serreslife

Ψυχραιμία αλλά και λήψη όλων των απαραίτητων ατομικών μέτρων προστασίας για την αποφυγή κρουσμάτων ελονοσίας συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών, σε ανακοίνωσή του. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει αρκετός θόρυβος σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας. Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου για το τρέχον έτος και μέχρι τις 11/08.

Η ελονοσία είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο πλασμώδιο (Plasmodium) το οποίο με τη σειρά του μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η νόσος ενδημεί σε δεκάδες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Παρά την εκρίζωση της ελονοσίας στη χώρα μας τη δεκαετία του ’70 μετά από εντατική προσπάθεια επί δεκαετίες, σποραδικά κρούσματα εμφανίζονταν κάθε χρόνο, κυρίως σε άτομα που ταξίδεψαν σε ενδημική χώρα. Από το 2009 όμως καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο περιστατικά με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σποραδικά αλλά και κατά συρροές, με ιδιαίτερη αύξηση το 2011 (42 περιστατικά) και λιγότερο το 2012 (20 περιστατικά). Έκτοτε η κατάσταση εξομαλύνθηκε με την εμφάνιση 3 κρουσμάτων το 2013, 6 το 2014 και 4 στο τρέχον έτος (μέχρι 11/8) ενώ το 2014 δεν παρατηρήθηκαν κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Η σχετική ανησυχία προκύπτει ωστόσο κυρίως από τον αυξημένο αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων που αφορούν είτε ασθενείς που διαβιούν σε ενδημικές χώρες είτε άτομα που πρόσφατα ταξίδεψαν σε αυτές και προσβλήθηκαν κατά την εκεί παραμονή τους. Για το τρέχον έτος (μέχρι 11/8) καταγράφονται 65 περιστατικά, ενώ πέρυσι ήταν 79, 34 το 2014 και 22 το 2013.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την παρακολούθηση της κατάστασης και τον συντονισμό των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή της, διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και διεξάγονται όλες οι ενδεικνυόμενες δράσεις για τον έλεγχο της λοίμωξης. Μεταξύ αυτών επιβλήθηκε ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία των «επηρεαζόμενων περιοχών», δηλαδή των περιοχών εκείνων στις οποίες έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, κι αυτό γιατί η νόσος είναι δυνατόν να μεταδοθεί με την μετάγγιση αίματος προσβεβλημένου ατόμου. Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως επηρεαζόμενης αίρεται μόνο εφόσον δεν υπάρξουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στα όριά της για δύο διαδοχικές περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο προστασίας με την ευθύνη της πολιτείας και των αυτοδιοικητικών φορέων, θα πρέπει ο καθένας να μεριμνά για την λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης που κινούνται σε δύο άξονες:

Η αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια (χρήση εντομοαπωθητικών, ρούχων με μεγάλη κάλυψη του σώματος, χρήση σήτας, κουνουπιέρας, ανεμιστήρα ή κίτρινου λαμπτήρα όπου είναι δυνατόν)
Η μείωση των εστιών εναπόθεσης αυγών των εντόμων (αποφυγή παραμονής στάσιμων υδάτων σε αυλές, μπαλκόνια, φρεάτια, κουβάδες, γλάστρες κλπ, αποφυγή ποτίσματος τις εσπερινές ώρες αυξημένης κυκλοφορίας κουνουπιών, κούρεμα αγριόχορτων)

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας, η χώρα μας παραμένει ασφαλής και με αμελητέο κίνδυνο ελονοσίας. Για να παραμείνει όμως η κατάσταση ελεγχόμενη, απαιτείται εγρήγορση και υπευθυνότητα τόσο από τους πολίτες όσο και από τους λειτουργούς υγείας για την έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη προληπτικών μέτρων, αλλά και για την άμεση ανίχνευση, διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των περιστατικών όταν αυτά προκύπτουν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών και τα μέλη του βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση λόγω και των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών του νομού μας αλλά και τη γειτνίασή του με επηρεαζόμενες περιοχές και βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης και την κάλυψη όποιας ανάγκης προκύψει.»

Δρ Χριστόδουλος Μοναστηριώτης - Παθολόγος

Διαβάστε επίσης:

  • Πόκερ και esports, παράλληλοι δρόμοι Υπάρχουν στιγμές που ρίχνουμε μία ματιά πίσω μας και διαπιστώνουμε ότι η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα. Ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός διεξάγεται, ...