Το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρακολουθούσα επισταμένως τις έριδες και τις δηλώσεις των αρχαιολόγων και ιστορικών, που σχετίζονται με τον «ένοικο» ή τους «ενοίκους» του Λόφου Καστά. Πλην της επίσημης άποψης, καθημερινά διάβαζα και κάποιες άλλες θέσεις που θέλουν στο λόφο της Μεσολακκιάς να βρίσκεται θρακικό ιερό του Διονύσου ή της Άρτεμης, νομισματοκοπείο τόπος λατρείας και τελετών, ακόμη και ρωμαϊκό ιερό. Επειδή όμως στην αρχαιολογική έρευνα μιλούν τα ευρήματα και μόνο αυτά κι επειδή η ανασκαφή δεν τελείωσε ακόμη, θεωρώ πως είναι εικασίες που λέγονται βιαστικά.


Σχεδόν ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτές τις έριδες και εικασίες στήνεται ένας άλλος «πόλεμος» μεταξύ Δημάρχων και Φορέων για το ποιος μπορεί και ποιος δικαιούται να εκμεταλλευτεί τα ευρήματα του Λόφου Καστά. Δήμαρχοι της Δράμας και της Καβάλας ευελπιστούν σε ένα κομμάτι τουριστικής ανάπτυξης βασισμένο στη γειτνίασή τους με το Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών. Ακόμη και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης θεωρεί ως δεδομένη την προσέλκυση ξένων τουριστών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας, θα αφήσουν εκεί τα χρήματά τους και το «φρούτο της Αμφίπολης» θα είναι μέσα στις μονοήμερες αποδράσεις τους.

Κρίνω ως ανέτοιμο τον Δήμο Αμφίπολης να διαχειριστεί κάτι τόσο μεγάλο που για αιώνες έκρυβε η γη του, ανέτοιμη θαρρώ πως είναι και η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Σερρών, με ένα κάκιστο οδικό δίκτυο, χωρίς λιμάνι, αεροδρόμιο και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ανέτοιμος πιστεύω ότι είναι και ο κόσμος μπροστά σε αυτά που ήδη αποκαλύφθηκαν και κυρίως σε αυτά που …έρχονται.

Η Καβάλα «επαίρεται» για το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της, που είναι σε θέση να δεχθούν το μέγεθος και τον όγκο των τουριστών που θα συρρεύσουν. Η Δράμα διεκδικεί τη συντομότερη πρόσβαση στο Λόφο Καστά. Η Θεσσαλονίκη θεωρεί ότι μόνο αυτή μπορεί να διαχειριστεί κάτι τόσο μεγάλο. Κι εμείς; Εμείς, εδώ στις Σέρρες, τι κάνουμε;

Με ποια «όπλα» θα αντιπαρατεθούμε στις παροχές των γειτόνων μας; Ο τουρίστας θα επιλέξει την πλέον συμφέρουσα προσφορά και την πιο άνετη και ασφαλή πρόσβαση. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να μην γίνει ο Τύμβος Καστά μια μονοήμερη απόδραση από ένα θελκτικό πακέτο τουριστικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας. Στο χέρι μας είναι να διαφυλάξουμε όλα αυτά που οι πρόγονοι μας επέλεξαν τη δική μας γη για να τα στήσουν. Στο χέρι μας είναι το δώρο της ιστορίας μας να γεμίσει χαρά πρώτα και κυρίαρχα τους ανθρώπους της περιοχής μας. Κι όλα αυτά, αφού πρώτα ολοκληρωθεί και λυθεί το μυστήριο. Γιατί κάποια στιγμή (και παρά τις ατυχείς τελευταίες εξελίξεις με την απόρριψη του Τεχνικού Δελτίου του Έργου για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020), το έργο θα ξαναπάρει «μπρος». Ελπίζω μόνο τότε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αποφάσεων και όχι «απλοί παρατηρητές».

ΥΓ : Ακόμη περιμένω από το Δήμαρχο Αμφίπολης, Κώστα Μελίτο να κινητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής του και να «κάνει Επανάσταση» για αυτήν την τόσο απροσδόκητη τελεία που μπήκε στην όλη ανασκαφή και την έντεχνη υποβάθμιση του όλου ζητήματος. Δήμαρχε, σας συνέλαβα δις στα κανάλια του οικοπέδου της Digea να λέτε εμφατικά ότι θα βγάλετε τους κατοίκους στους δρόμους , σας διάβασα εσχάτως στη σχετική ανάρτησή σας στο facebook. Τι περιμένετε εν τέλει και δεν το αποτολμάτε;

Άρθρο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος – Φιλόλογος / Δημοσιογράφος

Διαβάστε επίσης: