Ξεκινά το Φεστιβάλ Μπουγάτσας και Τοπικών Προϊόντων Bougatsa Days 2017 (Video)

serreslife

Για 5η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος το φεστιβάλ μπουγάτσας που είναι ''θεσμός''  στην πόλη των Σερρών.
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου που όπως πάντα γίνεται σε συνεργασία με το Σωματείο Ζαχαροπλαστών-Μπουγατσοποιών του Νομού Σερρών.

Το πρόγραμμα της 4ήμερης εκδήλωσης περιλαμβάνει Σερραίους, Βούλγαρους και Σέρβους τεχνίτες Μπουγάτσας, φυσικά Σερραίους, Νιγριτινούς, Αλιστρατινούς και φυσικά από όλο το Νομό ζαχαροπλάστες, εκθέτες με τοπικά προιόντα και φυσικά διάφορες παραγωγικές Σερραικές επιχειρήσεις. 
Το φεστιβάλ «bougatsa days» είναι ο ετήσιος εορτασμός του κορυφαίου τοπικού προϊόντος του νομού Σερρών, της μπουγάτσας, ενώ σκοπός της δημιουργίας του φεστιβάλ «bougatsa days» είναι η δημιουργία μιας τοπικής γιορτής, που βασίζεται σε κατ΄εξοχήν Σερραϊκό προιον που είναι η μπουγάτσα, με βάση το οποίο «ταξιδεύουμε» σε όλη την Ελλάδα και αν μη τι άλλο αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Παναγιώτης Γρηγοριάδης:
Με την μπουγάτσα «ταξιδεύουμε» σε όλη την Ελλάδα

Η ιδέα αυτή ήδη από την πρώτη χρονιά έδωσε ζωντάνια στην πόλη των Σερρών, και διέξοδο σε πολίτες, που δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώσουν για την διασκέδασή τους.
Έτσι κεφαλαιοποιεί ο Νομός μας την φήμη για την παραγωγή της καλύτερης μπουγάτσας στην Ελλάδα, αλλά και δημοσιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το ρεκόρ Γκίνες που κατέχουμε, για την μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο.
Με αυτές τις σκέψεις και φέτος ο Δήμος Σερρών συνεχίζει να στηρίζει και να προωθεί το Φεστιβάλ μας είπε ο κ.Γρηγοριάδης.
Τι θα δούμε φέτος:
Τεχνίτες μπουγάτσας από την Σερβία και από την Βουλγαρία, οι οποίοι θα παρασκευάζουν ζωντανά το προϊόν τους, ξεκινώντας από τις πρώτες ύλες, και θα το διαθέτουνε ψημένο στους επισκέπτες που τους παρακολουθούν.
Σερραϊκές επιχειρήσεις παραγωγοί μπουγάτσας, που στεγάζονται σε εκθεσιακά περίπτερα, θα διαθέτουν απευθείας στους επισκέπτες όλα τα είδη μπουγάτσας.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό περίπτερο του σωματείου Ζαχαροπλαστών – Μπουγατσοποιών η παρασκευή μιας μεγάλης μπουγάτσας περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων, ώστε οι επισκέπτες να απολαύσουν την μαεστρία των Σερραίων μαστόρων.
Τι θα ακούσουμε:
Μουσική, και τραγούδια από Σερραϊκά συγκροτήματα όλων των ειδών, Live DJ Remix από επώνυμους Σερραίους D.J., παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς συλλόγους όπως η Θρακική εστία, ο σύλλογος βλάχων Λαϊλιά., κ.λ.π. και σύγχρονο χορό από σχολές χορού
Όπως είναι φυσικό και διάφορες επιδείξεις παρασκευής τοπικών προϊόντων από εξαγωγικές Σερραϊκές επιχειρήσεις ζαχαροπλαστικής, που φυσικά διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες.
Ποιό είναι το ιστορικό που σχετίζεται με την ιδέα διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης;
Ο κ. Γρηγοριάδης εξιστόρησε το πως έγινε το 1ο φεστιβαλ μπουγάτσας και το πως γεννήθηκε η ιδέα
Στις 1 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη στις Σέρρες το «1ο φεστιβάλ μπουγάτσας» παράλληλα με το «1ο φεστιβάλ γαστρονομίας», όπου 40 μπουγατσοποιοί - μέλη του συλλόγου Ζαχαροπλαστών – Μπουγατσοποιών, παρασκεύασαν μπουγάτσα μήκους 20 μέτρων , επίδοση η οποία καταχωρήθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, και έστρεψε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σε Πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο στις Σέρρες.
Την πρωτοβουλία, αλλά και την οργάνωση της εκδήλωσης την είχε τότε το Επιμελητήριο Σερρών, μαζί με όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς φορείς.
Τα επόμενα 4 χρόνια Σεπτέμβριος 2009 - Σεπτέμβριος 2012, ο σύλλογος Ζαχαροπλαστών – Μπουγατσοποιών με την στήριξη του Επιμελητηρίου Σερρών, συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία στο Φεστιβάλ "Bureka days" στο Νις της Σερβίας , εκπροσωπώντας την Ελλάδα
Εκεί οι Σερραίοι τεχνίτες, παρουσίασαν την παραδοσιακή μπουγάτσα, και ταυτόχρονα οι μουσικοί της Ελληνικής αποστολής εκτελέσανε μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού πενταγράμμου, αφήνοντας ενθουσιασμένους τους Σέρβους πολίτες, αλλά και τους διοργανωτές.
Η ιδέα λοιπόν της δημιουργίας του δικού μας Ελληνικού Φεστιβάλ, στην πόλη των Σερρών ωρίμαζε, και έτσι μετά από απόφαση του Δήμου Σερρών με την συνεργασία του συλλόγου Ζαχαροπλαστών – Μπουγατσοποιών αποφασίστηκε η διοργάνωση του «Φεστιβάλ Μπουγάτσας και τοπικών προϊόντων», bougatsa days.
Το φεστιβάλ «bougatsa days» είναι ο ετήσιος εορτασμός του κορυφαίου τοπικού προϊόντος του νομού Σερρών, της μπουγάτσας, ενώ σκοπός του φεστιβάλ είναι η δημιουργία μιας τοπικής γιορτής, που βασίζεται στο κατ΄εξοχήν Σερραϊκό προιον που είναι η μπουγάτσα.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές: