serreslife

Ένοχο χωρίς ελαφρυντικά έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην υφυπουργό Γιάννη Ανθόπουλο στην υπόθεση τοκογλυφίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τόσο ο πολιτικός από τις Σέρρες όσο και οι συγκατηγορούμενοί του δήλωσαν αθώοι ενώπιον του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι είναι θύματα πλεκτάνης. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με εξοντωτικά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές με το αζημίωτο, αφού -όπως είπε η καταγγέλλουσα στη δίκη- εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού. Μαζί με τον Γιάννη Ανθόπουλο δικάζονται άλλα τρία άτομα, υπεύθυνοι της εταιρείας την επίμαχη περίοδο.

Η εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην υφυπουργός και οι συγκατηγορούμενοί του. Στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι «αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι έγινε τοκογλυφία» παραθέτοντας μαρτυρίες και στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Όπως είπε, οι κατηγορούμενοι δεν προστατεύτηκαν από το ενδεχόμενο η Οδέττη Πετρίδη -η οποία ζει στην Καβάλα- να τους καταγγείλει στη Δικαιοσύνη, καθώς «δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσε να υψώσει το ανάστημά της για να τινάξει τον ζυγό της τοκογλυφίας».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Γιάννη Ανθόπουλου ότι η καπνέμπορος του δάνεισε μεγάλα ποσά για να χτίσει τη βίλα του στη Βούλα, την ώρα που ασφυκτιούσε οικονομικά και ζητούσε βοήθεια για δανεισμό, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι υπάρχουν θέματα «πασίδηλα» για το δικαστήριο. «Οι κατηγορούμενοι είχαν την υποχρέωση να δώσουν πειστικές απαντήσεις αλλά δεν έδωσαν» είπε η εισαγγελέας.

Οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ εντόπισαν καταθέσεις στους λογαριασμούς του Γιάννη Ανθόπουλου και της συζύγου του από την Οδέττη Πετρίδη. Συνολικά, είτε μέσω τραπεζών είτε σε μετρητά, ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται ότι απέσπασε 1.774.836 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου του δανεισμού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ της κ. Πετρίδη από τη Νamako-Gennet με εικονικά παραστατικά αγοραπωλησίας καπνού, την περίοδο 2002-2005.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης: