serreslife

Διαδρομές περιήγησης και εργασίες μικρής κλίμακας ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Το «πράσινο φως» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) πήραν μια σειρά έργα δράσεις που ξεκινούν με στόχο την ανάδειξη της Αμφίπολης. Πρόκειται για μια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, καθώς και μικρής κλίμακας εργασίες και μελέτες άμεσης προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη αρκετών μνημείων από αυτά που θα προσεγγίζουν οι επισκέπτες μέσω των προτεινόμενων διαδρομών.

Πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έργα και δράσεις στην Αμφίπολη

Μια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, καθώς και μικρής κλίμακας εργασίες και μελέτες άμεσης προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη αρκετών μνημείων από αυτά που θα προσεγγίζουν οι επισκέπτες μέσω των προτεινόμενων διαδρομών, πήραν το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προμελέτη διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020 (lnterreg).

«Οι διαδρομές θα ενώσουν τα μνημεία»

«Στόχος του έργου είναι η τουριστική προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής, μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμου προσέγγισης, η οποία θα προβάλλει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σαν έναν ολοκληρωμένο θεματικό προορισμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση ιστορικών και πολιτιστικών χώρων της διασυνοριακής περιοχής», είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση η Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της ΔΙΠΚΑ, αναφερόμενη στο διασυνοριακό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αφορά την Αμφίπολη.
«Αυτό που θα υλοποιήσουμε, είναι μια σειρά από διαδρομές που θα ενώσουν μεταξύ τους τα βασικά μνημεία. Στο πλαίσιο του έργου, δεν υλοποιούνται έργα μεγάλης κλίμακας (π.χ. αναστηλωτικά), αλλά κυρίως έργα που έχουν προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν, ενώ αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται και στη Βουλγαρία», συμπλήρωσε η ίδια.

«Προτεραιότητα στην Αμφίπολη»

Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τόνισε ότι «από το 2015 ως σήμερα έχει δοθεί προτεραιότητα στην Αμφίπολη γενικότερα, τόσο σε σχέση με το μνημείο που έχει αποκαλυφθεί (σ.σ. στον λόφο Καστά) όσο και στον χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι πολύ σπουδαίοι χώροι της Ελλάδας δεν τυγχάνουν φροντίδας και προσπαθειών για να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις, είτε μέσα από το ίδιο το ΥΠΠΟ, είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε, να τους συντηρήσουμε και να τους αναδείξουμε».

Παρουσίαση στις Σέρρες

Εν τω μεταξύ, παρουσιάζεται και επίσημα στις Σέρρες του έργο της Αμφίπολης, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί αναλυτικά το «Σχέδιο Δράσης για την Αποκατάσταση, Συντήρηση και Ανάδειξη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Philippos Xenia τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, στις 19.00. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη, ομιλίες του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, της Κατερίνας Περιστέρη, τ. προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και του Μιχάλη Λεφαντζή, αρχιτέκτονα – αναστηλωτή από το υπουργείο Πολιτισμού.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης:

  • Στο φουλ οι «μηχανές» στην Αμφίπολη Στο καταδικασμένο εδώ και καιρό να στέκεται κλειστό και ολοσκότεινο ταφικό μνημείο στον Καστά της Αμφίπολης, τα φώτα άναψαν και οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 270 επισκέπτες