Το σχέδιο «Πυθία» περιλάμβανε και «κοριούς» στον Πούτιν
Του Νίκου Δημητριανάκη –Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τρομοκρατικές επιθέσεις, δολοφονικά μπλόκα στην Αττική Οδό, αλλά και νέες υποκλοπές σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μπλέκονται ξαφνικά στο περιβόητο σχέδιο «Πυθία» για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το 2009. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία περιέχονται στη δικογραφία της υπόθεσης που συνέταξε ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας και οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά αγνώστων.

Αξιωματούχοι μιλούν για μια υπόθεση που παίρνει καθημερινά κινηματογραφικές, αλλά και δραματικές διαστάσεις, χωρίς κάποιος να μπορεί να αντιληφθεί πού είναι η αλήθεια και ο κίνδυνος που διέτρεξε ο τότε πρωθυπουργός και πού η υπερβολή.

Ολα ξεκίνησαν από έγγραφο που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από την ΕΥΠ, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας «κατά της τρομοκρατίας». Σε αυτό παρουσιάζονταν περίπου 20 περιπτώσεις κατά τις οποίες τα στελέχη της FSB (διάδοχος της περιβόητης KGB) είχαν ανακαλύψει παρακολουθήσεις, πιθανόν από πράκτορες της CIA, στην Αττική Οδό, στην οδό Φανερωμένης στον Χολαργό και στο κτίριο της ΕΡΤ του αυτοκινήτου του πρωθυπουργού και της συνοδείας του.

Ενα, λοιπόν, από τα ερωτήματα που ανακύπτουν και εξηγούνται στον δικαστικό φάκελο είναι πώς ξεκίνησε αυτή η αντιπαρακολούθηση των Ρώσων πρακτόρων, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στο σχέδιο «Πυθία». Στα έγγραφα αυτά αναφέρεται ότι «τον Μάρτιο του 2008 είχε έλθει στην Αθήνα μια ομάδα 19 στελεχών της FSB, με αφορμή την απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Βλ. Πούτιν και του τότε Βούλγαρου προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ». Ομως, εδώ αρχίζουν άλλα παράδοξα!

Οι Καραμανλής, Πούτιν και Παρβάνοφ είχαν συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατασκευή του περιβόητου αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που ήταν αυτός που φέρεται να προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από αμερικανικής πλευράς. Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί οι Ρώσοι της FSB ενδιαφέρθηκαν για τις… υποκλοπές στους Πούτιν, Καραμανλή και Παρβάνοφ με δύο χρόνια καθυστέρηση. Επιπλέον, είναι δυνατόν, για να… εξακριβωθεί μια τηλεφωνική υποκλοπή, να παρακολουθείται το αυτοκίνητο ενός από τους στόχους; Κανείς από την ΕΛ.ΑΣ., την ΕΥΠ ή τις ρωσικές ή βουλγαρικές υπηρεσίες δεν ανέφερε τίποτα για αυτές τις «υποκλοπές», που παραμένει άγνωστο πώς έγιναν.

ΑΠΟΡΙΕΣ

Ομως, οι απορίες και οι περίεργες διαστάσεις της υπόθεσης δεν σταματούν εκεί! Για το ζήτημα της παρακολούθησης του Κ. Καραμανλή από πράκτορες της CIA ή και της Μοσάντ υπάρχει στο δικαστικό έγγραφο και η περιγραφή ότι «στις 25 Απριλίου 2009 τα στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας φέρεται να ακινητοποίησαν στην περιοχή της Παιανίας το βαν των υπόπτων που διέφυγαν με μηχανές Enduro. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν χάρτες της Αθήνας με διάφορα σημάδια, εκρηκτική ύλη C-4, όπλα Τοκάρεφ και Καλάσνικοφ, συστήματα επικοινωνίας συντονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και τηλεχειριστήριο». Η ακινητοποίηση του βαν και ο εντοπισμός των όπλων και των εκρηκτικών (τα οποία, ωστόσο, δεν εμφανίσθηκαν) δεν ήταν όπως φαίνεται η κορυφαία στιγμή αυτής της υπόθεσης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Διαβάστε επίσης: