serreslife

Μεστές από μηνύματα αλλά και συμβολισμούς ήταν οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, στη γενέτειρα του ήρωα Εμμανουήλ Παππά, αρχιστρατήγου των Μακεδονικών Δυνάμεων κατά την Επανάσταση του 1821.

Η υπέρτατη θυσία του, διαθέτοντας το σύνολο της περιουσίας αλλά πολύ δε περισσότερο τα μέλη της οικογένειάς του αλλά και την ίδια του τη ζωή, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτελεί ηχηρό μήνυμα για όσους προτίθενται σήμερα να παραχωρήσουν το όνομα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.

Στις εκδηλώσεις παρέστη η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, συνοδευόμενη από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο κ. Στεφανή Αλκιβιάδη.

Στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια μνημόσυνο για την ήρωα Εμ. Παππά.

Ομιλία σχετική με τη δράση και προσφορά του Εμμανουήλ Παπά εκφωνήθηκε από την κ. Χατζηελευθερίου Σώη Μαρία, φιλόλογο, η οποία σκιαγράφησε την πλούσια δράση και την ανεπιτήδευτη προσφορά του αρχιστρατήγου των Μακεδονικών Δυνάμεων στον αγώνα του ελληνικού λαού για την ελευθερία.

Στο τέλος της ομιλίας της πρότεινε τα οστά του ήρωα Εμ. Παππά, που βρίσκονται κάτω από τον ανδριάντα του στην πλατεία Ελευθερίας, να επιστρέψουν στη γενέτειρά του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος υπογράμμισε πως ο Εμ. Παππάς υπήρξε γιος ιερέα που του εμφύσησε την αγάπη προς τον Θεό και την πατρίδα.

Ο Ποιμενάρχης μας επισήμανε ότι οι  λαοί χάνονται όχι όταν φτωχύνουν οικονομικώς αλλά όταν χάσουν την ταυτότητά τους, τις αξίες τους και τις αρχές τους. Προέτρεψε ο Εμ. Παππάς να αναφέρεται ως Έλληνας Μακεδόνας, σημειώνοντας πως από την αρχή της ιστορίας οι Μακεδόνες ήταν πάντοτε Έλληνες.

Η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δήλωσε πως οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για τον ήρωα Εμ΄. Παππά και σαν Μακεδόνες και σαν Σερραιοι, «γιατί μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε σιγά – σιγά να παίρνει τη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των αγωνιστών που θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους».

Ο δήμαρχος Εμ. Παππά κ. Δ. Νότας ανέφερε πως «πρόκειται για μια ημέρα ιστορικής μνήμης, η οποία πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει από τον ελληνικό λαό. Οφείλουμε να θυμόμαστε τον Αρχιστράτηγο των Μακεδονικών Δυνάμεων του 1821 Εμ. Παππά, γιατί διέθεσε τη ζωή του, τη ζωή των μελών της οικογένειάς του αλλά και την περιουσία του για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.

Είναι ταυτόχρονα και μια μέρα τιμής για τον Αρχιστράτηγο και τον αγώνα που έδωσε.Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε την ιστορική συνείδηση και την ιστορική μνήμη που οδηγούν στην εθνική ταυτότητα κι αυτή με μαθηματική ακρίβεια θα συνεχίσει να μας δίνει την εθνική μας ελευθερία.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Εμ. Παππά κ. Γ. Πάνου σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον τόπο η ημέρα μνήμης του μεγαλύτερου ήρωα της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παππά. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση ώσπου όλοι στην Ελλάδα να καταλάβουν ότι ο Εμ. Παππάς ήταν ένας και μοναδικός, θυσιάζοντας τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας».

Στην προτομή του ήρωα στην πλατεία του χωριού τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρέλαση με τη διέλευση μαθητών, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων καθώς και της Φιλαρμονικής του Δήμου Εμ. Παππά.

Στη δεξίωση που παρατέθηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τ.Κ. Εμ. Παππά δώρισε στην ΥΦΕΘΑ, στον αρχηγό του ΓΕΣ και σε άλλους επίσημους προσκεκλημένους το βιβλίο που εξέδωσε η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. με την ιστορία και το αρχείο της οικογένειας του υπερασπιστή της Μακεδονίας.

Εκτός από την υφυπουργό κ. Μ. Κόλλια-Τσαρουχά και τον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τις εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα Εμ. Παππά, τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Μιχάλης Τζελέπης, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάν. Μωϋσιάδης, οι δήμαρχοι Σερρών Π. Αγγελίδης και Εμ. Παππά Δ. Νότας, ο πρώην βουλευτής κ. Θεοφ. Λεονταρίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Σερρών κ. Στ. Φωτιάδης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Εμ. Παππά κ. Γ. Πάνου

Επίσης, παρέστησαν οι διοικητές του 10ου Σ.Π., της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών και του Πυροσβεστικού Σώματος Σερρών καθώς και αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Εμ. Παππά και όχι μόνο. Ακόμη, παρέστησαν οι πρόεδροι της Ένωσης Αποστράτων Ν. Σερρών και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του νομού μας, καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών,τριών του δημοτικού σχολείου.

Τέλος, όπως πάντα, συμμετείχε και στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του ήρωα Εμ. Παππά, κλιμάκιο του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων «Ο Παύλος Μελάς» Ν. Σερρών.

Πηγή: Εφημερίδα Η Πρόοδος


Διαβάστε επίσης: