serreslife

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο πρώην υπουργός Βασίλειος Ιντζές, ο οποίος διατέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη απο τον Ιερό Ναό του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών στις 12 το μεσημέρι.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως «η Προοδευτική Παράταξη σήμερα πενθεί»

«Έχασε ένα από τα ιδρυτικά της στελέχη. Έναν Σερραίο αγωνιστή, έναν «πολιτικό πρωταγωνιστή» στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, έναν άξιο Υπουργό (Υπουργό Βορείου Ελλάδος της πρώτης Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1985)), έναν από τους πιο διακεκριμένους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής με σημαντικό επιστημονικό έργο στα θέματα της ελληνικής, αγροτικής οικονομίας και το ασφαλιστικό.

Το πολιτικό του έργο, οι αγώνες τους, οι θητείες του αποτελούν για όλους εμάς πολύτιμη, πολιτική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε.

Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντα. Αιωνία η Μνήμη του».

Παράλληλα, συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, ο οποίος σημειώνει -μεταξύ άλλων- πως «ο Βασίλης Ιντζές για όλους εμάς, τους νεότερους πολιτικούς ήταν ο «εμπνευστής» μας, ο «δάσκαλός» μας για τη συμμετοχή μας στην μεγάλη πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης».

Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη «οι αγώνες του, τα βιώματά του ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική του εμπειρία δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, η Θητεία του στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, η όλη του πολιτική σταδιοδρομία αποτελούν τη μεγάλη πολιτική του παρακαταθήκη και για όλους εμάς πολιτικά διδάγματα από την πορεία ενός συνετού ανθρώπου και παράλληλα ενός ενάρετου πολιτικού».

Ο κ. Τζελέπης υπογραμμίζει την εμβληματική φυσιογνωμία του Βασίλειου Ιντζέ, ο οποίος, όπως τονίζει, «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα».

ΑΜΠΕ

Aποχαιρετισμός στον Βασίλη Ιντζέ

του Πασχάλη Τόσιου

Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής

του Κινήματος Αλλαγής

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε σήμερα τον Βασίλη Ιντζέ,

τον πρώτο υπουργό Βορείου Ελλάδος του ΠΑΣΟΚ που όρισε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, τιμώντας το νομό Σερρών.

Δραστήριος και αγωνιστής όπως ο αδελφός του Νίκος άφησαν παρακαταθήκη το έργο και τους αγώνες του στην περιοχή και ιδιαίτερα στη γενέτειρα τους, τη Σιντική.

Είχα την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσω από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, χάρις σε μια στενή οικογενειακή σχέση με τον πατέρα και τον παππού μου Πασχάλη,οι κουβέντες των οποίων με γαλούχησαν,θέλω να πιστεύω σωστά στον  ανηφορικό δημοκρατικό δρόμο,με τα ακούσματα για τα δεινά χρόνια πριν και μετά τα χρόνια της εξορίας.

Άνθρωπος πολιτικά εξωστρεφής και αισιόδοξος αντιλήφθηκε αμέσως την αξία και την ιδιαιτερότητα του ιδιόμορφου πολιτισμικού πλούτου της περιοχής και προέβη σε πρωτοβουλίες τότε , που εξίσωσαν και ανέδειξαν τον τόπο του.

Χαρακτηριστικές και επίκαιρες  είναι μελέτες του για θέματα γύρω από προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας (σιτικό πρόβλημα και καπνικό πρόβλημα), καθώς και το ασφαλιστικό.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Ιντζέ με θλίψη. Έναν σεμνό και λιτό άνθρωπο, αγωνιστή της Δημοκρατικής Παράταξης, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του, πριν και μετά τη Δικτατορία, υπηρετώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο κι εκπροσωπώντας τον Σερραϊκό Λαό. Ο Βασίλης Ιντζές υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και χρημάτισε Υπουργός Βορείου Ελλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι Βασίλη.

Για τη Ν.Ε. Κινήματος Αλλαγής Σερρών,

Ο Γραμματέας

Κώστας Τρέντσιος

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βασίλειος Ιντζές του Χαραλάμπους (γενν. 1929) είναι Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου και το ΠΑΣΟΚ, και υπήρξε ο πρώτος υπουργός Βορείου Ελλάδος του ΠΑΣΟΚ.Γεννήθηκε το 1929 στο Στρυμονοχώρι του νομού Σερρών. Οι γονείς του κατάγονταν από τον Πόντο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος στο Μικρό Πολυτεχνείο στην Αθήνα.Ήταν από τους πρώτους οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βόρεια Ελλάδα. Διετέλεσε βουλευτής Σερρών με την Ένωση Κέντρου από το 1963 μέχρι το 1967 (εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1963 και ξανά στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964), κατά την προδικτατορική περίοδο.

Μεταπολιτευτικά, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ Σερρών το 1974, και διετέλεσε βουλευτής Σερρών του Κινήματος από το 1975 μέχρι το 1989. Στις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του 1974 αρχικά δεν εξελέγη, αλλά προσέφυγε στο Εκλογοδικείο, που έκανε δεκτή την προσφυγή του και το Μάρτιο του 1975 κατέλαβε την έδρα του Θεοχάρη Μηνά της Νέας Δημοκρατίας, που εξέπεσε από το βουλευτικό αξίωμα.

Χρημάτισε υπουργός Βορείου Ελλάδος από τον Οκτώβριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 1985, στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ιντζές εκλέχτηκε επανειλημμένα μέλος του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Λεωνίδας Κασάπης

Διαβάστε επίσης: