Ένας καβγάς τις απογευματινές ώρες με έβγαλε στο μπαλκόνι. Ένα ζευγάρι ρακοσυλλέκτες διαπληκτίζονταν έντονα με μια κυρία που πήγε να πετάξει στον κάδο της ανακύκλωσης κάποια ανακυκλώσιμα υλικά...


Ο λόγος του καβγά προφανής. Οι ρακοσυλλέκτες έκλεβαν υλικά από τους κάδους της ανακύκλωσης με σκοπό να τα πουλήσουν για να κερδίσουν. Συντάχθηκα με την κυρία, που τους έκανε παρατήρηση σε έντονο ύφος. Καιρό τώρα βλέπω ρακοσυλλέκτες να περνούν δυο και τρεις φορές την ημέρα με καρότσια και τεράστιες σακούλες και να σκύβουν μέσα στους κάδους επιλέγοντας κυρίως γυάλινα και αλουμινένια υλικά. Καιρό τώρα αυτόν, τον καβγά, ήθελα να τον κάνω εγώ για να διορθώσω μια στρέβλωση της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Ενοχλούμαι, όταν βλέπω τα υλικά των απορριμμάτων που με φροντίδα διαχώρισα να γίνονται κέρδος για κάποιους επιτήδειους. Ενοχλούμαι που ο Δήμος Σερρών αδιαφορεί για την αφαίμαξη πόρων που οι πολίτες φροντίζουν. Ενοχλούμαι, όταν σκέφτομαι ότι αφήνουν να κλέβουν εμένα και το Δήμο μου αδιαμαρτύρητα. Ποια είναι η αντίδραση του Δήμου σε όλη αυτή την αιμορραγία που βιώνει; Πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση; Γιατί η ανεκτικότητα του Δήμου τραυματίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη διάθεση των πολιτών που θέλουν να  βοηθήσουν;  Πού είναι οι οικολογικές οργανώσεις με την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και την ανακύκλωση;

Σε αυτούς, τους δύσκολους καιρούς, το έσοδο από την ανακύκλωση ίσως έδινε μια μικρή βοήθεια στους Δήμους εάν φρόντιζε για την έγκαιρη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Είναι ίσως μια επιβράβευση στον ανώνυμο πολίτη, που έχει την ευαισθησία να κάνει το διαχωρισμό των απορριμμάτων του, να βλέπει ότι ο Δήμος σέβεται την προσπάθειά του. Όταν αυτές, τις σκέψεις μου, τις είπα σε φίλο μου, αντέδρασε έτσι όπως δεν το περίμενα.

«Άφησε τον ταλαίπωρο, φτωχό ρακοσυλλέκτη να ζήσει κι αυτός. Ούτως ή άλλως σκυμμένος σε έναν κάδο θα έψαχνε πάλι να βγάλει ένα μεροκάματο. Του το προσφέρεις εμμέσως εσύ αυτό». Τα λόγια του μαλάκωσαν το θυμό μου. Η αδιαφορία, όμως, του Δήμου παραμένει ενοχλητική. Κι όχι μόνο για εμένα . . .

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (φιλόλογος – δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: