serreslife

Ο πολιτιστικός θησαυρός της Μακεδονίας μαγνητίζει Σεΐχηδες και Κινέζους δημιουργώντας νέες τάσεις στην αναζήτηση τουριστικών προορισμών. Καθοριστικό ρόλο σ αυτή την εξέλιξη έπαιξε η ανάδειξη της Αμφίπολης μέσα από την προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων που καθήλωσαν πριν δύο χρόνια στους τηλεοπτικούς δέκτες, εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ξεδιπλώνοντας το σχέδιο προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2017, ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Θάνος σημειώνει:

«Η Αμφίπολη κεντρίζει το ενδιαφέρον της Κίνας αλλά και νέων αγορών, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι πολιτιστικές διαδρομές από την Αμφίπολη έως την Πέλλα, και από τη Βεργίνα έως το Δίον μπαίνουν σε προτεραιότητα. Αυτές είναι που μπορούν να μας δώσουν μια ξεχωριστή δυναμική και αυτό θα πράξουμε».

Με βάση τα νέα δεδομένα και μετά τις συνεχείς επισημάνσεις του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισαν να συνεργαστούν με την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας και να ακολουθήσουν τους σχεδιασμούς της, μη μπορώντας πλέον να «φρενάρουν» άλλο την ανάπτυξη της Αμφίπολης, κόντρα στη δυναμική που απέκτησε από το 2014.

Ένα όμως από τα βασικότερα στοιχεία που θα πιστοποιήσουν ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι πρόσκαιρο αλλά ουσιαστικό, είναι η άμεση κινητοποίηση όλων των μηχανισμών του.

Εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις και μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες, έως το τέλος Μαίου, θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση που θα διαμορφωθεί εν μέσω καθυστερήσεων και διάφορων προσκομμάτων, θα υποκρύπτεται μια ακόμη πολιτική σκοπιμότητα, που αυτή τη φορά θα φέρει τη σφραγίδα της Λυδίας Κονιόρδου.

Πάντως δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι στους μηχανισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο αυτή επικρατεί μια στασιμότητα και ούτε καν μια στοιχειώδης κινητικότητα αφού οι προϊστάμενοι και οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν έλαβαν ακόμη καμία εντολή κινητοποίησης για τον τύμβο Καστά.

Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν μέσω της χρηματοδότησης του ΣΕΣ 2014 - 2020, αφορούν αποκλειστικά στο ταφικό μνημείο , ενώ εντός τη ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

«Για την Αμφίπολη είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα έργα και να συμβάλλουμε ακόμη και στη συνέχεια των ανασκαφών» διευκρινίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, ενώ σύμφωνα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στα έργα περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες που αφορούν στην οριστική διαμόρφωση του τύμβου και στην αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου.

Η συνεργασία πάντως μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως έχει βαθύτερα σημεία σύγκλισης, όπου ορισμένα από αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κρατηθούν οι ισορροπίες με το περιβάλλον του Απόστολου Τζιτζικώστα, που σε πολλές περιπτώσεις έχει ρόλο ρυθμιστή, κάτι που δεν παραβλέπει η Γενική Γραμματέα και αρχαιολόγος Μαρία Βλαζάκη, της οποίας οι δράσεις επικεντρώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Του Γιώργου Ροδάκογλου | Πηγή: thousandnews.gr

Διαβάστε επίσης: