serreslife

Σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» διάβασα για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Τα ουσιαστικά στοιχεία είναι δοσμένα από την Ελληνική Αστυνομία και «πατώντας» πάνω σε αυτά, οι ληστείες κατέχουν το 132% αύξηση σε όλη τη χώρα ενώ ακολουθεί με 84% αύξηση το λαθρεμπόριο.

Εκβιασμοί, πλαστογραφίες, πλαστά χαρτονομίσματα, κλοπές, διαρρήξεις καταστημάτων, αρπαγές τσαντών, ληστείες σε σπίτια είναι τα εγκλήματα, που τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει την ανηφόρα στη χώρα μας.

Δεν γνωρίζω αν μέσα σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβάνονται και οι κλοπές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον κάμπο και στα χωριά του Νομού Σερρών. Ένα καινούριο είδος κλοπής που πλήττει κυρίως τους αγρότες, αφού αυτό που ψάχνουν οι κλέφτες είναι ο χαλκός που βρίσκεται στις καλωδιώσεις των πάσης φύσεως αγροτικών εγκαταστάσεων. Χαλκός, που αφαιρείται από το προστατευτικό λάστιχο με φωτιά και οδηγείται προς πώληση, για λίγα μόνο ευρώ. Ανάστατοι οι κάτοικοι των χωριών του κάμπου μας, προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα αυτό και μπροστά στην αδυναμία της Αστυνομίας να περιφρουρήσει τις περιουσίες τους δημιουργούν ομάδες φύλαξης με νυχτερινές περιπολίες.

Σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται αισιόδοξα η απόφασή τους αυτή. Το πρόβλημα είναι όμως κατά πόσο είναι ή όχι εφαρμόσιμη. Το να παρακάμπτεται η Αστυνομία, που έχει τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο για την πρόληψη ή την πάταξη της εγκληματικότητας, έτσι αβασάνιστα, με κύρια την δικαιολογία ότι είναι ελλιπής η αστυνόμευση στα χωριά, μπορεί να διογκώσει το πρόβλημα παρά να το καταστείλει.

Πρώτα-πρώτα , επειδή οι αγρότες που είναι σε περιπολίες μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε ακραίες αντιδράσεις, βλέποντας τις περιουσίες τους να αφαιρούνται και επίσης επειδή έχουν ελλιπή μεθοδολογία έως και μηδενική. Κι αν μια συμπλοκή με τους κλέφτες οδηγήσει σε απώλεια κάποιας ανθρώπινης ζωής, τότε σίγουρα θα κατηγορηθούν από όλους. Γεγονός είναι ότι οι κινητοποιήσεις των πολιτών που «φωνάζουν» για την Εγκληματικότητα φαίνεται ότι απασχολούν κάποιους επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής και προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά της Πολιτείας με αυτοσχεδιασμούς. Εκείνο που έχασε «μιας διά παντός» ο Έλληνας είναι το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας που είχε παλιότερα. Κιγκλιδώματα, διπλές κλειδαριές, συστήματα ασφαλείας και κάμερες, σκυλιά-φύλακες και όπλα κάτω από το μαξιλάρι είναι κάποια μόνο από τα μέσα προστασίας που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν για τη φύλαξη της περιουσίας και της ζωής τους. Τις περισσότερες φορές καθίστανται ανίσχυρα να τους προστατεύσουν. Άλλες πάλι φορές λειτουργούν αποτρεπτικά. Είναι να μην σου τύχει . . .!

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 414 επισκέπτες