serreslife

Δέσμευση του Υ.ΜΑ.-Θ. Θεόδωρου Καράογλου.
Ενίσχυση των ανασκαφών.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ξεναγήθηκε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Νομό Σερρών. Ο κ. Καράογλου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ, από το υπουργείο για τη συνέχιση των ανασκαφών που σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη ενός σπουδαίου τάφου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.χ και πιθανολογείται ότι μπορεί να ανήκει και στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη Ρωξάνη. Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των αρχαιολόγων για τη συνέχιση των ανασκαφών έχει αποφασισθεί και από τον Δήμο Αμφίπολης με είκοσι χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο.

Ο ΥΜΑΘ ενισχύει το ανασκαπτικό έργο στην Αμφίπολη

Την ενίσχυση του ανασκαπτικού έργου στην Αμφίπολη με το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Η επίσκεψη του υπουργού στην περιοχή πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, προκειμένου να ξεναγηθεί στο χώρο όπου αναδείχθηκαν τα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας ευρήματα από την ομάδα αρχαιολόγων της προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών  Αρχαιοτήτων Κατερίνας Περιστέρη.
Παράλληλα, ο κ. Καράογλου επισκέφτηκε το αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης και στη συνέχεια το σπήλαιο της Αλιστράτης.

Επαφές για περισσότερα

 «Η εκπλήρωση των ανασκαφών και η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που προοιωνίζεται ότι θα είναι πολύ σημαντική για την πορεία αυτού του τόπου και παράλληλα για όλη την Ελλάδα , θα στείλουν ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Μακεδονία ήταν ανά τους αιώνες και θα παραμείνει ελληνική» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης και συμπλήρωσε ότι έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα, ώστε να υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι συζητά και με επιχειρηματία ώστε να λάβει οικονομική χορηγία για τη διεκπεραίωση του έργου.
«Θεωρώ ότι στις δύσκολες εποχές που βιώνει ο τόπος είναι αναγκαίο να έχουμε και χορηγίες για τη διεκπεραίωση τέτοιων σημαντικών έργων» είπε ο κ. Καράογλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος της Άνοιξης του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο.
Μέχρι αυτή την ώρα οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα κομμάτι του περίβολου 230 μέτρων, που πλαισιώνει έναν ή περισσότερους τάφους, ενώ χρειάζονται άλλα 270 μέτρα περιβόλου, ώστε να ξεκινήσουν μετά οι ανασκαφές μέσα στο εσωτερικό του αρχαιολογικού τόπου.

Παρών ο Δήμος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής ευχαρίστησε τον υπουργό για τη χρηματοδότηση και το ενδιαφέρον του για την περιοχή και τόνισε την καλή συνεργασία και την κοινή θέληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου όσο το δυνατό συντομότερα. Επίσης, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με θεσμικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και με ιδιώτες, για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων χρηματοδότησης.
Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αμφίπολης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη των τοπικών συμβουλίων, καθώς και δημότες της ευρύτερης περιοχής.
Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αμφίπολης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκρίνει την ενίσχυση του ανασκαπτικού έργου με το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Σπουδαία ευρήματα

Με το ενδιαφέρον τόσο από πλευράς του Δήμου όσο και από πλευράς Υπουργείου, επικρατεί αισιοδοξία ότι οι ανασκαφές θα συνεχισθούν κανονικά στο λόφο Καστά και τα ευρήματά τους θα είναι μοναδικής αξίας.
Οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη τούμπα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 και ξανάρχισαν ύστερα από μεγάλο διάστημα διακοπής. Τον ίδιο χώρο είχε ανασκάψει πρώτος ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, από το 1965 ως τον θάνατό του το 1985.
Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε περί το 341 π.Χ. στη Βακτρία (σημερινό Αφγανιστάν). Παντρεύτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο το 327 π.Χ., σε ηλικία 14 ετών, μετά την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον μεγάλο στρατηλάτη. Ο γάμος είχε πολιτική σκοπιμότητα, με στόχο τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.
Δώδεκα χρόνια μετά, η Ρωξάνη και ο γιος της έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας το 311 π.Χ. έπειτα από εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου. Τα αίτια των δολοφονιών ήταν για να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου, μια και ο 12χρονος Αλέξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η δολοφονία του Αλέξανδρου Δ' έγινε στην Αμφίπολη και η σορός του μεταφέρθηκε στις Αιγές όπου θάφτηκε με τιμές για να διασκεδάσει ο Κάσσανδρος τις εντυπώσεις.
Στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας έχει βρεθεί και ένας τάφος παιδιού που, σύμφωνα με τον Ανδρόνικο, αποδόθηκε στον 12χρονο τότε Αλέξανδρο Δ'. Με βάση αυτά τα δεδομένα, γνωστοί αρχαιολόγοι εξέφραζαν επιφυλάξεις για την πιθανότητα ανακάλυψης του τάφου του γιου του Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη και υποστήριζαν πως μόνο κάποια ισχυρή ένδειξη -όπως π.χ. κάποια συγκεκριμένη επιγραφή- θα μπορούσε να ανατρέψει όσα γνωρίζουμε ως σήμερα.

Στην Αλιστράτη

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Νομό Σερρών, ο Θεόδωρος Καράογλου επισκέφθηκε και το σπήλαιο της Αλιστράτης.
«Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και στον Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να το προβάλλουμε και να το αναδείξουμε έτσι ώστε να αποτελέσει σημείο τουριστικής αναφοράς. Πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της Ελλάδας και θα αποτελέσει την ισχυρή ατμομηχανή της οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 256 επισκέπτες