serreslife

Δελτίο Τύπου του Ομίλου Επιχειρήσεων ACA LIGHTING που εδρεύει στην ΒΙΠΕ Σερρών, προς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των Σερραίων Συνδημοτών με θέμα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.

 

Όπως πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητικότητα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για την αντικατάσταση των φωτιστικών δρόμου παλαιάς τεχνολογίας με αντίστοιχα νέας τεχνολογίας LED, προς εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση κόστους συντήρησης κλπ. Αυτή την διαδικασία βέβαια την επικροτούμε διότι είναι στην σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας προς επίτευξη των ανωτέρω στόχων και μάλιστα θεωρούμε ότι άργησε και έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει. O Όμιλος που ιδρύθηκε το 1965 υπό μορφή ατομικής εταιρείας στις Σέρρες και αυτή τη στιγμή το έμψυχο δυναμικό της φτάνει τα 76 άτομα -για τους γνωρίζοντες και μη– παράγει, διαθέτει, εξάγει Φ/Σ δρόμου από το 1995 κατέχοντας έως τα τελευταία χρόνια θέση LEADER στην εγχώρια αγορά και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα μας www.acalight.gr καθώς και σε διάφορες διαφημιστικές καταχωρήσεις. Ως εκ τούτου έχει πολύ περισσότερο από ένα απλό ενδιαφέρον για το θέμα, το οποίο ενισχύεται και λόγω εντοπιότητας για την επικείμενη δημοπράτηση προμήθειας του Δήμου μας.

Επισημάναμε στην Δημοτική αρχή ότι θα πρέπει να διασφαλίσει την διαδικασία με όσο το δυνατόν ανοιχτούς όρους συμμετοχής για να υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς συμμετέχοντες προς ωφέλεια του Δήμου και των συνδημοτών μας. Δυστυχώς διαπιστώσαμε απροθυμία και απροσχημάτιστες αναφορές σε συμβουλευτικούς φορείς οι οποίες μας προβλημάτισαν:
- ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΗ Η ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ;
- Έχει γίνει κάποια έρευνα για τον τύπο των μελλοντικών φωτιστικών που θα χρησιμοποιηθούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες (ως υπόχρεοι γνώσης και άποψης) του Δήμου;
- Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τους για την συνολική αντικατάσταση αυτών και λήψη δανείου;

Σε αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών βρεθήκαμε μπροστά σε άρνηση χορήγησης τέτοιων στοιχείων και συνεχώς μας παρέπεμπαν σε μια απλουστευμένη τέχνο/οικονομική μελέτη, υπέρ του δέοντος μπακάλικη, χωρίς ούτε μια στοιχειώδη φωτοτεχνική μελέτη με την οποία να δικαιολογείται η συγκεκριμένη επιλογή καταναλώσεων των φωτιστικών σωμάτων LED αλλά και χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα ομοιόμορφης κατανομής του φωτισμού, μελέτη για την οποία τα ταμεία του Δήμου χρεώθηκαν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Εύλογα αναρωτιόμαστε ποιος επιτέλους κινεί τα νήματα αυτής της διαδικασίας και με ποια ιδιότητα; Πιστεύουμε και είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθούν οι συνδημότες μας με ένα επιπλέον δάνειο γι’ αυτόν τον σκοπό και να δεσμευτούν (χρησιμοποιηθούν) κρατικές επιχορηγήσεις προς τον Δήμο την επόμενη δεκαετία, στερώντας τα ταμεία του από αυτά τα έσοδα και εν συνεχεία επιβαρύνοντας τα Σερραϊκά νοικοκυριά παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος ότι δεν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη οραματιζόμενος την αποπληρωμή του δανείου σε βάθος χρόνου που ξεπερνά τα δώδεκα έτη. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν, ζώντας στην εποχή των μεγάλων τεχνολογικών και ραγδαίων εξελίξεων, γιατί να δεσμευτεί ο δήμος μας για δώδεκα ή και περισσότερα χρόνια με μια τεχνολογία που στα επόμενα 5-6 χρόνια ίσως να θεωρείται ξεπερασμένη; Ποιος εγγυάται στον δήμο μας ότι ο ανάδοχος οικονομικός φορέας, με τις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις, θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το 2030 για να αναλάβει τις τυχόν ευθύνες του απέναντι στην δημοτική αρχή και τον σερραϊκό λαό;


Σε συνέχεια της έρευνάς μας, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που αντλήσαμε από το διαδίκτυο και από όσα αναφέρονται στην πρόχειρη αυτή μελέτη, συγκρίνοντας το ποσό αιτούμενου δανείου και αριθμού των προς αποκατάσταση φωτιστικών, εξάγεται ο εξής απλουστευμένος υπολογισμός-προϋπολογισμός: Αριθμός φωτιστικών σωμάτων προς αντικατάσταση: 5.757 με αξία δανείου 2.361.200€ χωρίς Φ.Π.Α, προκύπτει ότι το κάθε φωτιστικό θα στοιχίσει περίπου 410€. Αλλά εδώ τίθεται ένα ΜΕΓΙΣΤΟ ζήτημα. Από ποια μελέτη και από ποιο παρατηρητήριο τιμών αποφασίζονται και πως καθορίζονται οι τιμές προϋπολογισμού; Πολύ δε περισσότερο όταν οι τιμές των LED γενικώς πέφτουν παγκόσμια, με αποτέλεσμα το ίδιο να ισχύει και για την χώρα μας, διότι σήμερα αντίστοιχα φωτιστικά με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, 5 έτη εγγύηση κλπ, που χρησιμοποιούνται σε πρωτεύοντες κεντρικούς οδούς, πωλούνται από 50€ έως 70€ άνευ Φ.Π.Α, και μάλιστα με σημαντική πτωτική τάση την ώρα δε που οι λαμπτήρες LED που χρησιμοποιούνται προς αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων λαμπτήρων κοστίζουν περίπου 1,85€. Επομένως, αν κάνουμε έναν υπολογισμό με μέσο όρο τιμής αυτή των 60€, έχουμε 5.757Φ/Σ προς 60€=345.420€ (άνευ Φ.Π.Α), κόστος το οποίο πιστεύουμε πως ο Δήμος μπορεί να καλύψει με ιδίους πόρους το αργότερο σε 2 χρόνια επιτυγχάνοντας το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα και εκμεταλλευόμενος την περαιτέρω πτώση των τιμών από την στιγμή μάλιστα που ήδη κάθε χρόνο δαπανά τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα για την συντήρηση και αγορά φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας. ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΒΙΑΣΥΝΗ ΑΡΑΓΕ κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» για την λήψη δανείου και μάλιστα ενόψει της προαποφασισμένης αποχώρησης του νυν κ. Δημάρχου από τα πολιτικά κοινά του τόπου μας; Όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος και εφόσον βέβαια δεν βρίσκεται σε νηπιακή πνευματική κατάσταση, του γεννώνται διάφορα ερωτήματα. Eρωτήματα και ερωτηματικά πολλά από τα οποία πρέπει να απαντηθούν και να γίνουν όλα υπό άπλετο φως, ούτως ώστε να μπορούν να απαντούν και οι εμπλεκόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι στις εύλογες ερωτήσεις των συνδημοτών μας, όταν με το καλό θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο τους.


Ευχαριστούμε για την φιλοξενία του Μέσου και την υπομονή των φιλτάτων αναγνωστών, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε για να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας.
Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιοι θέλουν επί πλέον διαφώτιση και διευκρινήσεις, είμαστε πάντοτε στην διάθεση όλων για ενημέρωση και επεξηγήσεις στα τηλέφωνα της εταιρείας 2321077020, ….. (αρμόδιος κος Νικόλαος Καμάρης).

Από την Διεύθυνση,
Όμιλος επιχειρήσεων ACA Lighting

Διαβάστε επίσης: