Για ένα γιασεμί στην Πλατεία (ή Περί συμβόλων)

serreslife

Άρθρο του Φιλολόγου Μπάμπη Βουρλίδα. 
Είναι λίγες μέρες τώρα (ίσως θα έπρεπε να γράψω «λίγες ώρες») που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Σέρρες μια σύγκρουση χαμηλής ποιότητας. Το θέμα της είναι, υποθέτω, γνωστό: μετά από καταγγελία – διαμαρτυρία συμπολιτών μας, η Δημοτική Αρχή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο τα απομακρύνει δια παντός την όμορφη αψίδα της Πλατείας Ελευθερίας, αυτή που, έμφορτη με ένα απείρου κάλλους γιασεμί, κοσμεί το κάτω μέρος της Πλατείας, μπροστά από το Δημαρχείο. Οι καταγγελίες φαίνεται να στέκουν από νομικής απόψεως, καθώς η όλη κατασκευή στερείται αναγκαίας πολεοδομικής άδειας και προδιαγραφών ασφαλείας.

Ίσως φαίνεται σε κάποιους αστείο, σε καιρούς μεγάλων προβλημάτων, να ασχολούμαστε με ήσσονος σημασίας ζητήματα. Η αγορά «στεγνώνει» κάθε λεπτό που περνά, η ανεργία γιγαντώνεται, το μεταναστευτικό μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα στον κόρφο της χώρας μας και αυτά είναι μόνο τα γενικά ζητήματα. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, οι κουβέντες στα πηγαδάκια των Σερρών στρέφονται γύρω από στενοχώρια οικονομική, κακούς δρόμους, κυκλοφοριακή δυσλειτουργία και άλλα παρόμοια. Εύλογα, λοιπόν, μια μεταλλική κατασκευή με ένα φυτό επάνω της περνά πολύ πίσω στις προτεραιότητες όλων μας.
Κι όμως, άποψή μου (και όχι μόνο δική μου) είναι ότι αξίζει τον κόπο και το χρόνο να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτό το στολιδάκι στην πόλη μας. Και επικαλούμαι δυο λόγους: την καλαισθησία και την ενότητα.
Ειδικά για το θέμα της καλαισθησίας είναι πολύ εύκολο να επιχειρηματολογήσω. Αν δεν το καταλάβατε ήδη από τις ασχήμιες της καθημερινότητας που απαρίθμησα παραπάνω, να σας το πω και πιο λιανά: ζούμε σε καιρούς δύσκολους και πόλεις άσχημες! Ακόμη και τα σπίτια μας, τουλάχιστον στο εξωτερικό τους, είναι μονότονα και μονοκόμματα απρόσωπα κουτιά. Όταν, λοιπόν, μικρές οάσεις, παρενθέσεις ομορφιάς φύονται (κυριολεκτικά εν προκειμένω) μπροστά στα μάτια μας, είναι ανάγκη να τις προστατεύουμε. Να αποζητούμε, δηλαδή, τη δροσιά, την ευωδιά, την ευμορφία και την αρμονία, ακόμη κι αν χρειαστεί να προβούμε σε σημαντικές υποχωρήσεις για να το πετύχουμε, να δαπανήσουμε χρήματα ή και … να αγνοήσουμε νόμους.
Όσο για το ζήτημα της ενότητας … υποθέτω ότι είναι λίγο πιο δυσνόητο, οπότε επιτρέψτε μου να επεξηγήσω. Στους καιρούς της «μεγάλης στέγνιας», για να επικαλεστώ και το Σεφέρη, δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε τα πράγματα και τα γεγονότα που μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να τα παραγνωρίζουμε, ακόμη κι αν είναι μικρά κι ασήμαντα. Γιατί η απήχησή τους μαρτυρεί ότι αυτά, τα μικρά κι ασήμαντα, λειτούργησαν ως ΣΥΜΒΟΛΑ! Και τα σύμβολα λείπουν τόσο, μα τόσο πολύ από την κοινωνία μας.
Η αξία των συμβόλων είναι διαχρονική και διέπει την ανθρώπινη ιστορία από καταβολής της. Τα σύμβολα ενώνουν τις κοινωνικές ομάδες, εμφυσούν θάρρος, σμιλεύουν χαρακτήρες, στερεώνουν κοινωνικές δομές και καταπραΰνουν πάθη. Από συμβολικές πράξεις ξεκίνησαν μεγάλες επαναστάσεις και κοινωνικά κινήματα. Όποιος αγνοεί, λοιπόν, τη λειτουργία των συμβόλων πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της ισχύος τους.
Ας μην παρεξηγηθώ: δε παριστάνω τον ακτιβιστή, δεν είμαι ακτιβιστής. Δυστυχώς η τύχη με κρατά αυτόν τον καιρό μακριά από τις Σέρρες, τη λατρεμένη μου γενέτειρα. Θα ήθελα όμως, για τα παιδιά μου και για τα παιδιά που ζουν εκεί, για σας που ζείτε μόνιμα στην πόλη της καρδιάς μας, για εμάς που σε λίγες μέρες με νοσταλγία θα πατήσουμε πάλι τους δρόμους και τις πλατείες που μας ανέθρεψαν, το γιασεμί της Πλατείας να γίνει σύμβολο: σύμβολο της καλαισθησίας μας και σύμβολο της ενότητας των Σερραίων.


Τελευταία Σερραϊκά Νέα

More Articles