησίως και θα διαχειρίζεται με την τεχνολογία της Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας και με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (όπως αυτοματοποιημένοι διαχωριστές υλικών) και με περιβαλλοντικά βέλτιστο τρόπο ( όπως ειδικές διατάξεις απόσμησης) τόσο σύμμεικτα απορρίμματα  όσο και βιοαπόβλητα από διαλογή στην πηγή. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων (μεσοσταθμικά) θα είναι 56 ευρώ/τόνος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του, το έργο που θα συμβάλλει στην γενικότερη ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας με πολλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους γιατί θα:

  1. δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες  θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή  και λειτουργία του
  2. ανακτά από τα απορρίμματα χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και εδαφοβελτιωτικο κόμποστ  για γεωργικές και άλλες  εδαφικές χρήσεις .
  3. θα  εξασφαλίσει την περιβαλλοντικά και οικονομικά  βέλτιστη λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Σερρών που θα μετατραπεί σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων επεξεργασίας με σημαντικά μικρότερο όγκο ( μείωση όγκου άνω το 66%) .
  4. θα δώσει την δυνατότητα συμμόρφωσης με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία μελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά  πρόστιμα-τέλη για μη ορθολογική διαχείριση».

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Θάλεια Καμπουρίδου

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 489 επισκέπτες