serreslife

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας «Τελεσφόρος», στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, το πρωί της Πέμπτη 26 Απριλίου 2018. Το σενάριο της άσκησης ετοιμότητας ήταν σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Σερρών, που έπληξε και το Νοσοκομείο Σερρών και εφαρμόστηκε μερική εκκένωση.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, το ΕΚΑΒ και το 10° Σύνταγμα Πεζικού. Την άσκηση ετοιμότητας παρακολούθησε επιτελείο του ΕΚΕΠΥ με επικεφαλής τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Νικόλαο Παπαευσταθίου, εκπρόσωποι από την Πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών.

Στο πλαίσιο της άσκησης στήθηκε καταυλισμός στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών, και οι σκηνές εξοπλίστηκαν με μηχανήματα και υλικά κλινικών και μονάδων του Νοσοκομείου. Όπως χειρουργείο ,μονάδα εντατικής θεραπείας, καρδιολογική κλινική, παθολογική κλινική κ.α.

Τα σενάρια που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,του ΕΚΑΒ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών και του 10ου Συντάγματος Πεζικού, ήταν εκκένωση της παιδιατρικής κλινικής, μεταφορά περιστατικών από την καρδιολογική κλινική, από το χειρουργείο, από την παθολογική κλινική, απεγκλωβισμός παιδιών από την Παιδιατρική  Κλινική με την βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την χρήση φουσκωτού στρώματος και απεγκλωβισμός ασθενών και νοσηλευτών από την παθολογική κλινική με την χρήση του καλαθιού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβισμός ατόμων από το ασανσέρ και ενέργειες διάσωσης ατόμου με καρδιακό επεισόδιο από τους διασώστες του ΕΚΑΒ .

Επίσης διεξήχθη άσκηση ετοιμότητας με το σενάριο της πυρκαγιάς, όπου μετά την σεισμική δραστηριότητα στο λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου εκδηλώνεται πυρκαγιά και εργαζόμενοι εγκλωβίζονται στο χώρο. Η πυροσβεστική Υπηρεσία έσπευσε γρήγορα με δύο οχήματα, έγινε κατάσβεση της φωτιάς και ο απεγκλωβισμός των δύο ατόμων, τα οποία είχαν εγκαύματα. Τους παρέλαβαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, τους μετέφεραν στον καταυλισμό που στήθηκε αλλά το ένα άτομο είχε εγκαύματα σοβαρά και διεκομίσθη στην Θεσσαλονίκη.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης ο Νικόλαος Παπαευσταθίου, διοικητής του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), σε δηλώσεις στη «Σ», τόνισε «Σήμερα όπως είδατε πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία μια άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μερικής εκκένωσης του Νοσοκομείου Σερρών. Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται τέτοιου είδους εδώ και ο στόχος του ΕΚΕΠΥ, που διοργάνωσε αυτή την άσκηση σε συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου, ήταν να διακριβώσουμε κατά πόσο αυτά που περιγράφονται στα σχέδια «Σώστρατος» και «Περσίας», που υπάρχουν στο συγκεκριμένο αλλά και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ούτως ώστε αν συμβεί οποιοδήποτε γεγονός ο καθένας να ξέρει τι θα κάνει και πως θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους, αφενός μεν για να προστατέψει τον εαυτό του, αφετέρου για να παρέχει πρώτες βοήθειες τόσο στους ανθρώπους που θα βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο όσο και σε αυτούς που θα συρρεύσουν από την ευρύτερη περιοχή για την παροχή πρώτων βοηθειών».

«Το δεύτερο όμως και σημαντικό κομμάτι, που ως ΕΚΕΠΥ θέλουμε να ελέγξουμε και ουσιαστικά είναι το ζητούμενο και για αυτό πραγματοποιούνται αυτές οι ασκήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, είναι η συνεργασία που έχουν οι υγειονομικοί σχηματισμοί, γενικά ο χώρος υγείας με τους υπολοίπους φορείς που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες ασκήσεις, δηλαδή το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία με τα τμήματα της τροχαίας και τις μονάδες τάξης, το Στρατό ,την πολιτική προστασία, εθελοντικού φορείς κ.λ..»σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου.

«Στόχος λοιπόν όλων είναι να μπορέσουμε να μπούμε σε αυτό που λέμε κουλτούρα εκτάκτων αναγκών και κρίσεων ώστε να μπορέσουμε ο καθένας γνωρίζοντας αυτά που πρέπει να κάνει και τα οποία υπογραμμίζουμε και επισημαίνουμε ότι είναι πέρα από τα καθήκοντα τα καθημερινά, τα ιατρικά, νοσηλευτικά, διοικητικά, πρέπει να μπορέσει να λειτουργήσει με το σωστό τρόπο και να συνεργαστεί με τα σωστά άτομα έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

« Η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους εμπλεκόμενους του υγειονομικού κλάδου όσο και στο προσωπικό των υπολοίπων υπηρεσιών που για μια ακόμη φορά έδειξαν πολύ καλή εκπαίδευση και άρτιο συγχρονισμό», κατέληξε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, Αθανάσιος Ματάκος, δηλώνοντας ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα  δήλωσε» Τα επεισόδια όπως εξελίχθηκαν διαδοχικά με βάση τον σχεδιασμό που είχε γίνει με την βοήθεια του ΕΚΕΠΥ, προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια με μεγαλύτερη ακρίβεια, τα λάθη ή οι παραλείψεις θα είναι λίγα και για αυτό θα μπορούν να διορθωθούν. Ευχαριστώ τις υπηρεσίες που έχουν συνδράμει, καθώς επίσης και στα δικά μας τα άτομα τα οποία είχαν επιμεληθεί όλον τον σχεδιασμό και τις λεπτομέρειες του αλλά πιο πολύ σήμερα στην υλοποίηση και την εφαρμογή ,που έδειξε ότι όλος αυτός ο κόπος κάπου φάνηκε και το αποτέλεσμα θεωρώ ότι ήταν καλό»

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, κ. Σωτήρης Δημητράκης, τόνισε « Η υπηρεσία μας συμμετείχε σε τέσσερα συμβάντα, σε τέσσερα επεισόδια της συγκεκριμένης άσκησης με εννέα (9) οχήματα και 23 άντρες. Η συνεργασία μας με τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και τους υπευθύνους του νοσοκομείου διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι είναι σε άριστο βαθμό. Να δώσω τα συγχαρητήρια και στο προσωπικό της Υπηρεσίας, θεωρώ ότι συνέδραμε τα μέγιστα και για μια ακόμη φορά έδωσε την καλή εικόνα του Σώματος. Εύχομαι οι συγκεκριμένες ασκήσεις να παραμείνουν μόνο σε επίπεδο ασκήσεων και να μην γίνουν ποτέ πραγματικά».

Δήμητρα Μετόκη

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:


serreslife

serreslife

Διαβάστε επίσης: