Επικαιροποιούμε μια πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από δέκα (10) συνεργάτες της καθημερινής εφημερίδας του Ν.Σερρών «Ελευθερία», η οποία έρχεται από το 2007, ωστόσο, είναι «ζωντανή» και στις μέρες μας.

Η ομάδα των συνεργατών της εφημερίδας εγκατεστημένη σε τρεις (3) εισόδους της πόλης (από Λευκώνα – από Δράμα – από Σκούταρι) υπέβαλε πέντε (5) συγκεκριμένες ερωτήσεις σε οδηγούς (άνδρες & γυναίκες) οχημάτων ηλικίας από 22 έως 55 ετών.

Τα ερωτήματα :

Α: Τι γνωρίζετε για τα ειδικά παιδικά καθισματάκια, ποια η χρησιμότητα και η ωφέλειά τους;

Β: Γνωρίζετε πώς γίνεται η τοποθέτησή σας;

Γ: Ενημερωθήκατε πότε και αν ναι από ποιον για τα ειδικά παιδικά καθισματάκια;

Δ: Έχετε στο αυτοκίνητό σας παιδικό κάθισμα για το παιδί σας;

Ε: Σας βεβαίωσε πρόστιμο ( ή έστω σας επέπληξε) ποτέ η Τροχαία, όταν σας συνέλαβε να μην διαθέτετε τέτοιο κάθισμα τη στιγμή που στο όχημά σας επέβαινε παιδί;

Απαντήσεις που …«απογοητεύουν» :

6 στους 10 Σερραίους αγνοούν τι εστί παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου. Τα νούμερα των στατιστικών μιλούν από μόνα τους και σίγουρα προβληματίζουν και αποκαρδιώνουν. Ασφαλώς, η άγνοια που έχουν οι Σερραίοι για τα ειδικά παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου και πώς μπορούν αυτά να αποβούν σωτήρια για το «αγγελούδι» τους δεν αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία. Είναι ίδιον των περισσότερων Ελλήνων οδηγών και είναι πράγματι θλιβερό που κανείς (ή σχεδόν κανείς) δεν θορυβείται από τα υψηλά ποσοστά των θανάτων εξαιτίας των τροχαίων δυστυχημάτων.

Το «σπουδαίο» είναι η αλλαγή νοοτροπίας :

Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Μεγάλο ζητούμενο συνιστά το πώς, με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η πολυπόθητη οδηγική συνείδηση στους Έλληνες. Δηλαδή, πώς θα βάλουμε μια σταλιά μυαλό σε εκείνους τους Έλληνες, που μόλις είδαν να κατασκευάζονται αυτοκινητόδρομοι, έβγαλαν μια ντουζίνα χιλιάδες ευρώ, αγόρασαν ΙΧ και ξεχύθηκαν στους δρόμους χωρίς υπόβαθρο . . .

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος - Φιλόλογος)

Διαβάστε επίσης: