serreslife

Τελικά, το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, και ο απερχόμενος δήμαρχος μαζί με τον υποψήφιο για τις επερχόμενες εκλογές κ.Θόδωρο Αραμπατζή φόρτωσαν στις πλάτες των Σερραίων πολιτών άλλο ένα επαχθές φορτίο 3.000.000 ευρώ, το οποίο βέβαια μαζί με τους τόκους της επόμενης 10ετίας θα είναι σχεδόν 4.200.000 ευρώ.

Ο κ.Αραμπατζής έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του δημάρχου, και να απαλλάξει από τον δανεισμό το δήμο Σερρών.
Ταυτόχρονα, εντύπωση προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή υποψηφίου δημάρχου, ο οποίος αρκείται στις ανούσιες επισκέψεις σε υπηρεσίες του δήμου για «ενημέρωση». Κάποιος όμως που θέλει να αναλάβει τις τύχες ενός μεγάλου δήμου, παίρνει θέση για τα μεγάλα και ουσιαστικά και δεν αρκείται στις επισκέψεις βιτρίνας.
Επί της ουσίας τώρα, αυτό που προκαλεί τεράστια και αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των δανείων, μία Τράπεζα που δίνει το Δάνειο επιβάλει και τους τεχνικούς όρους στον δανειοδοτούμενο. Συγκεκριμένα στο πρακτικό της απόφασης του ΤΠ & Δανείων αναφέρεται, ότι για να δοθεί το δάνειο θα πρέπει ο δήμος στα τεύχη δημοπράτησης να περιλαμβάνει συγκεκριμένους (φωτογραφικούς θα έλεγα εγώ, όπως και πολλοί άλλοι) όρους. Αυτό από μόνο του είναι εξωφρενικό, διαψεύδοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο τον κ.Δήμαρχο, που μας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, ότι οι όροι θα τεθούν από το δημοτικό συμβούλιο.
Επιπλέον υπάρχουν και άλλοι επαχθείς όροι, όπως:

  • Αν χρειαστεί επιπλέον δαπάνη των 3.000.000 ευρώ αυτή θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του δήμου ( άρα δεν είναι οροφή τα 3 εκατομμύρια)
  • Οι εγγυήσεις που παρέχει ο δήμος προς το ΤΠ & Δανείων είναι πρωτοφανείς, αφού εκχωρεί τα έσοδά του από τους ΚΑΠ, παρόντα και μελλοντικά έσοδα από μισθώματα κλπ, κλπ.

Σημειώνω επίσης το γεγονός, ότι το δημοτικό συμβούλιο και η οικονομική επιτροπή έχουν υποχρέωση με βάση τόσο τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» όσο και τον πρόσφατο νόμο με το όνομα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», να ορίζουν τους όρους στις περιπτώσεις λήψεις δανείων.
Τώρα πώς και με ποιά νομιμοποίηση το ΤΠ & Δανείων «αποφασίζει και διατάζει» να προστεθούν στα Τεύχη Δημοπράτησης οι δικοί του τεχνικοί όροι ( όπως τα τέσσερα επίπεδα φωτεινότητας, κάτι που προσιδιάζει στη Σκανδιναβία, αλλά σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα ), είναι απορίας άξιον.
Στις πρόσθετες δε υποχρεώσεις που επιβάλλουν στο δήμο, ζητούν «τον ουρανό με τ’ άστρα».
Αν προσθέσουμε δε στα περίπου 500.000 ευρώ ετησίως τα οποία ο δήμος ήδη πληρώνει για δάνεια που πήραν προηγούμενες δημοτικές αρχές, και τις 360.000 ευρώ που προκύπτουν από το νέο δάνειο, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί έμφραγμα σε πολλούς κωδικούς, με πρακτικό αποτέλεσμα να μη χρηματοδοτούνται νέα έργα.
Σε ότι αφορά την χρησιμότητα της αντικατάστασης των λαμπτήρων, αν λάβουμε υπόψη αυτό που ο ίδιος ο κ.Δήμαρχος μας λέει, ότι δηλαδή ο συγκεκριμένος τύπος λαμπτήρων έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, το συμπέρασμα κάθε λογικού ανθρώπου είναι ότι με την λήξη του δανείου ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, προκειμένου να αντικαταστήσει αυτούς τους λαμπτήρες . Μέσα στη 10ετία βέβαια (όπως ο κ.Ραμπότας ανέφερε) αυτού του τύπου οι λαμπτήρες ενδέχεται να αποτελούν παρωχημένη τεχνολογία, αφού ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο, άλλου τύπου λαμπτήρες, που έχουν διάρκεια ζωής 25 έτη .
Παναγιώτης Κοτρώνης
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Διαβάστε επίσης: