serreslifeΝέα ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο Καστά, στην περιοχή της Αμφίπολης Σερρών.

Ενδείξεις που, αν επιβεβαιωθούν, θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη, υποστηρίζουν πως έχουν στα χέρια τους οι αρχαιολόγοι της ΚΗ' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών, που ανασκάπτουν τον λόφο Καστά, στην περιοχή της Αμφίπολης Σερρών. Εδώ και δεκαετίες υπήρχαν ισχυρισμοί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή πιθανόν να βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης, και του γιου τους, Αλέξανδρου Δ΄.

Αυτές ενισχύθηκαν από τα νέα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη φετινή θερινή ανασκαφική περίοδο, με την προϊσταμένη της Εφορείας Κατερίνα Περιστέρη να δηλώνει πλέον ότι εδώ και δύο μήνες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που καθιστούν ισχυρότερο αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε συγκεκριμένο», δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η κ. Περιστέρη, «αφού δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι περισσότερο, παρά μόνο ενδείξεις, ιστορικές πηγές και όσα μεταφέρουν από γενιά σε γενιά οι κάτοικοι της περιοχής». Οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη τούμπα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 και ξανάρχισαν ύστερα από μεγάλο διάστημα διακοπής. Τον ίδιο χώρο είχε ανασκάψει πρώτος ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, από το 1965 ως τον θάνατό του το 1985.

Η Ρωξάνη ήταν η πρώτη σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γεννήθηκε περί το 341 π.Χ. στη Βακτρία (σημερινό Αφγανιστάν). Παντρεύτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο το 327 π.Χ., σε ηλικία 14 ετών, μετά την κατάκτηση του φρουρίου του πατέρα της από τον μεγάλο στρατηλάτη. Ο γάμος είχε πολιτική σκοπιμότητα, με στόχο τον εξευμενισμό των Βακτρικών Σατραπιών Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Δώδεκα χρόνια μετά, η Ρωξάνη και ο γιος της έπεσαν θύματα άγριας δολοφονίας το 311 π.Χ. έπειτα από εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου. Τα αίτια των δολοφονιών ήταν για να σφετεριστεί τον θρόνο του βασιλείου, μια και ο 12χρονος Αλέξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η δολοφονία του Αλέξανδρου Δ' έγινε στην Αμφίπολη και η σορός του μεταφέρθηκε στις Αιγές όπου θάφτηκε με τιμές για να διασκεδάσει ο Κάσσανδρος τις εντυπώσεις.

Στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας έχει βρεθεί και ένας τάφος παιδιού που, σύμφωνα με τον Ανδρόνικο, αποδόθηκε στον 12χρονο τότε Αλέξανδρο Δ'. Με βάση αυτά τα δεδομένα, γνωστοί αρχαιολόγοι εξέφραζαν επιφυλάξεις για την πιθανότητα ανακάλυψης του τάφου του γιου του Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη και υποστήριζαν πως μόνο κάποια ισχυρή ένδειξη -όπως π.χ. κάποια συγκεκριμένη επιγραφή- θα μπορούσε να ανατρέψει όσα γνωρίζουμε ως σήμερα.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης: