Ξημερώματα Τρίτης και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Νίκης ξυπνούν νωρίς από τις φωνές των παραγωγών, που έρχονται να στήσουν τους πάγκους τους για τη λαϊκή αγορά της πόλης μας. Τρακτέρ, φορτηγάκια, μικρά ή μεγαλύτερα βαν σβήνουν τις μηχανές τους για να κατεβάσουν τα ολόφρεσκα λαχανικά, τα φρούτα, τα λουλούδια, τα φυτά αλλά και κάθε είδους ένδυσης: παπούτσια, τσάντες, ρούχα, σεντόνια, είδη σπιτιού, κουζινικά καθώς και φρέσκα ψάρια, κοτόπουλα και αυγά. Ό,τι μπορεί να ζητήσει η νοικοκυρά θα το βρει στη λαϊκή αγορά των Σερρών, στο παζάρι.


Πλούσιος ο κάμπος μας, εργατικοί οι κάτοικοι, πολύς ο κόσμος που προτιμά τις αγορές της εβδομάδας από τη λαϊκή και το παζάρι παίρνει φωτιά. Στις γωνίες των δρόμων βρίσκονται οι μοναχικοί παραγωγοί, που δεν έχουν πάγκους και πωλούν χωριάτικα αυγά, ρίγανη και τσάι όλων των ειδών, ξηρούς καρπούς, χειροποίητα, μάλλινα καλτσάκια και βότανα κάθε λογής. Χρώματα και μυρωδιές, φωνές και τραγούδια γεμίζουν τα μάτια και τα αυτιά όσων ψάχνουν να βρουν αυτά που θέλουν.


Η λαϊκή είναι η κορύφωση της αγοραστικής ζωής της πόλης μας, είναι τόπος συνάντησης των ανθρώπων, είναι ευκαιρία για μία βόλτα, είναι το «σπάσιμο» της μονοτονίας μέσα στην εβδομάδα. Εδώ μετριέται ο σφυγμός της οικονομικής ευρωστίας των Σερραίων, εδώ ανταλλάσσονται απόψεις γύρω από τη ζωή, εδώ γεννιούνται ευκαιρίες για συναλλαγή και εδώ προβάλλονται καινούρια είδη για να καταξιωθούν.


Η καρδιά της πόλης χτυπά δυνατά γύρω από την πλατεία Νίκης και η ανάσα της απλώνεται σε όλες τις γειτονιές κουβαλώντας τις μυρωδιές των εποχιακών φρούτων και λαχανικών.


Η λαϊκή δίνει την προοπτική για πολλά κέρδη στους πωλητές και το όνειρο για φτηνές και καλές αγορές στους καταναλωτές, στο παζάρι αξιολογείται ο πλούτος του τόπου.


Εσχάτως, βλέπω τις Τρίτες στη λαϊκή αγορά κάποιες «κυρίες» των Σερρών, οι οποίες μέχρι πρότινος τη «σνόμπαραν». Τώρα, τις παρατηρώ να κουβαλούν δυο-δυο τα καρότσια με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα άλλα ζαρζαβάτια και να ψάχνουν τις πλέον συμφέρουσες τιμές στα προϊόντα. Βρε, πώς αλλάζουν τα πράγματα!

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος – Φιλόλογος / Δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης: