serreslife

Την ένταξη των εργασιών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην εκδήλωση της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Το ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία: Έργα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη», αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που γίνονται σε συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ΕΣΠΑ 1,5 εκατ. ευρώ για την Αμφίπολη
«Πράσινο φως»
Αναφορά Τζιτζικώστα σε όλα τα έργα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Ε.Ε.
Όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε ο Απ. Τζιτζικώστας

Το πρόγραμμα στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ. Ο νέος φάκελος του υπουργείου Πολιτισμού πήρε το «πράσινο φως» από τη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το έργο ανακοινώθηκε σήμερα από την περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στην εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Το ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία: Έργα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη». Η χρηματοδότηση του έργου θα ανέλθει στο 1,5 εκατ. ευρώ.

«Στην κορυφή»

«Είμαστε στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη σε απορρόφηση και υλοποίηση έργων στο νέο ΕΣΠΑ κι εκεί θα μείνουμε», είπε ο Περιφερειάρχης, στην εκδήλωση.
«Το ΕΣΠΑ είναι ο κρίσιμος κρίκος που διασφαλίζει τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον. Τη μετάβαση από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας στην ανάκαμψη. Κι από την ανάκαμψη, στο μεγάλο στόχο που έχουμε βάλει, την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του είπε ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό, παραγωγικό, εξωστρεφές, υγιές και διάφανο, ένα περιβάλλον αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο.
Αναφερόμενος στη σκληρή δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επιτυχή υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επικέντρωσε όλες τις δυνάμεις της στους στόχους κι όχι στα προβλήματα, στις απαντήσεις κι όχι στις δικαιολογίες, βάζοντας μπροστά όλα εκείνα που ενώνουν, παραμερίζοντας τις μικροδιαφορές. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία με τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με όλους τους φορείς (επιμελητήρια, επιστημονικούς και ερευνητικούς, πανεπιστήμια κτλ.) και την ίδια την κοινωνία, στο πλαίσιο θεσμοθετημένου διαλόγου, με ανοιχτές και οργανωμένες διαβουλεύσεις. «Φτιάξαμε όλοι μαζί, σχέδια και πολιτικές που ξεκινούν από κάτω, από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής στην απορρόφηση των πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013, με ποσοστό 114%, καθώς δεν ήταν μόνο η πρώτη Περιφέρεια, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, αλλά πρώτη και σε σύγκριση με την πλειοψηφία των φορέων του Δημοσίου.
«Και σήμερα πάλι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πετύχει την ταχύτερη εκκίνηση στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020:
-Ενεργοποιήσαμε ήδη το 83,7% του συνόλου του Προγράμματος.
-Εκδώσαμε 71 Προσκλήσεις συνολικού ύψους 667 εκατομμυρίων ευρώ.
-Εντάξαμε 183 έργα συνολικού προϋπολογισμού 512,8 εκατομμυρίων ευρώ.
-Συμβασιοποιήσαμε έργα σε ύψος 340,4 εκατομμύρια ευρώ.
-Μέχρι σήμερα η απορρόφηση ξεπερνάει τα 154 εκατομμύρια ευρώ.
Δε μας ενδιαφέρει μονάχα η μάχη για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Δεν δίνουμε μάχες αριθμών. Δίνουμε μάχες για να πάει ο τόπος μας μπροστά. Για να μπορούν οι τοπικές μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Για να ανοίξουμε νέες προοπτικές για όλους τους συμπολίτες μας. Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα. Για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι εδώ, να τολμήσουν και να δημιουργήσουν. Για να σταματήσουμε επιτέλους τη μεγάλη εθνική πληγή του brain – drain. Αυτά μας ενδιαφέρουν, αυτά προσπαθούμε:
1.Να αλλάξουμε ταχύτητα, να επικεντρωθούμε στην προστιθέμενη αξία αυτών των πόρων.
2.Να μη μιλάμε μόνο για απορρόφηση, αλλά για πραγματική αξιοποίηση αυτών των πόρων.
Και ακριβώς το ίδιο, ισχύει για τις δράσεις και τα έργα που υλοποιούμε. Θέλουμε να είναι χρήσιμα για τον τόπο. Να εκσυγχρονίζουν τις υποδομές μας. Να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Να είναι έργα με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Και βέβαια, να αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, να διευκολύνουν τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και τελικά να κάνουν καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Όχι στην παλιά κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, όχι στην επιχειρηματικότητα που αναζητούσε και ζούσε με επιδόματα, αλλά στη δυναμική επιχειρηματικότητα, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Στην επιχειρηματικότητα η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει το ΕΣΠΑ, για να γίνει καλύτερη, για να γίνει πιο ανταγωνιστική, για να αναπτυχθεί. Για να εντάξει και να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες. Για να συνδεθεί με την έρευνα και να φέρει στην αγορά νέα, καινοτόμα προϊόντα. Για να βρει χρηματοδότηση σε μια εποχή δανεισμού με το σταγονόμετρο. Στην επιχειρηματικότητα που παράγει πλούτο για τον τόπο, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που δημιουργεί νέο εισόδημα και φέρνει έσοδα. Πρέπει ως χώρα να τελειώνουμε επιτέλους με τις ιδεοληψίες και τον παραλογισμό ότι μπορεί να υπάρξει: επιχειρηματικότητα χωρίς λειτουργικές επιχειρήσεις, επενδύσεις χωρίς ενδιαφερόμενους επενδυτές, έσοδα, πλούτος και θέσεις εργασίας χωρίς ιδιωτικό τομέα. Με τα 523 έργα που ολοκληρώσαμε, τα εκατοντάδες ακόμα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε και την ισχυρή πολιτική βούληση που έχουμε, ανοίγουμε δρόμους στην επιχειρηματικότητα, ανοίγουμε δρόμους στις νέες επενδύσεις, στην παραγωγή πλούτου στον τόπο μας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι προκλήσεις τις νέας εποχής είναι τεράστιες. Αληθινή σιγουριά υπάρχει πλέον μόνο στην πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Εμείς δεν φοβόμαστε το μέλλον. Δεν διστάζουμε να σηκώνουμε το βάρος και το μέγεθος της ευθύνης που αναλάβαμε. Συνεχίζουμε με όραμα. Συνεχίζουμε και την επόμενη πενταετία. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και πάντα δίπλα στους πολίτες. Θα τα καταφέρουμε η Κεντρική Μακεδονία, να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης ως κεντρικοί ομιλητές, ο Διευθυντής της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Willebrordus Sluijters, ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Θάνου και ο Υπεύθυνος Προγράμματος της Μονάδας Ελλάδα-Κύπρος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κιρμιζίδης.

Τα έργα

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα του έργου που έχει υλοποιηθεί στην Κεντρική Μακεδονία με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ:
-Συγκοινωνιακές Υποδομές: Ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις σε μήκος 116,5 χλμ. οδικού δικτύου και 21 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου (ανισόπεδος κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16, νέος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας Χαλκιδικής, τμήμα Πατρίδα – Νάουσα με 31,9 εκ. ευρώ, παράκαμψη Πολυγύρου, οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη Πέλλας). Επίσης, υλοποιούνται σημαντικά έργα όπως περιφερειακή οδός Κατερίνης με 65,5 εκ. ευρώ, τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα, άξονας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνης με 56,6 εκ. ευρώ, αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο με 7 εκ. ευρώ, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, σε πρώτη φάση στις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, με 36,5 εκ. ευρώ.
-Υποδομές Υγείας: Ολοκληρώθηκαν 48 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δημιουργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν 16 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και Προνοιακά Ιδρύματα, χρηματοδοτήθηκε με 2,4 εκ. ευρώ την προμήθεια και εγκατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας PET-SCAN, του πρώτου απεικονιστικού αξονικού τομογράφου της Βόρειας Ελλάδας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ολοκληρώθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στο νοσοκομείο Έδεσσας και στο Παπανικολάου. Και πλέον χρηματοδοτείται με 1 εκ. ευρώ το ΕΚΑΒ για νέα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν δυο νέα μεγάλα έργα προϋπολογισμού 16,5 εκ. ευρώ για το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Βέροιας.
-Υποδομές Παιδείας: Υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αφορούν σε 14.800 μαθητές. Εξοπλίστηκαν 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Και στο νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίστηκαν 29,5 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης. Ήδη εκδόθηκαν δυο προσκλήσεις 18 εκ. ευρώ για 12 νέα σχολικά κτίρια, αξιοποιούνται 2 εκ. ευρώ για εργαστηριακές υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και 6,5 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και έρευνα στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Πολιτισμός: Υλοποιήθηκαν 30 έργα σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και ανάδειξη 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην Κεντρική Μακεδονία και το Άγιο Όρος. Στηρίζονται 15 σημαντικοί πολιτιστικοί θεσμοί (φεστιβάλ Κινηματογράφου, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, διεθνής έκθεση βιβλίου, φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Biennale κ.ά.). Με 20 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, υλοποιούνται έργα όπως το νέο μουσείο Βεργίνας, η ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών και το επόμενο διάστημα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η μεγάλη παρέμβαση της Περιφέρειας στην Αμφίπολη με 1,5 εκ. ευρώ.
-Περιβάλλον: Αναβαθμίστηκε το δίκτυο ύδρευσης σε μήκος 850 χλμ. με εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού για 423.000 πολίτες. Χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια 19 πυροσβεστικών οχημάτων. Προχωρά η αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων και έχουν αρχίσει 18 αποχετευτικά έργα για 62.000 πολίτες. Αποκαταστάθηκε το σύνολο των χωματερών στην Κεντρική Μακεδονία. Υλοποιούνται έξι νέες παρεμβάσεις για στερεά απορρίμματα προϋπολογισμού 39 εκ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
-Αστική Ανάπτυξη: Ολοκληρώθηκαν 21 έργα σε 10 μεγάλες πόλεις, όπως και η ολική ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Θεσσαλονίκης (Νέα Παραλία). Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικά διασφαλίστηκαν 106,4 εκ. ευρώ για το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
-Κοινωνική Αλληλεγγύη, Κοινωνική Ένταξη, Στήριξη των Ευάλωτων Πολιτών: Συνολικά έχουν εκδοθεί 30 προσκλήσεις ύψους 83,2 εκ. ευρώ, ήδη εντάχθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 62,9 εκ. ευρώ και υποστηρίζονται 14.000 γονείς, με την εύρεση θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους, όπως και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά τους σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Υποστηρίζονται επτά δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες γυναίκες και παιδιά, διασφαλίστηκε η λειτουργία οχτώ ΚΗΦΗ με 255 ωφελούμενους και με 2,8 εκ. ευρώ ολοκληρώθηκε η διπλή δομή στην Καλαμαριά για τα παιδιά με σύνδρομο Down. Με 2,4 εκ. ευρώ διασφαλίστηκε η λειτουργία των δομών για άστεγους, ενώ στηρίζονται οι δομές Κοινωνικών Ιατρείων, Φαρμακείων, Παντοπωλείων και τα Συσσίτια σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
-Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, καινοτομία, απασχόληση: Το προσεχές διάστημα ανοίγουν προσκλήσεις ύψους 133 εκ. ευρώ (104 εκ. ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, 18 εκ. για την ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας και 11 εκ. ευρώ για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών). Στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκαν 2.474 νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολική επιχορήγηση ύψους 163,2 εκ. ευρώ στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών και του εμπορίου. Καταβλήθηκαν ήδη στους 2.049 δικαιούχους, 27,6 εκ. ευρώ από τα συνολικά 49 στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης νέων γεωργών.

Διαβάστε επίσης: