serreslife

Τον αρχαιολογικό χώρο της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών επισκέφτηκε χθες το πρωί, Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, οπρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ,David D. Pearce (Ντέιβιντ Ντ. Πιρς), συνοδευόμενοςαπό τον περιφερειάρχη ΚεντρικήςΜακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και την πρόξενο των ΗΠΑστη Θεσσαλονίκη, Rebecca A. Fong (Ρεμπέκα Φονγκ).

Από νωρίς το πρωί ελήφθησαν ισχυρά μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ,με τους κατοίκους να διερωτούνται για πιο λόγο υπάρχουν τέτοια ισχυρά μέτρα. Με ενισχυμέναμέτρα, άνδρες της αντιτρομοκρατικής και αμερικανικά τζιπ μετέφεραν εκεί τους αμερικανούς διπλωμάτες.

Ο αμερικανός πρέσβης θέλησε να ξεναγηθεί στην ανασκαφή της Κατερίνας Περιστέρη. Ηξενάγηση του αμερικανού διπλωμάτη πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πηνελόπη Μάλαμα, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Πιρςγια τις προοπτικές της περιοχής, το σχεδιασμό που έχει, αλλά και την επιλογή του να στηρίξει αυτή την ανασκαφή με κάθε τρόπο.

Ο κ. Πιρς έμεινε εντυπωσιασμένος από όσα είδε στον Τύμβο Καστά. Στην ευνέχεια επισκέφτηκε το μουσείο Αμφίπολης αλλά και τον Λέοντα της Αμφίπολης, ζητώντας πληροφορίες για τη μελέτη του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, σύμφωνα με την οποία το λιοντάρι της Αμφίπολης ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του Τύμβου Καστά.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Δεν ενημερώθηκε ο δήμαρχος Αμφίπολης

« Ήταν ιδιαίτερη τιμή, ηεπίσκεψη του αμερικανού πρέσβη,ενδυναμώνει και τονίζει την σημασία του μνημείου» τόνισε ο δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος για την επίσκεψη του αμερικανού διπλωμάτη στην περιοχή της Αμφίπολης.

Οι αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφτηκαν όμως την περιοχή του δήμου Αμφίπολης χωρίς να έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος.

Σε δηλώσεις στη«Σ» ο κ. Μελίτος, ιδιαίτεραενοχλημένος ανέφερε «κανείς ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, ούτε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ενημέρωσε για την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη και την συνοδεία του, στην περιοχή μας».

Την ώρα πουοι αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφτηκαν το Τύμβο Καστά, υπηρεσίες του δήμου Αμφίπολης εκτελούσαν προγραμματισμένες εργασίες στο αγροτικό οδικό δίκτυο και είχαν κλειστή την πρόσβαση στο Αρχαιολογικό Μνημείο. Χρειάστηκε η τηλεφωνική επικοινωνίαΑπόστολου Τζιτζικώστα με τον δήμαρχο Αμφίπολης, Κώστα Μελίτο, για την απομάκρυνση των μηχανημάτων που εκτελούσαν τις εργασίες .

« Αυτές τις μέρες εκτελούνταιεργασίες στους αγροτικούς δρόμους του δήμου μας, δεν είχαμε ενημέρωση, δεν γνωρίζαμε ότι θα υπήρχαν επισκέψεις στο Τύμβο Καστά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας γινόταν οι εργασίες στην περιοχή της Μεσολακιάς» δήλωσε ο κ. Μελίτος.

Ο κ. Μελίτος έκανε λόγο για « Απαξίωση προς το θεσμό του δημάρχου» επειδήδεν ενημερώθηκεγια την επίσκεψη από κανένα φορέα. Στην ερώτηση που έκανε στον κ. Τζιτζικώστα γιατί δεν ενημερώθηκε η απάντηση που πήρε ήταν « η επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη είναι ιδιωτική».

«Δεν ξέρω αν γνώριζε ο πρέσβης ότι δεν είχα ενημερωθεί» υπογράμμισεο κ. Μελίτος και δήλωσε ότι όταν είναι να επισκεφτεί κάποιος το Ανασκαφικό Μνημείο θα πρέπειοι τοπικές αρχές να γνωρίζουν, καθώς η δημοτική αρχή έχει προσφέρει αρκετά για τον χώροόπως επίσης να γνωρίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής .

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 159 επισκέπτες