serreslife

Νέες σημαντικές αποκαλύψεις έρχονται καθημερινά από το ταφικό μνημείο του λόγου Καστά στην Αμφίπολη. Την Τετάρτη, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι στο ένα από τα τμήματα των «επιστυλίων», κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική. Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα. Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητώντας του να διαφυλάξει το ιδεολογικό φορτίο της Αμφίπολης.

Αποκαλύπτονται σταδιακά οι παραστάσεις στα επιστύλια του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη

Καθώς προχωρούν οι εργασίες συντήρησης στα επτά μαρμάρινα τμήματα των “επιστυλίων” -ανήκουν στον τρίτο και πιο περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά- αποκαλύπτονται, σταδιακά, παραστάσεις. Αυτό αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διευκρινίζοντας ότι «η θέση των μαρμάρινων μελών, τα οποία αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο. Ήσαν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, φέρουν, επίσης, γραπτό διάκοσμο, ήτοι μίμηση φατνωμάτων, με εγγεγραμμένους ρόδακες».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τονίζεται: «Στο ένα από τα τμήματα των “επιστυλίων”, κατά την πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη,  διακρίνονται  στο κέντρο  ζώο, πιθανόν ταύρος και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική (φωτό 1,2,3,4). Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και  φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα (φωτο 5). Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.
Το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου».  

Επιστολή του ΣΕΑ

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ζητά τη διαφύλαξη του ιδεολογικού φορτίου της Αμφίπολης.
Η επιστολή εστάλη στον υπουργό Πολιτισμού στις 3 Οκτωβρίου και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2014 στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης και τις ανακοινώσεις που έγιναν στο αμφιθέατρο του υπουργείου το Σάββατο 29 Νοεμβρίου.
Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι «η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά και η δημοσιότητα γύρω από την διεξαγόμενη έρευνα της ΚΗ ΕΠΚΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε κανονικές συνθήκες θα ήταν ένα γεγονός ιδιαίτερα θετικό για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη, για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ακόμη και για την εξοικείωση των πολιτών με την πολυπλοκότητα του αρχαιολογικού έργου».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες δημοσιευμάτων και γεγονότων που, αντί να προάγουν την γνώση των πολιτών για την αρχαιολογική έρευνα, δημιουργούν το αντίθετο αποτέλεσμα».
Επιπλέον, ο σύλλογος των αρχαιολόγων αναφέρεται σε «σύγχυση των εννοιών δημοσίευση και δημοσιοποίηση, με τη δημοσιοποίηση των υποθέσεων εργασίας της ερευνητικής ομάδας ως βέβαιων συμπερασμάτων, πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα», «παραφιλολογία και οι πάσης φύσεως ερμηνείες περί το μνημείο, που καταλήγουν πολλές φορές σε τερατολογίες», καθώς επίσης «ευτελισμό του ίδιου του μνημείου, που έφτασε να βρίσκεται στο επίκεντρο διαδικτυακών στοιχημάτων με μεταβλητή παράμετρο την ταυτότητα του νεκρού, χωρίς καμία αντίδραση εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ».
Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι το ΥΠΠΟΑ δεν παρεμβαίνει για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του τη στιγμή που «ιδιωτικές εκδόσεις και ιδιωτικές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το οπτικό υλικό της ανασκαφής, που ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, για τον προσπορισμό ιδιωτικού κέρδους».
«Όλα τα παραπάνω κινδυνεύουν να εισαγάγουν μια νέα αντίληψη για την ανασκαφική διαδικασία και δεοντολογία, που θα έχει επίπτωση συνολικά στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλώντας τον Κ.Τασούλα να προχωρήσει «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαφυλαχθεί το ιδεολογικό φορτίο του μνημείου, το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την επαφή του κοινού με τα μνημεία σε όλη την επικράτεια, αφού τα διαλαμβανόμενα θεωρούμε ότι κινδυνεύουν να εκθέσουν ανεπανόρθωτα όλους στη συνείδηση της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας».

Διαβάστε επίσης: