serreslife

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, για να ενημερώσει τους Σερραίους δημότες, σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης των στρατοπέδων στο Συμβούλιο Επικρατείας και για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών.

Ο Δήμαρχος Σερρών ενημερώνοντας τους Σερραίους δημότες, σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης των στρατοπέδων στο Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Δήμος Σερρών για αθέτηση της συμφωνίας των στρατοπέδων εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τόνισε ότι είναι λυπηρό δύο δημόσιοι φορείς να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων για την αξιοποίηση της περιουσίας του Σερραικού λαού, όπως είναι τα στρατόπεδα, ενώ θα έπρεπε η επίλυση του θέματος αυτού να ολοκληρωθεί με πολιτικό τρόπο, με σύνεση και συνεργασία.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμαρχος θα μεταβεί με τον δικηγόρο και γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Παρασκευιώτη Αλέξανδρο, ο οποίος και θα υποστηρίξει την υπόθεση αυτή. Ο κ. Αγγελίδης ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Δικηγορικό Σύλλογο για την εθελοντική του προσφορά στο θέμα των δικαστικών υποθέσεων των στρατοπέδων του Δήμου Σερρών.

Όσον αφορά το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών, δηλαδή την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λάμπες LED, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης είπε ότι η δημοτική αρχή ξεκίνησε τις προσπάθειές της και τις διαδικασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών από το 2016 και όχι τώρα.
Έπρεπε να προηγηθούν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, εκπόνηση μελέτης, οικονομική επιτροπή, για να καταλήξει τώρα στο δημοτικό συμβούλιο.
Η δημοτική αρχή, όταν ξεκίνησε την προσπάθεια το 2016, προσανατολίστηκε να κάνει το έργο μέσω ΣΔΙΤ. Όταν όμως η Κυβέρνηση στο τέλος του 2016 με αρχές του 2017 ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα, δηλαδή την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED με δάνειο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η δημοτική αρχή αποφάσισε να κάνει το έργο με αυτόν το τρόπο και ξεκίνησε τις διαδικασίες το 2017 για να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα. Ο Δήμος Σερρών εκπόνησε οικονομοτεχνική μελέτη μέσα στο 2017.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε πλήρως για την οικονομοτεχνική μελέτη στις 17 Ιανουαρίου 2018 μετά από εξαντλητική συζήτηση τριών ωρών.

Ο Δήμος Σερρών για την αποπληρωμή του δανείου δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ άρα δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ και ο δημότης και εννοείται ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας.Το δάνειο θα αποπληρωθεί από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από την εξοικονόμηση ενέργειας με την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED και θα περισσέψουν κάποια λίγα χρήματα και για το ταμείο του Δήμου.

Εκτός του οικονομικού οφέλους θα υπάρξουν και άλλα σημαντικά οφέλη, όπως:
- Αναβάθμιση οδοφωτισμού, δηλαδή θα έχουμε καλύτερο και σωστότερο φως. Το φως θα είναι με καλύτερη ομοιομορφία στο οδόστρωμα, με σωστό και ενιαίο χρώμα .
-Λειτουργικό όφελος, δηλαδή σταματάνε τα λειτουργικά προβλήματα. Δεν θα χαλάνε οι λάμπες κάθε λίγο. Για λίγες περιπτώσεις που θα χαλάνε οι λάμπες, θα υπάρχει στοκ ασφαλείας στην προμήθεια. Διάρκεια ζωής λαμπτήρων 12 χρόνια.
-Περιβαλλοντικά οφέλη, δηλαδή μείωση φωτορύπανσης. Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθακα.
-Ενεργειακή μείωση, δηλαδή θα παράγεται λιγότερη ενέργεια, κάτι που θα είναι προς όφελος του κράτους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, για να προχωρήσει η διαδικασία δανειοδότησης, η μελέτη ελέγχεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Η μελέτη δεν μπορεί να εγκριθεί αν δεν αποδεικνύει ότι από την εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να πληρωθεί το δάνειο.

Nα υπογραμμίσουμε ότι 45 Δήμοι έχουν πάρει προέγκριση επιλεξιμότητας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επίσης 10 Δήμοι είναι στο στάδιο του διαγωνισμού, 8 Δήμοι είναι στο στάδιο της υλοποίησης και ακολουθούν πολλοί Δήμοι που βρίσκονται στο στάδιο των διαδικασιών, όπως ο Δήμος Σερρών, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών επιβάλλει να γίνει το έργο αυτό και είναι βέβαιο ότι οι δημότες θα μας επιρρίψουν ευθύνες, αν δεν προχωρήσουμε για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αυτό, από το οποίο μόνο οφέλη προκύπτουν.
Με την υλοποίηση του έργου αυτού ο Δήμος Σερρών από την επόμενη κιόλας δημαρχιακή θητεία θα πληρώνει λιγότερα χρήματα στη ΔΕΗ για ρεύμα και δεν θα χρειαστεί αύξηση των τελών καθαριότητας. Εκτός του σημαντικού οικονομικού όφελος, οι δημότες θα απολαύσουν και άλλα οφέλη, όπως περιβαλλοντικά οφέλη, ενεργειακή μείωση, αναβάθμιση οδοφωτισμού, λειτουργικό όφελος.

Από το γραφείο τύπου

Διαβάστε επίσης: