serreslife

Στις αρχές του περσινού Ιούλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο λόφο του Κουλά σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες της περιοχής Ακροπόλεως. Ευτυχώς το γεγονός έγινε αντιληπτό στα πρώτα δευτερόλεπτα της εκδήλωσής του και οι κάτοικοι αντέδρασαν αμέσως καταβρέχοντας τα δένδρα του συγκεκριμένου σημείου ώστε να μην έχουμε επέκταση της φωτιάς στα πεύκα. Η ανταπόκριση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, ωστόσο παρατηρήσαμε ότι οι πυροσβέστες δεν ήξεραν από που ξεκινούν τα μονοπάτια που ανεβάζουν στο λόφο. Το γεγονός αυτό, που δεν συνέβη για πρώτη φορά, ανάγκασε τους κατοίκους της περιοχής να απευθυνθούν γραπτώς στις αρμόδιες αρχές (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμο Σερρών, Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, Αστυνομία) ζητώντας να ληφθούν μέτρα, πριν θρηνήσουμε καταστροφές ανεπανόρθωτες.

Καθώς δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι έγινε κάτι για την προστασία του λόφου, με την έναρξη του φετινού καλοκαιριού κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών επισημαίνοντας τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει ο λόφος του Κουλά και οι παρακείμενες κατοικίες και επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι μέρες περνούν και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί.

Ωστόσο η Δημοτική αρχή δια του αντιδημάρχου κ. Γκότση απάντησε με μνημειώδη και ιδιαίτερα υπεύθυνο τρόπο: «υπάρχει εργολαβία για την αντιπυρική προστασία. Πραγματοποιείται καθαρισμός . . . καθαρισμός υποβλάστησης και απομακρύνονται ξερά κλαδία και απορρίματα . . » άρα κατά την γνώμη του κ. Αντιδημάρχου εδώ λήγει και η ευθύνη του, έλεγχος κανείς για το αν όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν. Επίσης επισυνάπτει στην απάντησή του το Υπ. Αρ. 31876/29-7-2016 έγγραφο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας το οποίο εστάλη στον Δήμο μετά την περσινή πυρκαγιά και την κινητοποίηση των περιοίκων του Κουλά. Όμως ως φαίνεται κανείς, ούτε ο Αντιδήμαχος κ. Γκότσης, διάβασε το έγγραφο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στο οποίο επισημαίνονται: « 1). . παρακαλούμε να προβείτε στον καθαρισμό του λόφου και της ξερής καύσιμης ύλης, 2) . . .θεωρεί αναγκαία για την προστασία του λόφου αλλά και του αστικού ιστού την τοποθέτηση νέων υδροστομίων στις παρακάτω θέσεις: α) συμβολή των οδών Παπάζογλου και Πολυζωίδη, β) πλησίον του 3ου Γυμνασίου, γ) πλησίον του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, δ) στην κορυφή του λόφου του Κουλά»

Παρόλες τις επισημάνσεις εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος και ειδικότερα η Αντιδημαρχία καθαριότητος δεν προέβη σε καμία ενέργεια πέρα από το να δώσει σε ένα εργολάβο τον «καθαρισμό» που ούτε και αυτός πραγματοποιήθηκε. Έτσι η κατάσταση του λόφου συνεχίζει να είναι τουλάχιστον τραγική. Άδεια γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, κουτιά αλουμινένια και χάρτινα, πλαστικές σακούλες και διαφόρων ειδών συσκευασίες. Όλα τα κλαδιά των δένδρων που κλάδεψε κάποια στιγμή ένα συνεργείο βρίσκονται συσσωρευμένα κάτω από τα δένδρα που κλαδεύτηκαν, όπως επίσης και πολυάριθμα πεσμένα δένδρα που ξεραίνονται. Τα μονοπάτια δεν είναι όλα καθαρισμένα. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν αυξήθηκαν, όπως ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ως κάτοικος της περιοχής θέτω κάποια ερωτήματα όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών στο λόφο του Κουλά. Γιατί όσοι επιθυμούν, κυρίως νεαρής ηλικίας, να απολαύσουν μια επίσκεψη στον Κουλά, ενώ ανεβαίνουν στο λόφο φορτωμένοι σακούλες με μπύρες και αναψυκτικά, σάντουιτς και συσκευασμένα γλυκά, αφού τα καταναλώσουν, εγκαταλείπουν τις άδειες συσκευασίες μέσα στο δάσος; Κάνουν το ίδιο και στο σαλόνι τους; Η μητέρα τους δεν τους έμαθε στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας; Δεν τους μίλησε κανένας (γονιός, δάσκαλος, δημοτικός άρχοντας) ότι ο δημόσιος χώρος είναι και αυτός δικός τους, ότι ο βρωμιά του δημόσιου χώρου δεν διαφέρει από τη βρωμιά στην τραπεζαρία του σπιτιού τους; Τόσο πολύ αποτύχαμε εμείς οι μεγάλοι με τη νέα γενιά ή μήπως κι εμείς οι μεγάλοι είμαστε το ίδιο αδιάφοροι;

Όμως πρωτίστως το στίγμα αυτής της αδιαφορίας εκπέμπεται και βαραίνει την αρμόδια Δημοτική αρχή, καθώς ο Δήμος Σερρών όχι μόνο δεν μερίμνησε για την καθαριότητα και προστασία του Κουλά αλλά δια του Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Γκότση δηλώνει εφησυχασμένα ότι ανατέθηκε σε εταιρία πρασίνου η «προστασία» του Κουλά και αδιαφορεί για το αίτημα της Πυροσβεστικής

Προτείνω στον κ. Γκότση να μπει στον κόπο να κάνει έναν περίπατο στα μονοπάτια του Κουλά, αν όμως αυτό του είναι δύσκολο τού αφιερώνω δύο ενδεικτικές φωτογραφίες από το «στολίδι» της πόλης που λέγεται Κουλάς.

Δήμητρα Τσεσμετζή Μαραγκάκη
Κάτοικος της οδού Παπάζογλου

Διαβάστε επίσης: