serreslife

Επιστημονική ανακοίνωση δεν ήταν. Η παρουσίαση του Σαββάτου 29/11 των ανασκαφικών εργασιών στον  τύμβο Καστά της Αμφίπολης δεν είχε τη μεγάλη είδηση. Ούτε τη μεγάλη συγκίνηση (για όσους το περίμεναν). Ηταν μια αμήχανη εκδήλωση,  με γκρίνιες, ένταση, απολογίες και μικρές... εκπλήξεις. Στην ουσία ήταν ένα σύντομο «ανασκαφικό οδοιπορικό» στις εργασίες της Αμφίπολης. Συνοψίζοντας τις πολύωρες ομιλίες και συζητήσεις θα κωδικοποιούσαμε τα όσα ακούστηκαν στα εξής:

Ο τύμβος ήταν ένα λατρευτικό μνημείο, μέρος του οποίου παρέμενε ανοιχτό στον κόσμο. Ο χώρος λεηλατήθηκε πριν γίνει η επίχωσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε συγχρόνως με τους τοίχους σφράγισης κι αυτό προσδιορίζεται χρονικά κατά την επιστημονική ομάδα στους ρωμαϊκούς χρόνους.

«Σίγουρες είναι οι καταστροφές και οι συλήσεις του στους αρχαίους χρόνους, καθώς επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο και επισκέψιμο μνημείο» είπε η ανασκαφέας κ. Κατερίνα Περιστέρη.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι έχει βρεθεί μελαμβαφής κεραμική του 4ου αι. π.Χ. καθώς και νομίσματα με την απεικόνιση του Αλέξανδρου Γ΄ που χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ., περίοδος των τελευταίων Μακεδόνων βασιλέων. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «διαθέτουμε τόσο υλικό κεραμεικής που δεν ξέρουμε ακόμη τι έχουμε».

Ακόμη υποστήριξε ότι το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας δεν διασώζεται, επειδή ένα δοκάρι που βρισκόταν μέσα στην επίχωση έπεσε αφαιρώντας τα χαρακτηριστικά της γυναικείας μορφής. Επιπροσθέτως βρέθηκε αντίβαρο αλλά και πέδιλα έδρασης ρωμαϊκού γερανού, γεγονός που καταδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε το μηχάνημα από τους Ρωμαίους για να αποξηλώσουν το μαρμάρινο υλικό, να το μεταφέρουν και να το επαναχρησιμοποιούν σε άλλα έργα.

Βρέθηκαν μάλιστα και ίχνη ράμπας που υποδηλώνουν χρήση του γερανού. Οσο για το υλικό, φαίνεται ότι χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη μέχρι τον 5ο-6ο αιώνα.

Σε ό,τι αφορά τον σκελετό, βρέθηκε διαταραγμένος από τυμβωρύχους, όπως άλλωστε και ο τάφος. «Με τα χώματά του τον μεταφέραμε για να μη γίνει καμιά ζημιά και για να αποκομίσουν όλη την εικόνα οι ανθρωπολόγοι που θα τον μελετήσουν», συμπλήρωσε η ανασκαφέας. Οσο για τη σχετική φωτογραφία που προβλήθηκε, έδειχνε μια μάζα χώματος και τίποτα περισσότερο.

Την ηλικία και το φύλο του νεκρού, είπε η ίδια, θα τα αποσαφηνίσουν οι ανθρωπολόγοι. Κι αν της ξέφυγε στην Αμφίπολη, όταν βρέθηκε ο σκελετός, και δήλωσε ότι ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα αξιωματούχο, η κ. Περιστέρη με πολλή ψυχραιμία και άνεση απάντησε: «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή κι ένα τεράστιο μνημείο είπα ότι θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Κανείς δεν έχει τη σιγουριά να πει οτιδήποτε». Και πρώτοι οι αρχαιολόγοι.

Η αρχαιολόγος ρωτήθηκε και για το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της ανασκαφής, αλλά και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον λόφο Καστά, που γέννησε μεγάλες προσδοκίες εκτός από υπέρμετρη προβολή. Η κ. Περιστέρη απάντησε ότι το κέρδος του μνημείου απ’ όλα αυτά ήταν ότι σώθηκε από τυχόν αρχαιοκάπηλους, αφού η αρχαιοκαπηλία οργιάζει στην περιοχή. «Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να ήταν, όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, θα είχε ασχοληθεί. Βοήθησε στο να ληφθούν μέτρα ασφαλείας. Εχουμε φύλαξη με όπλα τη νύχτα. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τόση ασφάλεια». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως πρόσθεσε, «πρώτα θα πήγαιναν οι αρχαιοκάπηλοι και μετά εμείς. Νομίζετε ότι φτάνουν λίγοι φύλακες αρχαιοτήτων; Δεν θα μπορούσαμε από την Αστυνομία να έχουμε τόση προστασία».

Στην αναλυτική παρουσίαση δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ανθρώπινου σκελετού που βρέθηκε στον υπόγειο θάλαμο του Τάφου της Αμφίπολης.

serreslife


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: